Ko će biti plej San Antonija? Da li će se "Ludom Srbinu" pridružiti još "luđi"?

Autor: Nikola Miloradović
ponedeljak 05.06.2017.
20:18
Izvor: Sportske.net

Toni Parker se do naredne godine neće vraćati na parket, te se postavlja pitanje ko će predvoditi napade Sparsa u narednoj sezoni.

Beta/AP Photo/Gerald Herbert
Beta/AP Photo/Gerald Herbert

Povezane vesti

San Antonio Sparsi su odigrali sasvim dobru sezonu. Domogli su se finala Zapada, nisu imali sreće u istom, kako se Kavaj Lenard povredio već u prvoj utakmici i to pri velikom vođstvu Sparsa. Četa Grega Popoviča je bez svog najboljeg igrača poklekla i izgubila utakmicu, a kasnije i čitavu seriju i to bez upisanog trijumfa.

Ipak, mora se reći da je sezona za "Mamuze" bila uspešna, kako su postali prvi tim koji je u sezoni u kojoj je ostao bez višestrukog MVP-a uspeo da se domogne finala jedne konferencije.

Podsetimo, minulog leta se u penziju povukao legendarni Tim Dankan.

Ovog leta će Popovič i njegov stručni štab imati pune ruke posla. Toni Parker je još tokom polufinalne serije doigravanja doživeo tešku povredu, oporavak francuskog plejmejkera će trajati do nove godine, ali je on istakao nameru da se vrati na parket.

Ipak, dok se on bude oporavljao, gotovo polovina sezone će proći, te je jasno da će Sparsi morati da pronađu novog organizatora igre.

Jedna opcija je da produže ugovor sa Petijem Milsom. Australijanac ima priliku da ovog leta potraži unosniji ugovor, ali ukoliko odluči da ostane veran franšizi iz Teksasa, mogao bi da bude prekomandovan u prvu postavu.

U tom slučaju alternativa bi mu bio mladi Dežonte Marej, a postoji mogućnos da Sparsi dovedu i iskusnog Hozea Kalderona, koji je istakao da želi da se pridruži ekipi koja će se boriti za prsten.

Peti Mils Mills
Foto: EPA/LARRY W. SMITH

Druga opcija je možda i najrizičnija, ali u sledećoj sezoni može mnogo da donese Sparsima.

Naime, kruži priča da će "Mamuze" pokušati da namame Krisa Pola u San Antonio. Iskusni plej Klipersa je odlučio da iskoristi opciju u ugovoru i ovog leta potraži maksimalan ugovor, Klipersi to mogu da mu ponude, ali je jasno da će Sparsi sa Lenardom biti primamljivija opcija.

Ipak, angažovanje Pola za Sparse nosi gomilu rizika. CP3 ima 32 godine, počeo je sve češće da se povređuje, a i da bi ga angažovali moraće da odustanu od jednog od najbolje plaćenih košarkaša u ekipi.

Najverovatnije bi morali da trejduju Oldridža za nekog daleko mlađeg i manje plaćenog krilnog centra, a morali bi i nekako da nateraju Gasola da pristane na smanjenje plate.

Opcija je i da se oslobode ugovora Tonija Parkera, ali teško da će se odreći igrača koji ima status legende u "AT&T" areni.

Chris Paul Kris Pol
Foto: EPA/PAUL BUCK

Prema našem mišljenju, Sparsi bi mogli da potraže i rešenje u Evropi, a jasno je da plej srpske reprezentacije i jedan od najboljih na tom mestu na "starom kontinentu", verovatno i najbolji, nema ništa protiv odlaska u NBA.

Miloš Teodosić je to i sam izjavio, ugovor sa CSKA mu ističe ovog leta, na njemu je da odluči da li će ga produžiti ili će otići "preko bare".

Ponuda Sparsa bi sigurno bila primamljiva, prošao bi i finansijski bolje nego u Moskvi, iako je prema ugovoru sa CSKA jedan od najplaćenijih evropskih igrača, a igrao bi i u ekipi koja definitivno ima šampionske ambicije.

Teovo iskustvo i kvalitet bi sigurno značili Sparsima, trebalo bi mu par meseci da se privikne na NBA ligu, ali bi onda "Mamuze" u momku iz Valjeva mogle da dobiju ogromno pojačanje.

Vrstan šuter, jedan od najboljih organizatora igre u Evropi, uz malo napretka na planu fizičke spreme i defanzivnih zadataka, Teodosić bi svakako bio pojačanje za bilo koju NBA ekipu, zašto ne i za Sparse.

Bruklin Netsi, Sakramento Kingsi i Juta Džez su već pokazali ozbiljno interesovanje za srpskog košarkaša, ali bi poziv Grega Popoviča sve mogao da promeni.

Milos Teodosic
Foto: Beta/AP Photo/Lefteris Pitarakis

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Danijella
Monday, 05.06.2017
21:00

Bolje da uzmu Spanulisa i mladji je i brzi i ma veci potencijal da izraste u igraca haha

avatar
Roj Kin 16
Monday, 05.06.2017
20:49

Evo par mojih ideja. Uzimaju CP3, trejduju Oldridža u Filadelfiju za Okafora i nekog pika sledeće godine. Ili ako oće da odrade brzu smjenu generacija, jer kad tad će se desiti, a sad je možda najbolje vrijeme jer je Kavaj još mlad, pa može da žrtvuje jednu sezonu da Bostonu ponude Oldidža za prvog pika ove godine( Markel Fulc može odmah da doprinese), sledeće godine i Žižića. Ne vjerujem da će se išta od ovoga desiti, ali meni su ovo zanimljive opcije, prva zato što Filadelfiji treba iskusniji igrač na poziciji 4/5, sa kojim bi Embid činio ubitačan tamdem sa Šarićem/Simonsom na 3, to odlično izgleda. Dok Bostonu treba zvijezda da bi se borili za prsten, a Oldridž je upravo to, sa Horfordom i Tomasom to je lijepa ekipa.

avatar
Vekson
Tuesday, 06.06.2017
10:20

Greg nikada ne smjenjuje generaciju tako što će žrtvovati sezonu nego postepeno i skoro neprimjetno to radi. Parker je u regularnom dijelu imao slabe brojke tako da je jasno da će Spursi I bez njega biti u TOP4 Na zapadu tako da će vjerovatno doći samo neka rezerva Milsu I Spursi neće žrtvovati dužinu klupe zarad CP3,mada bih ga ja volio vidjeti u Spursima. :)