Klubovi i Lige odbili kalendar FIBA!

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 24.04.2015.
18:52
Izvor: Sportske.net

Predstavnici klubova vodećih evropskih košarkaških liga uputili su u petak zajedničko pismo na adresu generalnog sekretara FIBA Patrika Baumana u kojem su izneli svoje stavove o gorućim problemima evropske košarke.

abaliga.com
abaliga.com

Povezane vesti

Vodeće evropske nacionalne lige okupile su se oko jedinstvenog stava koji je u petak predočen generalnom sekretaru FIBA Partiku Baumanu pismom u kojem je napravljen osvrt na sva goruća pitanja odnosa evropskih klubova i Međunarodne federacije košarkaških asocijacija.

Pismo koje je u petak upućeno Patriku Baumanu potpisali su predstavnici Evrolige, ABA lige, ACB lige, Bundeslige, LNB Lige ali i nacionalnih liga Grčke, Italije, Izraela i Litvanije.

Potpisnici pisma složili su se u oceni da je kalendar koji FIBA želi da uvede od 2017. godine neprihvatljiv za klubove, a pokrenuto je i pitanje novčane kompenzacije.

Sadržaj pisma prenosimo u celosti:


- Reprezentacije su jako važan deo košarke i zaslužuju podršku koju su imale prethodnih 15 godina

- Klubovi su ti koji čine košarkašku bazu širom planete i kao takvi imaju pravo da učestvuju u donošenju odluka koje se tiču njihovog funkcionisanja

- Evroliga, nacionalni šampionati i klubovi odbacuju predloženi kalendar jer je u potpunosti neprihvatljiv

- Odluke o kalendaru donosili su čelnici FIBA i NBA lige a Evroliga i evropski nacionalni šampionati zahtevaju da se još jednom sedne za pregovarački sto kako bi se našlo odgovarajuće rešenje za sve strane

- Zahtevamo barem mesec dana odmora za igrače i novčanu kompenzaciju koju su nacionalni savezi sužni da plaćaju klubovima kao što je to slučaj kod drugih sportova

Verujemo da su gore navedeni stavovi upućeni na pravu adresu u pravo vreme a potpisnici ovog pisma stoje na raspolaganju ako je neophodno bilo kakvo dodatno pojašnjenje.


Podsećamo da je FIBA zatražila da se evropski klubovi i nacionalni šampionati izjasne po pitanju novog kalendara do kraja aprila 2015. godine pa sada ostaje da vidimo kako će Međunarodna federacija košarkaških asocijacija reagovati na dobijeni odgovor.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke