Kalkulacije - Ko će ispasti iz ABA lige?

Autor: Aleksandar Obrenović
sreda 02.03.2016.
13:32
Izvor: Sportske.net

Ogroman broj kombinacija je pred nama, evo samo nekoliko, uz osvrt na Metalac i njihove šanse za opstanak ukoliko izgube od Mega Leksa.

Sportske.net
Sportske.net

Povezane vesti

Borba za opstanak u ABA ligi nastavila se pobedom Sutjeske protiv Budućnosti nakon produžetaka u Nikšiću, sada je Sutjeska na samo pobedu od opstanka, ali moraće da savlada Zadar u poslednjem kolu i to u Zadru.

Zadar će taj meč igrati rasterećeno, neće imati imperativ pobede, dok se ostali klubovi u ABA ligi koji se bore za opstanak (čak 5 ekipa), nadaju da će Zadrani odigrati pošteno i jako do samog kraja.

Ukoliko se desi da pobedi Sutjeska, tada nastaje veliki problem za računanje.

Evo trenutne tabele na začelju ABA lige

MZT 10-15
Olimpija 10-15
Krka 10-15
Igokea 10-15
Metalac 10-15
--------------
Sutjeska 9-16


Tajfun je već ispao.

Evo rasporeda u poslednjem kolu, mislimo samo na utakmice koje su bitne kada se radi o borbi za opstanak:

Zvezda - Krka
Cedevita - MZT
Mega - Metalac
Olimpija - Partizan
Zadar - Sutjeska
Tajfun - Igokea


Da rasčistimo odmah, MZT možda ima samo 10 pobeda, ali ne postoji mogućnost da ispadnu iz lige. Sve kombinacije im odgovaraju, jedino imaju negativan skor sa Krkom, ali čak i da se desi da upadnu u krug sa Sutjeskom i Krkom, tada ispadaju Slovenci. Zbog činjenice da je meč Cedevita-MZT bez rezultatskog značaja za MZT, igraće se u nedelju. Ipak, ostaje nejasno zašto se i ovaj meč ne igra kada i drugi pošto može imati uticaja na ostale rezultate.

Ako Sutjeska dobije, kombinacija je previše. Postoji mogućnost čak i da svih 6 ekipa na kraju sezone imaju skor 10-16, a tada bi stanje u krugu od 6 ekipa bilo sledeće:

8. MZT
9. Sutjeska
10. Olimpija
11. Metalac
12. Igokea
------------
13. Krka

Dakle, Krka je tu najugroženija.

Sutjeska ima veoma dobre šanse da se nađe u ABA ligi i dogodine, samo ako pobedi u Zadru. Sa druge strane, nakon velikog broja odrađenih kalkulacija, došli smo do saznanja da je Krka ubedljivo najugroženija.

Kada posmatramo naš tim, Metalac, onda dolazimo do zaključka da ako izgubi od Mege i Krka izgubi od Zvezde, onda nema šanse da ispadne.

Postoje tri slučaja kada Metalac može da ispadne iz lige, a to su sledeći slučajevi:

- Da se nađe u krugu sa MZT-om, Olimpijom i Sutjeskom, tada ima najslabiji skor i tada ispada. Dakle, ako Sutjeska pobedi Zadar, Mega pobedi Metalac, Krka savlada Zvezdu, Igokea savlada Tajfun i Olimpija izgubi od Partizana. Sve ovo mora da se poklopi da bi Metalac ispao iz lige.

- Da svi koji se bore za opstanak pobede, osim Metalca. Dakle, da se nađe u krugu sa Sutjeskom, sa kojom ima negativan skor.

- Da svi koji se bore za opstanak pobede, osim MZT-a i Metalca. Dakle, da se nađe u krugu sa MZT-om i Sutjeskom.


Dakle, u slučaju istog broja pobeda sa Krkom, Metalac definitivno ostaje u ligi. Znaju dobro u Valjevu da sve zavisi od njih i da pobeda protiv Mege donosi definitivan opstanak, ali u slučaju da se to ne desi, onda pobeda Crvene zvezde donosi opstanak Metalcu.

Zaključak svega jeste sledeći, ako imamo u vidu i jačinu protivnika onih koji se bore za opstanak. Krka je definitivno najugroženija ekipa ako Sutjeska uspe da pobedi Zadar u gostima. Oni moraju da se nađu u krugu sa Igokeom ukoliko misle da opstanu u ligi, a mali je broj kombinacija po kojim bi opstali. Jedino sa Igokeom imaju skor 2-0, sa MZT-om imaju 1-1, a sa Sutjeskom, Olimpijom i Metalcem imaju 0-2.

Igokea ima velike šanse za opstanak pošto je pobedila Sutjesku u dva meča i to velikom razlikom, ali postoji opcija kada oni ispadaju iz lige. Recimo, ukoliko se nađu u krugu sa Sutjeskom, MZT-om i Krkom, tada su najslabiji i ispadaju. Dakle, ukoliko pobede Sutjeska, Olimpija i Metalac, a izgubi Igokea, kao i Krka i MZT.

 

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

15 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Dusan Maric Duka
Thursday, 03.03.2016
01:40

Može li meni neko da objasni koja tri kluba idu u ABA-u ako Srbija nema više 4 predstavnika? Čemu onda analiza ovolika dal Metalac ispada ili ne, ako ostaju Zvezda, Mega i Partizan? Zar svakako Metalac ne ispada ili to zavisi i od naše lige? Ne razumem! :(

avatar
ATLEICO-CHELSEA LIFE
Wednesday, 02.03.2016
18:30
avatar
Klub Paradoksa
Wednesday, 02.03.2016
16:20

Mega bi trebala malo da izvrti klupu, uigra neke igrace i da sansu Metalcu! Posle onoga iz Crne Gore treba biti oprezan jer ce Crni Srbi da rade analizu sigurno!

avatar
Budimo.ljudi
Wednesday, 02.03.2016
15:41

Sve pohvale za sportske.net, veoma iscrpna i detaljna analiza.

avatar
Dropkick Murphys 01
Wednesday, 02.03.2016
15:39

Mi cemo da dobijemo Krku,tako da je Metalac siguran.........

avatar
Zerar Depardje
Wednesday, 02.03.2016
15:00

Glupo je jer ce Metalac da opstane ,ali ce da ispadne iz aba lige.

avatar
Skaut1
Wednesday, 02.03.2016
15:41

Tačno, a s druge strane, opstaju sigurno jer Zvezda mora da dobije Krku, što je olakšano jer im nije Džile trener.

avatar
Skaut1
Wednesday, 02.03.2016
17:17

Druže, nisi ukapirao da sam ukapirao...ali dobro imaš osećaj intelektualne nadmoći, lepo je to. nJe l' treba da napišem, evo - najverovatnije, ma sigurno, Metalac neće biti plasiran bolje od 4. mesta u srpskom prvenstvu, pa samim tim svakako ostaje bez ABA, jer Srbija sledeće godine ima samo 3 predstavnika,nBio sam ironičan u prvom komentaru, ali rekoh hajde da ti nacrtam i ofarbam.

avatar
Zerar Depardje
Wednesday, 02.03.2016
16:48

druze promasio si temu ...

avatar
Surovi
Wednesday, 02.03.2016
14:54

Olimpija pregazi Makabi, al zato se bore za opstanak na Jadranu, jer ABA...

avatar
Budimo.ljudi
Wednesday, 02.03.2016
15:40

A dobro, Makabi baš i nije reprezentativan ove sezone

avatar
Surovi
Thursday, 03.03.2016
01:01

A Olimpija jeste? :D

avatar
Wednesday, 02.03.2016
14:37

Napred Metalac!