Kalina - Žocov 'kec iz rukava'

Autor: Boban Filipović
sreda 20.04.2016.
17:38
Izvor: Sportske.net

Fenomenalne partije Nikole Kalinića na poziciji 'lažne četvroke' tokom četvrtfinale serije protiv Reala rezultirale su "čišćenjem" aktulenog šampiona Evrope, ali i da se odsustvo povređenog Jana Veselog gotovo i ne oseti u igri Fenerbahčea.

twitter @Fenerbahce
twitter @Fenerbahce

Povezane vesti

Fener je verovatno bio najdominantniji tim u Evroligi u tokom tekuće sezone, ali je gadna povreda Jana Veselog u zao čas izazvala bojazan pred četvrtfinalne duele sa Real Madridom.

Razlog za strepnju bio je taj što je 'Leteći Čeh' bio najkorisniji igrač turskog kluba u Evroligi, ali zbog veoma jakog rostera Fenerhabčea njegov izostanak gotovo da se nije osetio.

Pod novonastalim okolnostima, najtrofejniji trener Evrope, Željko Obradović, preorjentisao se na 'small ball' postavu u kojoj je Nikola Kalinić delovao kao 'lažna četvroka' i to se pokazalo kao pun pogodak.

Fenerbahče je 'metlom' skunuo vladaru Evrope krunu, a Kalina je bio jedan od ključnih igrača u "čišćenju" 'Los Blankosa'.

Iako je Kalinić tip igrača čiji učinak se ne vidi najbolje u statističkim kolonama, jer on na parketu radi stvari koje ne mogu da se izmere i relavantno vrednuju, njegov indeks korisnosti u tri utakmice četvrtfinalne serije bio je veoma repspektabilan, sva tri puta dvocifren (10, 21, 14) i u ukuopnom zbiru (45) samo su Ekpe Judo i Bogdan Bogdanović bili 'isplativiji' od njega.

Nikola Kalinić je imao odličan procenat šuta iz igre, ubacio je 15 od 22 šuta tokom serije i bio među najboljim skakačima sa ukupno 20 uhvaćenih lopti tokom četvrtfinala.

Iako je tokom sezone bilo dosta priča u košarkaškim krugovima da bi debitanstska sezona na Bosforu mogla da bude ocenjena kao korak unazad u Kalinićevoj karijeri, prevashodno zbog prilično male minutaže i, ruku na srce, ne tako bitne role, on sam je više puta isticao da ne brine, da je podređen timu i da se njegova uloga u ekipi razlikuje od one koju je imao u Crvenoj zvezdi prošle sezone. Dočekao je Kalina svojih 'pet minuta' i kada je bilo najpotrebnije opravdao transfer od šest cifara.

KOSARKA: CRVENA ZVEZDA - FENERBAHCE

Inače, Jan Veseli će verovatno biti spreman za F4 u Berlinu, pa zbog igračkog kadra kojim raspolaže Željko Obradović, kao i forme u kojoj se nalaze njegovi puleni (Judo, Bogdanović, Datome, Dikson, Slukas, Kalinić..), slobodno možemo da konstatujemo da je Fenerbahče prvi favorit za novog šampiona Evrope.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke