Kako je Dražen izbacio Saleta iz reprezentacije

Autor: Mihajlo Vidojević
subota 06.09.2014.
10:35
Izvor: Sportske.net

Dobro je poznato da svađe koje se dogode unutar svlačionice tamo i ostaju ali vreme kao voda izbaci sve na površinu pa je tako i Aleksandar Đorđević otkrio kako je zbog prepirke sa Draženom Petrovićem ostao bez reprezentativnog poziva.

fiba.com
fiba.com

Povezane vesti

U danu kada na Mundobasketu u Španiji počinje eliminaciona faza takmičenja selektor reprezentacije Srbije otkrio nam je jednu od "pikanterija" iz prošlosti koja je malo poznata ovdašnjoj javnosti.

Svi se dobro sećaju Evropskog prvenstva 1989. godine kada je tadašnja Jugoslavija ugostila najbolje reprezentacije "starog kontinenta".

Aleksandar Đorđević tada je imao samo 22 godine ali je i tako mlad uživao veliko poverenje selektora Dušana Ivkovića koji je u njemu video najboljeg plejmejkera koji bi mogao da igra za reprezentaciju.

Sadašnji selektor Srbije a naslednik Dude Ivkovića na toj poziciji, otkrio je za francuski "L' Ekip" kako ga je svađa sa Draženom Petrovićem te 1989. godine koštala nastupa za reprezentaciju.

"Petrović je vikao na mene i rekao mi je da nikada neću da igram za reprezentaciju. Bio je ljut jer je dobio pet ličnih grešaka, iako je Cibona pobedila. Posle utakmice svi igrači dve ekipe su se rukovali, a Dražen mi je prišao i počeo da viče na mene. Urlao je kako nikada neću da igram za reprezentaciju, pa sam počeo da ga psujem. Malo je nedostajalo da se potučemo" objasnio je Đorđević.

Zbog opisanog incidenta Đorđević veruje da je ostao bez mesta u reprezentaciji za EP u Jugoslaviji iako je samo tri dana pre objavljivanja spiska selektor Ivković izjavio da se radi o najboljem plejmejkeru kojeg zemlja ima.

"Nedugo posle tog našeg okršaja selektor Dušan Ivković je objavio spisak i mene stvarno nije bilo na njemu. Čak imam sačuvan i novinski članak u kome je samo tri dana ranije Ivković rekao da sam najbolji plejmejker reprezentacije, a onda me nije stavio na spisak" kaže Đorđević.

Iako ne želi da veruje da je neko zaista izvršio pritisak na selektora, Đorđević priznaje da će se prava istina teško saznati.

"Da li je postojao pritisak na Ivkovića? To nikada neću saznati, ali želim da verujem da ga nije bilo" zaključio je Đorđević.

Jugoslavija je na pomenutom Evropskom prvenstvu osvojila zlatnu medalju a Dražen Petrović imenovan je za MVP-a šampionata.

Četiri godine kasnije Petrović je stradao u saobraćajnoj nesreći u Nemačkoj a Saša Đorđević je do prvog zlata sa nacionalnim timom stigao 1991. godine na EP u Italiji.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke