Kako do Mundobasketa - Evo šta nosi novi sistem kvalifikacija

Autor: Mihajlo Vidojević
ponedeljak 08.05.2017.
11:07
Izvor: Sportske.net

Nakon jučerašnjeg žreba u Gvangžuu mnogima je ostalo nejasno kako funkcioniše sistem takmičenja u kvalifikacijama za Mundobasket.

Beta/Miloš Miškov/Mo
Beta/Miloš Miškov/Mo

Povezane vesti

Novi sistem takmičenja koji je FIBA implementirala pred Mundobasket u Kini zbunio je mnoge, a mora se reći da deo ljubitelja košarke nije ni bio upoznat sa promenama koje će uslediti.

Veliki broj čitalaca javio se sa pitanjem kako funkcioniše novi sistem kvalifikacija za Svetsko prvenstvo i šta sve naša reprezentacija treba da prođe da bi se domogla mesta na planetarnoj smotri.

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) implementirala je sistem kvalifikacija za Mundobasket sličan onom u fudbalu, pa će tako u naredne dve godine nacionalne selekcije širom sveta voditi borbu za mesto na Svetskom prvenstvu koje se 2019. godine održava u Kini.

Verujemo da su mnogi već uvideli da se Mundobasket prvi put posle četiri decenije ponovo biti igran u neparnoj godini, a razlog za takvu odluku jeste želja FIBA da uvede takozvane kvalifikacione "prozore".

Borba za plasman na Mundobasket počinje u Pretkvalifikacijama koje su na programu od 2. do 19. avgusta 2017. godine. Pretkvalifikacije igra 13 reprezentacija podeljenih u četiri grupe, a po dve prvoplasirane selekcije iz svake grupe obezbediće plasman u Prvu rundu kvalifikacija.

Kvalifikacije od Prve runde počinju 24 reprezentacije koje će igrati na predstojećem Eurobasketu, među njima je i Srbija, a njima se priključuju osam selekcija iz Pretkvalifikacija. U Prvoj rundi kvalifikacija takmičenje se odvija u osam grupa od po četiri selekcije. Igra se po dvokružnom sistemu, "svako sa svakim" na domaćem terenu i u gostima, a utakmice su na programu od 20. novembra 2017. do 25. januara 2018. godine.

FIBA kvalifikacije
Foto: fiba.com

Plasman u Drugu rundu kvalifikacija obezbediće po tri prvoplasirane reprezentacije iz svake od grupa iz Prve runde kvalifikacija. Takmičenje u Drugoj rundi kvalifikacija odvija se od 30. avgusta 2018. do 26. februara 2019. godine. Biće formirane četiri grupe od po šest reprezentacija, a plasman na Mundobasket obezbediće po tri prvoplasirane iz svake od grupa, odnosno 12 evropskih selekcija.

Na Svetskom prvenstvu će igrati ukupno 32 reprezentacije, računajući i domaćina Kinu, a pored evropskih kvalifikacija, borbu za mesto na Mundobasketu vodiće reprezentacije iz Amerike, Afrike i Azije.

Dodajmo još i to da će sedam prvoplasiranih sa Mundobasketa obezbediti plasman na Olimpijske igre u Tokiju, a još četiri reprezentacije će olimpijsku vizu tražiti na kvalifikacionim turnirima 2020. godine.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Budimo.ljudi
Monday, 08.05.2017
16:44

Zaista, zaista ali zaista glup sistem takmičenja.

avatar
nenadnenad1234
Monday, 08.05.2017
13:08

U drugom(treci, ako racunamo i pretkvalifikacije) krugu kako se formiraju grupe, po nekom kljucu(ukrstanje) ili bice zreb?

avatar
Vukasin Stevanovic
Monday, 08.05.2017
12:13

Kako bre kvalifikacije za mundo, a sezona u jeku ?

avatar
Bojan Samardzic
Monday, 08.05.2017
11:31

Mnogo kosarke slabog kvaliteta...

avatar
Zauvek Plavac
Monday, 08.05.2017
11:22

U tim kvalifikacijama će biti dosta prostora za igrače koji igraju u Evropi, s obzirom da će u to vreme trajati NBA liga i nijedan tim neće biti lud da pusti ijednog svog igrača. Tek u drugoj rundi će to već biti moguće. Ako Bogdan i Teo odu u NBA sad na leto bićemo značajno oslabljeni, s obzirom da su Jokić, Bjelica i Bobi već tamo. Ko zna kako će se sve to na kraju odvijati...

avatar
Burazer
Monday, 08.05.2017
11:13

Komplikovano i traje dosta dugo.