Javtokas se povlači na kraju sezone

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 08.06.2017.
14:01
Izvor: Sportske.net

Legendarni litanski centar Robertas Javtokas najavio je odlazak u penziju po završetku tekuće sezone.

Epa/Alberto Martin
Epa/Alberto Martin

Povezane vesti

Jedan od prvih košarkaša koji je uspeo da objedini titule u Evroligi i Evrokupu doneo je odluku da se na kraju sezone na izmaku povuče sa terena.

Centar Žalgirisa Robertas Javtokas (37) nalazi se na dobrom putu da sa "Zelenima" osvoji još jednu šampionsku titulu u Litvaniji čime bi stavio tačku na dve decenije dugu karijeru.

Robertas Javtokas je jedan od 17 igrača koji su u karijeri uspeli da osvoje Evroligu i Evrokup, a sve to mu je pošlo za rukom nakon saobraćajne nesreće u kojoj je zadobio povrede opasne po život.

Tri godine nakon pomenute nesreće Javtokas je sa Lijetuvos Ritasom stigao do trofeja u Evrokupu, a dve godine kasnije se sa Panatinaikosom popeo na krov Evrope.

Braneći boje Lijetuvos Ritasa, Panatinaikosa, Himkija, Valensije i Žalgirisa Robertas Javtokas je odigrao 10 sezona u Evroligi tokom kojih je postigao 1,146 poena (7.7 po utakmici) i ostvario 789 skokova (4.6 po utakmici).

Tokom bogate klupske karijere Robertas Javtokas je osvajao titule u litvanskom i grčkom šampionatu, ali i u Severnoevropskoj ligi i Baltičkoj ligi.

Sa reprezentacijom Litvanije osvojio je bronzanu medalju na Svetskom prvenstvu u Turskoj i Evropskom prvenstvu u Španiji, ali i dva srebrna odličja na kontinentalnim smotrama u Sloveniji i Francuskoj.

Poslednji meč u profesionalnoj karijeri Robertas Javtokas bi mogao da odigra sutra jer će Žalgiris u slučaju novog trijumfa nad Lijetkabelisom odbraniti titulu prvaka Litvanije.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke