Igrači i uprava NBA lige postigli dogovor - Prosečna plata igrača biće 10 miliona dolara!

Autor: Beta Beta
četvrtak 15.12.2016.
10:42
Izvor: Beta

Košarkaši i rukovodsvo NBA lige postigli su načelni dogovor o novom kolektivnom ugovoru o radu, koji će produžiti najunosniju eru u istoriji tog takmičenja.

Beta/AP Photo/Eric Risberg
Beta/AP Photo/Eric Risberg

Povezane vesti

Na sastanku u Majamiju postignut je načelni dogovor koji sada treba da ratifikuju igrači i vlasnici klubova. To bi trebalo da se desi u narednih nekoliko nedelja. Dogovor je postignut dan pre poslednjeg roka.

Ako igrači i vlasnici odobre ugovor, a očekuje se da to bude samo formalnost, sledećeg leta neće biti "lokauta", kao ni problema sa radom u narednim godinama.

"Ovo je fantastično. Uzbudjen sam. Radujem se zbog naših navijača, ali i vlasnika. Ovo je velika stvar", rekao je predsednik sindikata igrača Kris Pol iz Los Andjeles Klipersa.

Agencija "AP" navela je, pozivajući se na svoje izvore, da je trajanje ugovora sedam sezona, sa mogućnošću prekida posle šest.

Ako se ugovor odobri, sezona će početi nedelju dana ranije, maskimalni broj presezonskih utakmica biće šest, i eliminisaće se jedan deo rasporeda koji igrači najviše mrze - igranje četiri utakmice u pet dana.

U drugim detaljima novog kolektivnog ugovora nalaze se i povećane vrednosti za "rukije", minimalne zarade i izuzeci. Minimalne plate će porasti za 45 odsto u prvoj godini novog ugovora. Sporazumi sa novajlijama u ligi biće proporcionalni sa ograničenjem plata ("seleri kep"), odnosno rašće ili padati u zavisnosti od toga.

Očekuje se da će sledeće sezone prosečna plata skočiti na 8,5 miliona dolara, a do sezone 2020/2021. da skoči i do 10 miliona dolara.

Novi ugovor nisu zvanično komentarisali ni komesar NBA Adam Silver ni izvršni direktor sindikata Mišel Roberts. Pregovori su trajali mesecima i uglavnom su bili prijateljski, za razliku od prethodnih.

Jedan od spornih elemenata je bio sporazum o grupnom licenciranju. NBA je do sada bila jedino veliko takmičenje u SAD u kome je liga kontrolisala marketinška prava igrača za sponzorstva. Ubuduće će igrači sami kontrolisati svoja prava.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke