Hjuston i Kris Pol - Korak dalje ili autogol?

Autor: Boban Filipović
subota 15.07.2017.
19:54
Izvor: Sportske.net

I dok neki veruju da bi Hjuston mogao da prekine dominaciju 'Voriorsa' na Zapadu sa Polom u ekipi, neki smatraju da će njemu i Džejmsu Harednu bit malo jedna lopta...

BETA/AP Photo/Jae C. Hong
BETA/AP Photo/Jae C. Hong

Povezane vesti

Rokitsi su ozvaničili dolazak superstara, CP3 se slikao u njihovom dresu i na predstavljanju istakao da je došao da pobeđuje i da ulini ekipu boljom.

Hjuston je doveo, po mnogima, najboljeg klasičnog pljemejkera NBA lige u novijoj istoriji, ali se postavlja pitanje da li im je on baš bio neophodan budući da je Džejms Harden prošle sezone odigrao perfektno na poziciji 'jedinice'.

"Bradonja" je bio najbolji asistent lige, to mu je donelo vice MVP titulu, nemali broj je onih koji smatraju da je to priznanje nezasluženo otišlo u ruke njegovog bivšeg saigrača Rasela Vestbruka, posebno posle prilično rutniske elimanacije Oklahome od Hjustona u prvoj rundi plej-ofa. Harden je "carinio" svaku loptu, sve je kretalo od njega, bio alfa i omega ekipe koja je stigla do konferencijskog polufinala, gde je eliminisana od San Antonio Sparsa.

Dolaskom Krisa Pola, Harden će se vratiti na "dvojku" (SG), koja je načelno njegova primarna pozicija, ali postavlja se pitanje kako će biti regulisana potrošnja lopte u napadu između njega i "Lob Sitija". Ta "uravnilovka" sa dva superstara u timu je neretko "mačka u džaku".

Rockets Warriors Basketball

Iako je Pol odličan "kradljivac", među najboljima u NBA, njegova visina (183 cm) i godine (32) ga prilično limitiraju u odbrambenim zadacima, a dobro je poznato i da Harden retko kad zapinje u defanzivi, dešava mu se i da "zaspi". To bi mogao da bude veliki problem za trenera Majka D'Antonija, deluje da će baš da duva promaja na spoljnim pozicijama i ma koliko njegova ideologija bila ofanzivno orjentisana, jasno je kao dan da prstena, kom se sada teži, bez kvalitetne odbrane nema.

Hjuston se zbog Pola odrekao trojice igrača, dvojice veoma btnih za tim. Lua Vilijamsa, vrsnog trojkaša i najboljeg šestog igrača lige, kao i pleja Partika Beverlija, koji je "kidao" u odbrani i bio zadužen za "prljave" zadatke. U Holivud je poslat i epizodista Sem Deker, koji, ako ćemo pošteno igra NBA ligu samo zato što je Amerikanac bele puti.

Dobili su dvostruki šampioni superstara, ali superstara koji ne može da se pohvali naročitim pobedničkim mentalitetom ako pogledamo njegovu statistiku u plej-ofu. Za svojih 12 sezona u NBA 9 puta je igrao u doigravanju sa Klipersima i pre toga Hornetsima i najveći domet mu je konferencijsko polufinale. Složićete se da to nije naročito impresivno, kao i da su timovi u kojima je igrao, najblaže rečeno, bili vrlo pristojni.

Hemija tima koji je poslednje dve sezone igrao preko svih očekivanja je dosta poremećena i pitanje je da li će individualni kvalitet Krisa Pola, ma koliko on bio sposoban da saigrače učini još boljim, može da donese pomak D'Antonijevom timu, da bude pravo rešenje za korak dalje, za povratak na stare staze slave iz Hakimovog vremena 90-ih.


Utakmice Roketsa će verovatno biti veoma zanimljive za gledanje, oni će definitivno igrati na koš više, ali priča da mogu da napadnu prsten zvuči utopistički.  Još ako se desi da dovedu Karmela Entonija, koji je samo dva puta u karijeri otišao dalje od prvog kola plej-ofa i koji je sve samo ne timski igrač, te priče postaju još veća utopija. Tada bi im trebale tri lopte u napadu, a postoji realna verovatnoća da bi tad i plasman u plej-of bio problem.



Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

11 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
dumdum
Monday, 17.07.2017
22:14

Ovo nece funkcionisati iz vise razloga. Majk D'antoni je ocajan trener kad mu ekipa igra van run-and-gun sistema gde se napadi resavaju u najvise 10 sekundi. Nigde nije pokazao da je u stanju da uspesno vodi tim van te filozofije. Prosle sezone je Hjuston imao savrsen tim za taj nacin igre, Harden sa loptom okruzen gomilom igraca kojima je najvece oruzje u napadu sut za 3 poena. To je funkcionisalo savrseno, mislim da su oborili i rekord u broju ubacenih trojki u regularnom delu sezone.nKris pol je vrhunski igrac i nista vise od toga. Vise od 10 godina igra u NBA ligi, nije napravio ozbiljan rezultat sa sasvim solidnim igracima oko sebe. Igra duge napade, gde drzi loptu po 15 sekundi dok trazi asistenciju i dok su mu pikenrol i mikroigra vrhunske, prilicno je ogranicen na sirem planu. Beverli je jedini razlog zasto je hjuston izbacio oklahomu i ostajanje bez takvog igraca je ogroman udarac za svaku ekipu. Izjava da sem deker igra u nba samo zato sto je beli amerikanac je smesna i nema poentu i izgleda kao da ga autor ovog teksta nije gledao.nKarmelo u hjustonu posebno nema smisla, znajuci nacin na koji je radio sa d'antonijem gde je postavljao ultimatume ili on ili ja, celu stvar cine nejasnom. Takodje, njegov najveci problem u njujorku je bila cinjenica da predugo drzi loptu kod sebe u triangl napadu koji je fil dzekson forsirao. Ako nije mogao u trianglu, kako ce se onda snaci u run and gun sistemu?

avatar
Jovan Petrovic_fb
Saturday, 15.07.2017
23:34

Paul je greska, jer se pokazalo prosle sezone da Harden bolje funkcionise bez pomoci velike zvezde, prosle sezone je radio sta je hteo i Hjuston je dominirao, odlicno se snasao na poziciji pleja, sada lopta nece biti kod njega, i to mu sigurno nece odgovarati, nece imati tu slobodu u igri, a sa Polom nista konkretno nece dobiti. Bice oni ili 4 ili 3. Oklahoma je vise dobila sa Dzordzom, jer ce oni biti sigurno 2, naredne sezone na Zapadu. Klipersi ce da padnu na 6,7 ali ce igrati plejof.

avatar
????JULEN GUERRERO 8????
Saturday, 15.07.2017
22:19

Onaj ko je pisao ovu vest je upravo postigao autogol.. Čuj CP3 limitiran defanzivno, ja veću glupost odavno nisam čuo! Tačno je da je CP3 solista ali zar to nije bio i Harden pre dolaska D'Entonija u Hjuston? Ko je gledao Hjuston prošle sezone video je da je Harden igrao za tim, da se trudio i da je preuzimao odgovornost kad je trebalo.. Što se tiče Mela, zapelo je u pregovorima ali ja lično bi volio da ga dovedemo za Andersona kao što se najavljuje.. Jeste on sebičan, ali verujem da ga D'Entoni može obuzdati i naterati da igra za tim.. Čovek je strašan igrač.. Potpisati tri mladića koji igraju za Hjuston u ljetnoj ligi Troja Vilijamsa(sf), Ajzeu Tejlora(pg) i Ži Kija (pf), momci su ogromni talenti i već su spremni za klupu u NBA.. H🚀👀

avatar
MladoKolonac
Sunday, 16.07.2017
06:28

S tobom bi brt 🚀 bili 13. na zapadu

avatar
????JULEN GUERRERO 8????
Wednesday, 19.07.2017
20:44

Hvala, dovidjenja.. Kad smisliš neki pametan komentar javi se, biću tu..

avatar
Nenad Maslarević
Saturday, 15.07.2017
19:56

kakve vi gluposti pisete, pa paul je jedan od najboljih ako ne najbolji obrambeni igrac na poziciji play-a

avatar
Djordjo COYG
Saturday, 15.07.2017
20:46

Posle Ronda najbolji odbrambeni plej

avatar
Mardukas85
Saturday, 15.07.2017
22:38

Kris Pola obozavam, jedan mi je od omiljenih plejeva u ligi, ali ta nejgova odbrana je malo i precenjena. Narocito poslednjih godina. Dobar je u statistickim kategorijama, dobro cita napad, ima brze ruke, ali ume da bude rupa u odbrani, da se zaboravi. Tesko da ce on da pegla greske Hardena ili Gordona kao sto je to radio Beverli. Izvini, ali jedini spas u odbrani moci ce da traze u Arizi, PJ Takeru, Kapeli i donekle Neneu. Ostali ce biti rupe, ali su svesno isli na to, okrenuli su se ka tome da pobede Golden Stejt u njihvoj igri. Trener obozava run and gun kosarku. a i roster im je takav, imaju odlicne sutere(meni omiljenog Gordona).. Videcemo jos koga ce od zvezda dovesti, do sada je Entoni bio izgledan, ali jos uvek nista nije gotovo.