Francuzi i Italijani "okrenuli leđa" Evroligi!

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 15.01.2016.
18:18
Izvor: Sportske.net

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) saopštila je da će novi koncept najkvalitetnijeg klupskog takmičenja biti promovisan krajem marta u Parizu, a Košarkaški savezi Francuske i Italije prvi su okrenuli leđa Evroligi.

fiba.com
fiba.com

Povezane vesti

Predstavnici najvećih Košarkaških saveza Evrope i čelnici FIBA sastali su se u četvrtak u Londonu kako bi razgovarali o implementaciji košarkaške Lige šampiona.

Sastanku su prisustvovali predstavnici Košarkaških saveza Nemačke, Španije, Italije, Rusije, Turske, Grčke i Francuske, a predsedavali su potpredsednik FIBA Turgaj Demirel i generalni sekretar Patrik Bauman.

U saopštenju koje je u petak izdato na zvaničnom sajtu FIBA navodi se sledeće:

- Nacionalni savezi podržavaju zajednički projekat FIBA i nacionalnih liga pod nazivom Košarkaška Liga Šampiona (BCL) koji promoviše sportski kriterijum, štiti domaće šampionate i jača razvoj evropske košarke;

- Savezi Francuske i Italije potvrdili su da će njihovi klubovi učestvovati isključivo u takmičenjima pod okriljem FIBA i domaćih liga. Od ostalih se očekuje da slede njihov primer;

- Nacionalni savezi potvrdili su ranije dogovorene zaključke Radne grupe i radiće na tome da se posao finalizira do kraja meseca.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu FIBA, Radne Grupe će nastaviti da sprovode dogovorene korake u pripreme Košarkaške Lige Šampiona koja će zvanično biti promovisana 20. i 21. marta u Parizu.

Ovime je postalo jasno da francuski i italijanski klubovi u buduće neće učestvovati u Evroligi kakvu danas znamo i samo ostaje da se vidi kako će Italijanski košarkaški savez rešiti pitanje Armani Milana koji je dobio "A" licencu za Evroligu od 16 kluba.

Pretpostavlja se da Armani Milano u buduće neće igrati u italijanskom nacionalnom šampionatu što je taj klub razmatrao kao opciju u momentu kada je postalo jasno da će doći do formiranja Košarkaške Lige Šampiona.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

16 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Ivan Jevdjenijevic
Saturday, 16.01.2016
10:37

Dakle, svim igracima koji ne igraju u FIBA takmicenjima, zabraniti da igraju za reprezentacije, na EP, SP, Olimpijada... Kraj.nNisam neki ljubitelj FIBA, ali Jordi mi je posebno odvratan.

avatar
Ivan Jevdjenijevic
Saturday, 16.01.2016
10:35

Dakle, zabraniti svim igracima, koji ne igraju FIBA takmicenje, igranje za reprezentacije, koje se takmice u zvanicnim FIBA takmicenjima (SP, EP, Olimpijada...) i eto resenja.

avatar
Неца Стевановић
Saturday, 16.01.2016
02:34

Armaniju ne gine ABA liga, sto moze da bude samo dobra vest :) Naravno, ako ne igraju u Italiji

avatar
Bronhi situacija
Friday, 15.01.2016
23:35

Na zalost postajemo samo poligon za obuku americkih igraca, dok se nasi talenti utapaju u drugorazredne evropske klubove.

avatar
Bilokoje
Friday, 15.01.2016
21:20

Ne slazem se napred EL.

avatar
REVOLT SPT
Friday, 15.01.2016
20:03

Sreca pa su to jake lige...

avatar
brekbaCh
Friday, 15.01.2016
19:43

Nadam se da ce konacno ovime da se stane na put Bertomeuovom takmicenju. Nije mi krivo sto Partizan ne ucestvuje, daleko od toga da sam sujetan, vec je to takmicenje toliko korumpirano i napravljeno za najbogatije, da je to sramota. Gori su i od FIFE.

avatar
Tomić: Lažna legenda
Friday, 15.01.2016
20:27
avatar
Nenad Stanisic
Friday, 15.01.2016
20:39

Kakve veze ima Partizan sa ovom vescu? Nece on igrati ni Evroligu FIBE ni ULEBa. I naravno, svi su protiv kriterijuma koji namece ULEB, ali nemoj Partizan pominjati u kontekstu koji s njim trenutno objektivno nema nikakve veze. ;)