Finale za anale - Teova "Armija" na krovu Evrope!

Autor: Boban Filipović
nedelja 15.05.2016.
22:31
Izvor: Sportske.net

Moskovski CSKA osvojio je sedmu titulu šampiona starog kontinenta pošto je u veoma uzbuljivom i dramatičnom finalu fajnal-fora Evrolige održanog u Berlinu savladao Fenerbahče nakon produžetka rezultatom 101:96 (22:20, 28:10, 19:23, 14:30, 18:13). Doktorsk

euroleague.net
euroleague.net

Povezane vesti

Finale je počelo kako se samo poželeti može, sa dosta tempa u uvodnim trenucima, ekipe su se smenjivale u vođstvu, a rezultatska klackalica je prekinuta nakon trojke raspoloženog Điđija Datomea za 11:7 posle nešto više od tri minuta igre.

Međutim, ulaskom Teodosića u igru CSKA pravi seriju 8:0 i preuzima vođstvo. Problem za ekipu Željka Obradovića bila su dva brza faula Nikole Kalinića, koji je imao specijalan zadatak da čuva najkorisnijeg igrača Evrolige ove sezone Nanda De Koloa.

Nakon prvih deset minuta igre Moskovljani su imali plus dva, Fenerbahče je zahvaljujući mirnoj ruci Pere Antića sa linije slobodnih bacanja početkom druge deonice vratio egal, nedugo potom poveo poenom Juda sa penala, a onda se raspao. Tačnije, razbijen je najviše zahvaljujući fenomenalnom Milošu Teodosiću koji je radio sve - pogađao trojke, lucidno asistirao i razigvravao saigrače, skakao...

Do odlaska na odmor prednost 'Armejaca' je konstatno rasla i narasla do ogromnih plus 20 - 50:30.

Velika boljka turskog tima bila je totalna dekoncentarcija Jana Veselog, koji je u drugom kvartalu promašio četiri vezana slobodna bacanja, a sa istom praksom nastavio i u trećoj. "Leteći Čeh" je pogodio prvi penal tek iz desetog pokušaja! Ništa bolji nije bio ni Bogdanović, kome gotovo ništa nije polazilo za rukom u napadu.

U trećoj deonici viđene su čarke na 'višoj instanci' pošto je jedan navijač CSKA "faulirao" Nikolu Kalinića, pa je nastao metež u kom je učestvovao i predsednik Fenerbahčea.

Ova nemila scena je promenila ritam utakmice nagore, kvalitet košarke je opao, videli smo mnogo faulova i dosta slobodnih bacanja. Kostas Slukas je bio najagilniji u timu Željka Obradovića u tim trenucima, ali na ulasku u poslednjih deset minuta Itudisova četa imala je velikih 16 poena viška.

Međutim, u poslednjem kvartalu Fenerbahče se u poptunosti vratio u meč. Šutevi su počeli da ulaze, igra u odbrani je bila fenomenalna, ali je za veliki "come back" turske ekipe ipak najzalužniji bio bek Moskovljana Nando De Kolo, koji je svojom sebičnošću i nerezonskim potezima upropastio ogroman broj napada svog tima, prodao nekoliko lopti i time omogućio rivalu da istopi veliku prednost.

Nošeni frenetičnom podrškom desetak hiljada navijača, koji su u 'Mercedes Benz' Areni stvorili ambijent kao da se igra u istanbulskoj 'Ulker' Areni, košarkaši Fenera se polovinom četvrte četvrtine spuštaju na jednocifren minus, zatim je iskusni kapiten 'Armije' Viktor Hrijapa trojkom utišao publiku za trenutka, ali ju je Điđi Datome svojom novom trojkom ponovo doveo do stadijuma ekstaze. Potom je Pero Antić sa penala smanjio prednost ruske ekipe na samo šest poena zaostatka, odgovor rivala stiže preko Kajla Hajnsa, dok na drugoj strani prvo zakucava Judo, a onda Bobi Dikson trojkom smanjuje na minus tri na nešto više od tri minuta pre kraja!

dikson

De Kolo srlja dva napada za redom, uvukao se strah u redove ruskog tima, a na drugoj strani Dikson pogađa flouter za 78:79 i Fener otapa minus na samo pola koša.

Nakon još jedne dobre odbrane Fenerbahčea Judo je promašio šut za vođstvo, potom dobija bananu, a onda na drugoj strani terena čarolija Teodosića koji maestralno pronalazi De Koloa i CSKA ponovi ima plus tri.

Međutim, Bobi Diskon nakon Žocovog tajm-auta diže trojku preko Kajla Hajnsa na 40 sekundi pre kraja i rezultat je izjednačen!

Nando De Kolo opet srlja, sudije mu tolerišu korake, ali i pored toga gubi loptu, a Slukas sa penala donosi prednost Feneru 83:81. Viktor Hrijapa posle skoka u napadu skida fleku posle novog teškog promašaja De Koloa na 1.9 sekundi pre kraja pogađa za 83:83. Na drugoj strani Ekpe Judo nije uspeo da pogodi iz teške pozicije pa se otišlo u produžetak.

Rezultatska klackalica u produžetku, ekipe se smenjuju u vođstvu, ali Nando De Kolo se budi kada je najpotrebnije i na njegovim krilima, tačnije zahvaljujući njegogoj nepogrešivosti sa linije penala, 'ranjeni lav' stiže posle velike drame do pobede rezultatom 101:96 i prve titule šampiona Evrope od 2008. godine, a sedme u klupskoj istoriji.

Nando De Kolo je na kraju bio najefijasniji u šampionskom timu sa 22 poena, sa osam pogođenih slobodnih bacanja  u produžetku se povadio za očajnu partiju tokom većeg dela regularnog toka utakmice. Francuz je imao i 7 aistencija, kao i Miloš Teodosić koji je brojao do 19. Srpski plejmejker je sakupio 5 skokova i sa indeksom korisnosti 29 bio najbolji akter finala. Valja dodati da su dve udarne igre 'Armije' igrale sa četiri penala od sredine četvrte četvrtine.

Dvocifreni u Itudisovom timu bili su još Kajl Hajns sa 15, Kori Higins sa 12, Andrej Voroncevič sa 11 i čovek koji je izborio produžetak, kapiten Viktor Hrijapa sa 10 poena.

U redovima Fenerbahčea Bobi Dikson aka Muhamed Ali je bio najefikasniji sa 17 poena, Điđi Datome, Pero Antić i najbolj iskakač meča Ekipe Judo su postigli po 16, a Kostas Slukas 10 poena. Bogdan Bogdanović je promašio svih šest trojki i meč završio sa, za njaga preskromnih, 6 poena, dok je Nikola Kalinić pogodio samo jedan šut iz igre, i to prvi, van linije 6.75 u prvom napadu Fenera na utakmici.

Turska košarka će morati još neko vreme da sačeka na prvu titulu šampiona Evrope, ali ako je neko kadar da je donese onda je to najtrofejniji trener u ostoriji Evrolige Željko Obradović, koji prema poslednjim najavama ostaje u Fenerbahčeu još tri godine.

Popularni 'Žoc' je večeras izgubio tek drugo finale u najjačem košakaškom klupskom takmičenju na starom kontinentu u svojoj trenerskoj karijeri. Posle velike borbe, u jednom od najboljih finala Evrolige u istoriji, pobedio ga je njegov đak Dimitris Itudis. Grčki stručnjak je kao pomoćnik trofejnom srpskom treneru u Panatinaikosu već osvajao Evroligu, ali ovo mu je prvi trofej kao glavnom kormilaru.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

22 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Navijač Juventusa
Monday, 16.05.2016
14:25

Rusi pokorili Evropu ;)nOvde ne moze da se namesti kao Evrovizija :)

avatar
Vekson
Monday, 16.05.2016
06:29

I kad mi kažu da je Bogdan zreo za NBA... Drago mi je zbog Tea, ali više žao zbog Bogdana, Kaline I Željka.

avatar
Real-an
Monday, 16.05.2016
04:02

kakva je ovo namjestaljka :)

avatar
Monday, 16.05.2016
01:15

Užasna druga četvrtina Fenera je presudila, čestitke CSKA!!!

avatar
Djole Djokic
Monday, 16.05.2016
00:51

Neverovatni komentari partizanovih navijaca koji su u prijateljskim odnosima sa cska, a opet tuguju zbog poraza turaka???nKo je ovde lud???

avatar
Аполо
Monday, 16.05.2016
00:01

Cestitke CSKA i Teu!

avatar
Goran Zdravkovic
Sunday, 15.05.2016
23:25

bravo Teo, neka crknu Turci, dzabe im novci, dzabe sve, Teo, De Kolo i Itudis nepremostiva prepreka...

avatar
Maestro-Chelsea(Sic)
Sunday, 15.05.2016
23:23

Zasluzeno od pocetka takmicenja do kraja su dominirali

avatar
Djole Djokic
Sunday, 15.05.2016
23:19

Sućut grobari:-)

avatar
stevanstevan
Sunday, 15.05.2016
23:00

I na kraju de colo MVP, samota

avatar
Lord of Nottingham
Sunday, 15.05.2016
22:52

Bravo za CSKA, bravo Teo, pozdrav za sve navijace Fenera.. P.S. bravo i za Antica, odlican mec

avatar
Alexander Stonsky
Sunday, 15.05.2016
22:45

Nazalost. A delimicno mi je drago zbog Tea.

avatar
Mihajlo_NS
Sunday, 15.05.2016
22:43

Cestitam svim nasim na zasluzenom finalu.

avatar
Azrael
Sunday, 15.05.2016
22:40

Itudis je smejurija od trenera. De Kolo mu upropasti 10 uzastopnih napada i ovaj ga i dalje ostavlja u igri. Zato je Fener i izborio produzetke. A De Kolo je najveci kompleksas i egoista koga sam ikada gledao u evropskoj kosarci, njemu je jedino stalo do licnog ucinka, covek ne mari za tim. Nije ni do kolena Teu. X faktor je Hrijapa koji je dao neke vrlo bitne poene i odigrao dobru odbranu kad je najpotrebnije. Svaka cast igracima obe ekipe, ali mislim da je ovo poslednji Itudisov evropski trofej.

avatar
MarkoDjordjevic
Monday, 16.05.2016
00:32

Smejurija od trenera je pobedila verovatno najboljeg evropskog trenera u istoriji uz Gomeljskog, Ivkovica. Ostavio ga je zato sto je De Kolo najbolji igrac u Evropi, to je dokazao u produzetku.

avatar
Zvezda do Tokija
Sunday, 15.05.2016
22:38

Ovaj De Kolo je katastrofa od igraca. Zahvaljujuci njemu Fenerbahce je istopio razliku. Covek nekoliko lopti izgubi za redom. Ovi ga udvajaju a on nece da vrati loptu slobodnom coveku pored njega. Izuzev slobodnih bacanja koja izvodi odlicno ostalo je nula.

avatar
Koris
Sunday, 15.05.2016
23:07

Konačno neko da primeti...

avatar
Kipe99
Sunday, 15.05.2016
22:36

Prvo poluvreme, savrsena odbrana CSKA, svaki od igraca je radio ono sto mu je receno. Usli su sa nervozom u drugo poluvreme jer su znali da Fener nema sta daizgubi i da ce ici na titulu ili totalni debakl. Odlicno finale. Sve cari kosarke su prikazane.

avatar
12Thierry14Henry
Sunday, 15.05.2016
22:35

Respect za obe ekipenStrasno finale

avatar
Sunday, 15.05.2016
22:34

Kakva utakmica!!!!! Mogao bih ovo da gledam 1000 sati!! Drago mi je zbog Cska i Tea.

avatar
ATLEICO-CHELSEA LIFE
Sunday, 15.05.2016
23:30

Ma napred celsi bre

avatar
Monday, 16.05.2016
08:43

Navijam za Junajted, ali sve najbolje tvom Čelsiju :)))