FIBA uzvraća udarac - Sankcije za učesnike Evrolige!

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 25.11.2015.
12:59
Izvor: Sportske.net

Međunarodna košarkaška federacija (FIBA) sprema odgovor na nedavnu odluku Evrolige koja je promovisala novi format takmičenja i tako bacila rukavicu u lice "svetskoj kući košarke".

euroleague.net
euroleague.net

Povezane vesti

"Velika šizma" na relaciji FIBA i Evroliga neće biti prevaziđena bez bolnih posledica koje će trpeti oni koji odaberu pogrešnu stranu. Koncept takmičenja koji je prvi čovek Evrolige Đordi Bertomeu nedavno predstavio u Barseloni predstavljao je bacanje rukavice u lice čelnicima FIBA koje neće proteći bez adekvatnog odgovora.

Generalni sekretar FIBA Patrik Bauman u četvrtak će održati sastanak sa predstavnicima košarkaških saveza Španije, Francuske, Turske, Nemačke, Italije i Grčke kako bi im predočio u kom smeru će ići obračun sa Evroligom.

Sudeći na osnovu podataka do kojih je došao portal "Eurohoops", FIBA će od nacionalnih saveza zatražiti da sankcionišu klubove koji budu igrali u novom formatu Evrolige.

Hipotetički gledano, predstavnik Srbije koji bi kroz ABA ligu izborio mesto u Evroligi ne bi mogao da se bori za titulu u domaćem šampionatu, a takve sankcije sledile bi i za sve ostale učesnike elitnog takmičenja.

Imajući u vidu da je Đordi Bertomeu već okupio 11 klubova koji će biti sigurni učesnici Evrolige, FIBA će učiniti sve da oni budu sankcionisani izbacivanjem iz nacionalnih šampionata.

Recimo i to da za španske predstavnike takav scenario ne bi bio tragičan jer su Real Madrid, Barselona i Laboral Kuća već razmatrali da napuste takmičenje u ACB ligi zbog zgusnutog rasporeda.

Italija bi trebalo da povuče nogu i izbaci Armani iz Serije A, pa ostaje da vidimo hoće li iste sankcije uslediti i za ostale nosioce evroliginih "A" licenci i preostalih pet klubova koji uzmu učešće u Bertomeuovom takmičenju.

Ne treba zaboraviti da FIBA ima načine da se obračuna sa Evroligom jer bi nacionalni savezi mogli da zabrane igračima koji nastupaju za klubove iz tog takmičenja igranje za reprezentativne selekcije, baš kao što bi i sudijama moglo da bude zabranjeno da dele pravdu u Evroligi.

Jasno je da raskol na realciji FIBA i Evroliga neće biti prevaziđen bez velikih posledica, a kako smo već rekli, ispaštaće oni koji se na kraju priče nađu na gubitničkoj strani.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
disqus_M4nkFgKH5L
Wednesday, 25.11.2015
19:08

Cini se da je FIBA pukla...

avatar
Ivan Paunovic
Wednesday, 25.11.2015
15:02

Ljudi ja veću glupost u svom životu nisam pročitao!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

avatar
Realan tip
Wednesday, 25.11.2015
14:39

Sapunica i sistematsko urusavanja kosarke u Evropi se nastavlja.

avatar
BratZaBrata
Wednesday, 25.11.2015
14:37

Ovo je super. Nek Partizan i zvezda,i jos neki malo jaci klub kao npr. cedevita naprave mini turnir i pobednik ide u Evroligu

avatar
Wednesday, 25.11.2015
14:19

Sve neke glupe inovacije, modernizacije, nove lige, više para.. Gluposti.. Moraju sve nešto da mijenjaju, kao da unaprijede evropsku košarku, a ustvari će samo da je unište..

avatar
Wednesday, 25.11.2015
14:13

Uvek sam mrzeo one koji imaju konflikt sa nekim, pa to resavaju preko tudje grbace. Bori se kao muskarac, a ako si porazen, priznaj poraz i teraj dalje. Treba da shvate da je evroliga ponudila bolje uslove klubovima, ovi su to prihvatili i cao. Sledeci put se potrudis malo vise i pokusas da te klubove pridobijes na svoju stranu, a ne da se izivljavas na nekome, jer si sam nesposoban i ne umes da organizujes ono sto valja. Ponudili ste svoje takmicenje, nije vam uspelo, ne znam u cemu je problem. Silom nista nece postici! Time sto ce suspendovati klubove, igrace i sudije ce samo obezvrediti i unistiti i ono malo takmicenja koji su ostali u njihovoj nadleznosti, jer tesko da ce klubovi odustati od evrolige.

avatar
DEATH TO THE NEDICIS
Wednesday, 25.11.2015
14:05

Here we go again...