FIBA Liga šampiona - Ovo su najnoviji detalji!

Autor: Mihajlo Vidojević
sreda 27.01.2016.
20:06
Izvor: Sportske.net

Predstavnici Radne grupe zaduženi za profilisanje novog formata takmičenja pod okriljem FIBA u sredu su obelodanili nove detalje vezane za košarkašku Ligu šampiona.

fiba.com
fiba.com

Povezane vesti

Krajem prethodne godine postalo je jasno da će FIBA lansirati evropsko klupsko takmičenje koje će predstavljati pandan Evroligi, a Radna grupa uveliko radi na detaljima koji se tiču postulata po kojima će funkcionisati nova Liga šampiona.

Drugi sastanak Radne grupe održan je u sredu u Ženevi, a na njemu su donesene odluke koje se tiču samog formata i kalendara takmičenja.

FIBA Liga šampiona imaće 32 učesnika koji će na startu takmičenja biti podeljeni u četiri grupe od po osam klubova. Mesta u grupnoj fazi Lige šampiona bivaće popunjena na osnovu učinka u nacionalnim šampionatima, a planirane su i kvalifikacije.

U kvalifikacijama će učestvovati 32 kluba, a osam najboljih će izboriti plasman u grupnu fazu. Planirano je da kvalifikacije budu odražane krajem septembra i početkom oktobra (27/29 septembar i 4/6 oktobar).

Grupna faza takmičenja počeće 20. oktobra, a pauza za vreme Božićnih praznika ne sme da bude duža od dve nedelje. Plasman u drugu rundu takmičenja obezbediće po šest prvoplasiranih ekipa, dok će sedmi i osmi tim iz svake grupe nastaviti da igraju u Evropa Kupu.

Kada je po sredi vlasnička struktura, FIBA bi imala 50% udela u novom takmičenju, dok bi po 5% pripalo španskoj, turskoj, grčkoj, nemačkoj, francuskoj, italijanskoj, VTB i ABA ligi.

Jako je važno istaći da je Radna grupa predložila da maksimalno po dva tima iz svake od navedenih liga mogu da učestvuju u novoj Ligi šampiona, dok će po jedno mesto biti garantovano belgijskoj, češkoj, izraelskoj, poljskoj i litvanskoj ligi.

To znači da će dva kluba iz ABA lige imati prohodnost ka FIBA Ligi šampiona, a ostaje da vidimo kako će se rešiti problem sa činjenicom da bi barem jedan klub iz jadranske lige mogao da dobije mesto u Bertomeuovoj Evroligi.

Podsećamo da su se tokom dana pojavile informacije da je Partizan odlučio da učestvuje u FIBA takmičenjima i biće interesantno videti da li će crno-beli već od naredne sezone nastupiti u Ligi šampiona.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Nikola Domazet
Wednesday, 27.01.2016
23:20

Ja nesto ne kapiram, sad treba po klubovima da se vidi ko hoce u koje evropsko takmicenje ili ako ta liga odabere jednu, onda svi moraju tu???

avatar
Wednesday, 27.01.2016
22:18
avatar
REVOLT SPT BuNT
Wednesday, 27.01.2016
21:26

Ili mozda samo jednu, ostaje da se vidi tacan izgled vlasnicke strukture.

avatar
REVOLT SPT BuNT
Wednesday, 27.01.2016
21:26

Kako se navodi, nova košarkaška Liga šampiona bi sadržala 32 ekipe (24 kroz plasman u nacionalnim ligama i još osam kroz kvalifikacije) i igralo bi se u četiri grupe po osam timova. Prolaz dalje u nokaut rundu obezbedila bi prva četiri tima iz svake grupe, peti i šesti bi igrali drugo takmičenje pod okriljem FIBA, a poslednja dva bi završila učešće u Evropi.nnČetvtfinale bi se igralo na dva meča, sa koš razlikom, a potom Fajnal for, čije domaćinstvo će naknadno biti određeno.nnFIBA želi da stvori ligu koja bi imala po 50 odsto vlasničke strukture sa osam nacionalnih liga - Španije, Italije, Turske, VTB, Grčke, Nemačke, Francuske i ABA lige. Tih osam liga dobiće po dva predstavnika direktno u grupnoj fazi i svaka će imati po pet odsto vlasništva nad takmičenjem. Preostalih pet liga (Belgija, Češka, Izrael, Litvanija i Poljska) dobiće po jedno mesto direktno i dva odsto vlasništva.