FIBA - Evroliga ugrožava budućnost košarke!

Autor: Mihajlo Vidojević
petak 27.03.2015.
19:30
Izvor: Sportske.net

Predsednik FIBA Evropa Turgaj Demirel oglasio se povodom "razdora" koji se dogodio na relaciji sa Evroligom. Turčin je poručio da Evroliga svojim načinom funkcionisanja predstavlja pretnju za budućnost košarke i da kao takva nema perspektivu.

euroleague.net
euroleague.net

Povezane vesti

Prvi čovek FIBA Evropa konačno se oglasio povodom "rata" koji je to telo objavilo Evroligi početkom marta. Spekulacije da FIBA želi da vrati elitno takmičenje pod svoje okrilje dobile su potvrdu a Demirel objasnio zbog čega Evroliga nema perspektivu.

"Evroliga se nadmeće sa nacionalnim šampionatima menjajući pravila igre. Namera je da postanu NBA liga u Evropi urušavajući domaće lige. To nije dobro za evropsku košarku i lige kao što su nemačka (BL), španska (ACB) i turska (TBL) ne prihvataju taj model a klubovi se takođe protive" naveo je Demirel.

Podsećamo da je na nedavnom kongresu FIBA Evropa održanom u Minhenu odlučeno da to telo uskrati podršku ABA ligi čime je otpočeo obračun sa čelnicima Evrolige.

Predsednik evropskog ogranka FIBA tvrdi da bi Evroliga morala da funkcioniše po modelu fudbalske Lige šampiona kao i da poštuje pravila koja propisuje Međunarodna košarkaška federacija.

"Evroliga mora da omogući šampionima zemalja prohodnost u grupnu fazu takmičenja ili bar učešće u kvalifikacijama. Pored toga, Evroliga krši dogovor koji ima sa FIBA i time podriva autoritet tog tela" objašnjava Demirel.

Kako je dodao u svojoj izjavi, kamen spoticanja na relaciji FIBA Evropa i Evroliga leži i u tome što elitno košarkaško takmičenje ne želi da uskladi svoj kalendar sa kalendarom kvalifikacija za međunarodna takmičenja zbog čega će uslediti žestok odgovor.

"Već smo pokrenuli postupak protiv Evrolige zbog neplaćanja finansijskih obaveza FIBA a kako ne žele da usklade svoj kalendar sa kalendarom FIBA jasno je da predstavljaju pretnju po budućnost košarke u Evropi" zaključio je Demirel.

Ovakvom izjavom postalo je evidentno da će FIBA Evropa u narednom periodu učiniti sve da preuzme ingerenciju nad Evroligom i da na taj način izvrši sveobuhvatne promene u sistemu tog elitnog takmičenja.

Posle svega, jasno je da će u budućnosti Košarkaška Superliga Srbije biti put ka plasmanu u Evroligu što znači da regionalna ABA liga nema budućnost zbog čega bi mogla da prestane da postoji od naredne sezone.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke