Erceg protiv Zvezde, k'o Sale Đorđević protiv Partizana!

Autor: Darko Mitrović
subota 22.11.2014.
10:31
Izvor: Sportske.net

Sinoćnja utakmica u Istanbulu (nažalost u senci ubistva navijača Crvene zvezde), po dramatici i razvoju događaja na parketu, mnoge je podsetila i na spektakularni evroligaški duel Partizana i Barselone iz 1997. godine.

Beta/BranislavBožić/Dr
Beta/BranislavBožić/Dr

Povezane vesti

Košarkaši Crvene zvezde Telekom sinoć u Istanbulu nisu uspeli da dođu do još jedne pobede nad Galatasarajem, kojom bi gotovo sigurno overili plasman u Top 16 Evrolige.

Ključni čovek zbog koga je rezultat na kraju drugačiji, jeste fenomenalni Zoran Erceg (32 poena), koji je pogađao iz svih pozicija, na kraju i iz one ''nemoguuće'', kada je uspeo da izbori produžetak i najavi kasniji trijumf Galatasaraja, rezultatom 110:103.

I taj konačan rezultat i dramatika na ovoj utakmici su nešto starije ljubitelje košarke podsetile i na nezaboravni evroligaški dvoboj Partizana i Barselone, novembra 1997. u ''Pioniru'', kada je, takođe posle produžetka, Barsa na kraju slavila sa 110:106.

A ako je sinoć glavna uloga pripala Zoranu Ercegu, te novembarske večeri pre 17 godina, u centru pažnje bio je današnji selektor Srbije, Aleksandar Saša Đorđević, koji je tada branio boje Katalonaca.

Kao što je poznato, Sale je svojom legendarnom trojkom pet godina pre toga, u Istanbulu doneo titulu prvaka Evrope crno-belima i naravno, kada se vratio u ''Pionir'' sa Barselonom, dočekan je ovacijama, skandiranjima "Sale majstore", "Sale Srbine", "Sale grobare".

djordjevic

Ali, neki kao da su tada zaboravili da je Sale i veliki profesionalac, uvek i na svakom mestu, uprkos emocijama koje je osećao prema Partizanu, pa je i svoj posao u dresu Barselone obavljao na vrhunskom nivou. Epilog toga su čak 39 poena protiv svog Partizana, što je, pogotovo u trenucima kada se utakmica lomila, dovodilo i do toga da mu pojedinci sa tribina, posle ovacija, počnu da upućuju i uvrede.

Sale se nije na to obazirao, odigrao je ukupno 42 minuta i na maestralan način doveo svoj tim do trijumfa, do su Partizan tada predvodili Haris Brkić i Aleksandar Čubrilo sa po 19 poena, a Drobnjak i Lukovski su upisali po 17.

Međutim, treba podsetiti da je to bila ona sezona kada se Partizan ponovo plasirao na fajnal for Evrolige, kada je u osmini finala eliminisao Olimpijakos, zatim u četvrtfinalu i CSKA, a onda na završnom turniru zauzeo četvrto mesto, posle poraza od Kindera i Benetona.

Pa, ako postoji neka koincidencija između tadašnje Partizanove sezone u Evroligi i ovosezonske Zvezdine, možda na proleće i beogradske crveno-bele gledamo na završnom turniru...

Ne propustite

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
AleksandarCA
Saturday, 22.11.2014
17:43

Nadam se da od tog filma ipak nema nista, jer PARTIZAN je bio i ostace institucija kosarke a ova tzv 'zvezda' je privatni klubic pretvoren u drzvnog mutanta

avatar
neki
Saturday, 22.11.2014
12:06

Hajde da sanjamo...