Đorđevića usred Zadra pitali o ONOJ trojci protiv Hrvatske! Evo šta im je rekao! Ali, drugo pitanje ga je oduševilo!

Autor: Darko Mitrović
subota 23.09.2017.
14:03
Izvor: Sportske.net, index.hr

Posle osvojenog srebra sa Srbijom na Evrobasketu, zatim prisustva oproštajnoj utakmici Dude Ivkovića u Atini, ''Sale Nacionale'' je stigao u Zadar, gde njegov Bajern učestvuje na pripremnom turniru.

fiba.basketball/eurobasket/2017
fiba.basketball/eurobasket/2017

Povezane vesti

Kao što znate, Bajern je startovao pobedom nad domaćim Zadrom (78-68), a večeras od 18 časova Đorđevićev tim igra protiv moskovskog CSKA.

Uoči te utakmice, Sale je u Zadru govorio za uticajni hrvatski portal ''Index''.

U opširnom intervjuu, Đorđević se dotakao brojnih tema, od sukoba sa Draženom, preko zlata u Atini 1995. i silaska Hrvata s postolja, zatim 1997. i nezaboravne trojke protiv Hrvatske, do minulog Evrobasketa i osvojenog srebra sa ''Orlovima''...

''Silazak s postolja? Ne mogu reći da je to bio ružan čin, ali je svakako bio neprimeren za jedno tako veliko takmičenje. Nema opravdanja. Mi to danas prihvatamo kao deo ludog vremena, ali to je bio nepotreban potez.

Iste godine igrali smo kvalifikacije za Evrobasket u Sofiji, a reprezentacija BiH nije htela igrati protiv nas iz političkih razloga. Ali hajde. Sportisti su često žrtve jer se nađu u tim situacijama koje ih obeleže ili ostanu ucrtane u njihov životopis", istakao je Sale.

Uoči tog hrvatskog silaska s postolja, Srbija je u fantastičnom finalu savladala Litvaniju sa 96:90, a Sale je tada upisao čak 41 poen.

''Postigli ste 41 koš, izgledalo je kao da možete još, uprkos besnoj publici koja je navijala za Litvaniju i protiv sudija koji su vam pomagali?'', bilo je pitanje novinarke 'Index''-a na tu temu.

''Ah... Bilo je fenomenalno. Najbolja utakmica u mojoj karijeri", kratko je odgovorio Sale.

Što se tiče čuvene trojke za pobedu nad Hrvatima 1997. na Evropskom prvenstvu (64-62), novinarka je upitala Saleta da li je to bio ključni trenutak u njegovoj karijeri.

''Da, trica Hrvatskoj na Evrobasketu značila mi je mnogo jer je bila prekretnica za naš srpski, u ono vreme jugoslovenski košarkaši put. Ko zna što bi bilo da je bilo obrnuto. O tome niko ne razmišlja", izjavio je Đorđević.




Rado se seća i rivbalstva sa Draženom Petrovićem, bez obzira na njihov sukob u reprezentaciji, kada mu je Dražen poručio da ''više neće igrati'' za Jugoslaviju.

''Da, rekao mi je da nikad neću igrati za Jugoslaviju, Duda Ivković me zaista nije vodio na turnir, ali danas razumem. Trebalo je povesti još nekog ko je jak u obrani, a Dražen je uvek mogao postići 40 poena.

To su bila sportska rivalstva i bila su vredna. Nisam hteo igrati s Draženom nego protiv njega, tako je bilo i s Rađom ili Kukočem'', objasnio je Đorđević i dodao da je Dražen bio i ostao najbolji, ne želeći da Luku Dončića poredi sa njim.

O najnovijem uspehu naše košarke, na Evrobasketu u Istanbulu, Đorđević je rado prihvatio konstataciju da je to i jedan novi iskorak u njegovoj karijeri, s obzirom da smo do srebra stigli bez velikog broja povređenih igrača.

''Dosad još niko nije upotrebio reč iskorak. Ovo je jako lepo pitanje. Da, napravio sam iskorak, kao i moja ekipa. On je vezan za jednu ludu hrabrost i veru u ove momke i ovo što radimo svih ovih godina.

Puno mi to znači, ponosan sam na njih, ponosan sam na ovo što smo napravili. Ovo je proizvod vrhunskog rada i odnosa, prije svega igračkog odnosa prema obvezama i planu koji smo stavili na papir'', izjavio je Sale, a onda se osvrnuo i na doček.

''Uh, bilo je... Još me drži, i dalje sam najponosniji selektor. Otišli smo na Evrobasket s pet debitanata. Doček je puno značio igračima koji se do sada nisu popeli na balkon.

Ta tradicija živi od 1995. godine.

Ljudi su nas dočekali s iskrenim poštovanjem i divljenjem. Srpski navijači i javnost poštuju medalju koju smo donijeli. Svi moramo biti ponosni", izjavio je Đorđević.

Hrvatski najnoviji neuspeh nije želeo previše da komentariše.

''Ne bih se bavio Hrvatskom. Mi imamo našu zemlju, vi imate vašu. Radimo onako kako mislimo da je dobro, a ključna riječ je zajedništvo'', rekao je Đorđević i dodao:

"Imate talente, ali morate stvoriti celinu".

Nije želeo ni o sudijskim nepravdama u finalu protiv Slovenije, čiji uspšeh ne smatra iznenađenjem.

''Zasluženo, svaka čast. 11 Slovenaca i jedan Amerikanac su osvojili medalju. Sve čestitke Igoru Kokoškovu, on je jako zaslužan za slovensko zlato. Smeta me kada kažu da je Slovenija iznenadila. Nisu iznenađenje, ni blizu, a kamoli najveći šok u istoriji Evrobasketa. Ko prati košarku, zna da imaju dobre rezultate iza sebe'', izjavio je Sale, a kompletan intervju možete čitati OVDE.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

10 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Armani
Saturday, 23.09.2017
20:04

Ponovo je lijepo objasnio da je petrovic bio najbolji i najveci.

avatar
PER ASPERA AD ASTRA
Saturday, 23.09.2017
16:06

Cuj ovu, sudije nam pomagale protiv Litvanije. Ne bih ja precutao na tako nesto...

avatar
Toto Salvatore Riina
Saturday, 23.09.2017
17:32

Da, citam i ne verujem sta ga je pitala...a on, nista na to... Kako se nije osvrnula na ove sudije koje su nas pokrale protiv Slovenije?

avatar
Saturday, 23.09.2017
19:57

ma Sale je gospodin,dzentlmen i smeker

avatar
PER ASPERA AD ASTRA
Saturday, 23.09.2017
17:59

Zato sto joj je Dragic. Meni se cini da mozda ni mi sami ne pisemo dovoljno o tome, zadovoljili smo se ulaskom u finale sa -B- timom.

avatar
Srđan Klačar
Saturday, 23.09.2017
14:24

iz dana u dan pokazuje koliko je VELIKI