Đorđević: "Zaboravimo šta se desilo, krećemo od nule"

Autor: Beta Beta
petak 12.12.2014.
13:27
Izvor: Beta

Selektor reprezentacije Srbije je danas održao konferenciju za novinare, a istakao je da je srećan što su igrači vratili želju da igraju za reprezentaciju.

Beta/BranislavBožić/Ev
Beta/BranislavBožić/Ev

Povezane vesti

Trener košarkaške reprezentacije Srbije Aleksandar Đorđević ocenio je danas da je žreb za Evropsko prvenstvo izuzetno težak, ali da je cilj njegovog tima da uspostavi kontinuitet osvajanja medalja.

Srbija će na Evropskom prvenstvu sledeće godine igrati u grupi sa Španijom, jednim od domaćina Nemačkom, zatim Turskom, Italijom i Islandom.

"Moja ambicija je da igramo protiv najboljih, pobedimo najbolje i ako je moguće slušam himnu Srbije kao poslednju pesmu na jednom takmičenju. Ja sam na jednom događaju rekao da idemo na zlato, vi (mediji) ste to prihvatili oberučke. Ne bežim od toga.

Svi znaju šta nas čeka, jedno dugo i zahtevno leto, kako što se tiče rezultata, tako i rada. Planovi priprema su 90 odsto na stolu. To zahteva mnogo požrtvovanja i odricanja, treba da zaboravimo šta se desilo i krenemo od nulte tačke"
, rekao je Đorđević.

Srbija se sa Svetskog prvenstva u septembru vratila sa srebrnom medaljom. Djordjević je pomenuo rezultate sa šest evropskih prvenstava održanih posle 2001. godine, a na kojima je Srbija osvojila jednu medalju.

"Cilj nam je da uspostavimo kontinuitet rezultata, a rezultat A selekcije je najviše prisutan, kako kritikama, tako i pohvalama. Mi smo toga jako svesni i zato je na nama velika odgovornost da još bolje radimo svoj posao", rekao je Đorđević novinarima u Kući košarke u Beogradu.

Selektor je ocenio da je Evropsko prvenstvo najteže takmičenje, jer je kvalifikaciono za Olimpijske igre, zbog čega svi veliki igrači žele da nastupaju na njemu.

"Evropsko prvenstvo je najteže za reprezentacije koje imaju ambicije da ostave trag u istoriji. Pre svega zato što su kvalifikacione za Olimpijske igre. Svi najveći igrači su rekli da im je želja da odvedu svoju reprezentaciju u Olimpijske igre. Samo finale vodi tamo, a doći tamo će biti izuzetno teško za bilo koju reprezentaciju. Ali, kao što sam rekao i prošle godine, to nas ne sprečava da se spremamo i radimo na način za koji mislimo da je najbolji za našu reprezentaciju", rekao je selektor.

"Uspeli smo prošlog leta svi zajedno da usadimo igračima želju da predstavljaju Srbiju na velikim takmičenjima. To je naša najveća pobeda", dodao je on.

Selektor je rekao da samo ne poznaje dovoljno Island iz grupe, a za ostale timove je kazao da izuzetno cene i istakao njihov kvalitet.

"Grupa je najteža od svih, to je očigledno i jasno svima...Grupa je izuzetno teška, ali pravi takmičari to vole, te velike utakmice. Biće potrebno da dokažemo da smo bolji od njih, ali uz veliki respekt i oprez", rekao je Djordjević.

Selektor je kazao da su se posle "par nedelja" odmora nakon Svetskog prvenstva svi vratili radu i pripremama za Evropsko prvenstvo, a da on i članovi stručnog štaba redovno prate sve kandidate za reprezentaciju i da su u kontaktu sa njima.

Potpredsednik Košarkaškog saveza Srbije Dejan Bodiroga kazao je da je plan priprema "90 odsto završen".

"Srebro na Svetskom prvenstvu je izuzetan rezultat, tako da ambicije na Evropskom prvenstvu. Naravno da smo i ranije pričali da je želja tima da se plasira na Olimpijske igre. Naše ambicije su jedna od medalja. Želećemo da to bude najsjajnija, ali svaka medalja je uspeh. Ali, iz iskustva znam da je teže odbraniti nego osvojiti", rekao je Bodiroga.

"Bitno je da igrači igraju dobro u svojim klubovima da budu zdravi i spremni. Optimisti smo, možemo sa svima ravnopravno da igramo. Za pripreme je 90 odsto toga ugovoreno ili završeno. Ostaju detalji oko nekih prijateljskih utakmica", rekao je Bodiroga.

Potpredsednik KSS je zahvalio francuskom savezu što je pristao da igra u Beogradu.

"Evropski šampion i treći na svetu protiv svetskog vicešampiona u Beogradu. Biće to spektakl. Želim da kažem i da je ugovorena jedna utakmica u Republici Srpskoj, kao zahvalnost navijačima koji nas stalno podržavaju i bodre", rekao je Bodiroga.

Evropsko prvenstvo održaće se sledeće godine u Francuskoj, Nemačkoj, Letoniji i Hrvatskoj.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
SAMOjeNEBOiznadNas.
Friday, 12.12.2014
14:40

Tako je Kralju,Legendo idemo po zlatno koje smo uvek mi trebali osvajati da je bila volja nekih igraca da igraju za Srbiju.Godinama bre imamo sastav da osvojimo Zlato ali niko nece da igra.Sad ce Spanci da vide ko je Srbija i gde im je mesto