Đorđević: "Veliki rispekt za Letoniju, vrlo sam ponosan na svoje igrače"

Autor: Pavle Knežević
petak 01.09.2017.
18:54
Izvor: Sportske.net

Selektor je analizirao pobedu nad Letonijom, pripremu za meč sa Rusijom, otkrio je Bogdanovićeve navike i rekao šta mora da se popravi.

Sportske.net/Pavle Knežević
Sportske.net/Pavle Knežević

Povezane vesti

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević bio je jako ponosan na svoje košarkaše posle pobede nad Letonijom na početku Evropskog prvenstva, ali je nabrojao šta sve mora da se popravi pred sutrašnji duel sa Turskom.

"Vrlo, vrlo važna utakmica za početak prvenstva. Protiv sjajnog tima, koji igra sedam-osam godina pod istim trenerom, brzi su sa loptom, dobro šutiraju, igraju u NBA i Evroligu. Imaju hemiju, ali smo morali da se borimo za pobedu. Ovo je sjajna ekipa, veliki rispekt. Jako, jako sam ponosan na svoje igrače, jako ponosan", rekao je Đorđević novinarima u Istanbulu.

Srbija je u prvoj četvrtini gubila 12, a na kraju je pobedila 92:82. Selektor je ispričao šta je presudilo da se prelomi ovako neizvestan meč.

"Pre svega naša adaptacija na njihovu igru spolja, njihov šut. Sjajni su 'bol hendleri', dobri u šutu, sjajno trče kontranapad, morali smo da se borimo. Ne možemo ubuduće da se oslanjamo na napad kao danas, bez obzira što i mi igramo brzo, što možemo da damo koš, što i mi imamo talenta i veru u sebe, ali 92 poena ne treba da bude naš cilj.

Više bih se okrenuo ovoj drugoj strani, da bude manje od 82 poena, da spuštamo ka brojci od 70, tu treba da tražimo našu snagu.

Još više tražim od igrača koji ulaze sa klupe: ne možemo za kratko vreme koji oni provode na terenu da ulaze u jednu, drugu, treću, vezanu grešku, da li je napadačka ili odbrambena, to ne sme da se dogodi. Svi treba da razmišljaju o onome šta treba da doprinesu timu, pre svega odbrambeno da ne bude tih grešaka, a u napadu šta dođe", analizirao je selektor.

Srbiju sutra čeka Rusija, veliko košarkaško ime. Koliko će ta utakmica biti drugačija od današnje?

"Ne mnogo. Rusija je izuzetno fizički spremna ekipa, već smo ih pobedili u Hamburgu. Imaju visinu i snagu ispod koša, sa mozgom, ili Mozgovim, jedan izuzetna četvorka Voroncevič, možda jedan od tri najtalentovanija beka ovde Šved, koji ima sjajna napadačka rešenja i lakoću postizanja poena. Moramo da budemo izuzetno, izuzetno spremni. Već smo glavama na utakmici sa Rusijom. Ovu ćemo samo kratko analizirati da vidimo gde možemo bolje", rekao je selektor.

Šta treba da se popravi?

"Preciznije u napadu, dobra rešenja, da dođemo do naše sigurnosti u napadu, da znamo šta hoćemo sa bilo kojom petorkom na terenu. To je cilj napadčki, a odbrambeno možemo i moramo bolje. Tu moramo i dalje na ovom nivou, da se pobijemo, da ne bude grešaka u preuzimanju, da ne bude tih malih grešaka kao danas u prvoj četvrtini. Moramo maksimalno da budemo spremni na lopti", rekao je Đorđević.

"Jedino što mi se ne sviđa je Bogijeva minutaža, ali neka ga, najmlađi je, neka cepa. Možda dobije još 10 minuta. Ne brinem se za njega, on traži trening od sat i po, pa bandaža, pa utakmica, pa da ostane posle da šutira...", dodao je selektor.

Srbija sutra verovatno neće imati trening, pošto će u teretani raditi oporavak i stabiliziaciju.

Što se tiče pritiska, i tu se zna gde je bio veći.

"Kada pogledate dva imena na dresovima, sigurno da je pritisak bio na nama, jer su oni jednostavno ekipa koja traži veliku pobedu, da bi još digla svoju košarku. Sigurno im je bilo lakše u početku, ali kad su videli da je tvrdo, onda je došlo na naplatu", rekao je Đorđević.

Selektor Litvanije Ainars Bagackis bio je kratak i sažet u razgovoru sa novinarima posle poraza.

"Poznajemo dobro Srbiju, kao i oni nas. Istakao bih samo jedan razlog poraza: skok. Ako protivnik postiže poene iz drugog, trećeg ili četvrtog pokušaja, onda to u napadu ne može da nadoknadiš", kratko i jasno je Bagackis izneo uzroke poraza.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke