Đorđević: "Stvoriti uslove za napuštanje ABA lige"

Autor: Mihajlo Vidojević
subota 27.12.2014.
10:34
Izvor: Sportske.net

Selektor košarkaške reprezentacije Srbije još jednom je izrazio animozitet prema regionalnom takmičenju i poručio da treba učitini sve da domaći klubovi u dogledno vreme napuste ABA ligu.

Beta/BranislavBožić/Ds
Beta/BranislavBožić/Ds

Povezane vesti

Šef stručnog štaba druge reprezentacije na minulom Mundobasketu u Španiji nikada nije krio svoje nezadovoljstvo zbog činjenice da srpski klubovi participiraju u ABA ligi.

Saša Đorđević je u razgovoru za nedeljnik "Vreme" još jednom pojasnio zašto je po srpsku košarku loše to što najbolji klubovi igraju u ABA ligi i istakao da je cilj da se stvori jaka srpska liga koja će biti prohodna ka Evroligi.

"Mislim da su naši vrhunski klubovi samo poslužili da se ojačaju naši rivali iz regiona. Oni su mogli da igraju sa jakim klubovima i da iz toga unaprede sebe i svoje sredine, a na drugoj strani su propale nekada snažni srpski košarkaški centri" objasnio je Đorđević.

Osnovni problem za istupanje srpskih klubova iz ABA lige je taj što regionalno takmičenje ima prohodnost ka Evroligi dok je srpska liga izgubila značaj.

"Pre četiri meseca imali smo sastanak sa predstavnicima Evrolige. Mi im nudimo srce košarke, nudimo im pravu atmosferu, ekipe koje žele da dođu i igraju u takvom ambijentu. Možda sada nema novca za tako nešto, ali ozbiljni planovi se prave dugoročno i to tako treba gledati" poruka je selektora reprezentacije Srbije.

U prethodnih nekoliko godina zbog lošeg planiranja i učešća srpskih klubova u ABA ligi doživeli smo da se nekoliko vrhunskih klubova ugase ili dođu na rub egzistencije.

Na košarkaškoj mapi više nema Hemoframa, Radničkog, Vojvodina je krenula putem ozdravljenja, Zvezda će još neko vreme biti "zamrznuta", dok Metalac deluje kao primer kako treba razvijati regionalne centre.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Stevica
Saturday, 27.12.2014
11:42

Potpuno se slažem sa Saletom, setite se Leskovca i Zdravlja sa 4000-5000 ljudi po utakmici, Kraljeva, Čačka. Nijednom od naših klubova nebi bilo lako tamo igrati, a ne u Novom Mestu ili Sofiji sa po 300 ljudi.