Đorđević: FIBA veštački menja hijerarhiju svetske košarke!

Autor: Pavle Knežević
ponedeljak 19.06.2017.
11:12
Izvor: Sportske.net

Selektor Srbije kritikovao odluku FIBA da promeni način kvalifikacija za velika takmičenja

Beta/AP Photo/Matt York
Beta/AP Photo/Matt York

Povezane vesti

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević žestoko je kritikovao odluku FIBA da promeni način kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, rekavši da je to "veštačko menjanje hijerarhije" u svetskoj košarci.

Umesto nekadašnjih automatskih plasmana na osnovu drugih rezultata i kvalifikacionih turnira, košarkaške reprezentacije će sada igrati kvalifikacione mečeve u posebnim terminima, nalik fudbalskim. Uprave NBA i Evrolige objavile su već da neće puštati svoje igrače na te mečeve.

"Mislim da je to jedno potpuno veštačko menjanje hijerahije rezultata u svetskoj košarci. Očigledno je da igrači koji igraju u vrhunskim ligama neće moći da budu članovi takvih reprezentacije, tako da automatski nacije kao što su Francuska, Španija ili mi neće imati najjače igrače u kvalifikacijama. Šta je cilj FIBA? Kakvu košarku da predstavimo navijačima, medijima, sponzorima? Imamo nametnutu stvar prema kojoj moramo da se prilagodimo", rekao je Đorđević novinarima u Kući košarke u Beogradu.

Selektor je danas objavio spisak kandidata za Evropsko prvenstvo, a onda je rekao da sa optimizmom čeka pripreme za takmičenje, ali je dobar deo razgovora sa novinarima protekao u priči o novom sistemu takmičenja.

"Apsolutno ovime (FIBA) daju šansu onim nacijama koje nemaju veliki broj igrača u tim i takvim šampionatima, već imaju svoje jezgro koje može da odgovori zahtevnosti kvalifikacijama. Oni tako dobiju šansu da pobede neke favorite na papiru. Oni žele da nivelišu sve. Ne možemo od Moldavije da napravimo fenomena, uz sve poštovanje, ali oni sada možda svoju šansu", rekao je Đorđević.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

4 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
nenadnenad1234
Monday, 19.06.2017
14:27

Apsurdno je da ce kvalifikacije izgurati jedan tim, a na prvenstvo ako se plasiramo ici potpuno drugi :)

avatar
R E V O L T
Monday, 19.06.2017
15:17

To u kosarci uopste nije toliko retka pojava, narocito kod tih jacih selekcija:-D

avatar
R E V O L T
Monday, 19.06.2017
19:55

Malo jacih, ne najjacih:-D Matirao si me:-D

avatar
nenadnenad1234
Monday, 19.06.2017
16:21

Jace selekcije sem nase (u dva navrata) se ne secam da su igrale nekad kvalifilacije.