Đilasu stigao ZVANIČAN odgovor iz Evrolige!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 21.04.2016.
15:08
Izvor: Sportske.net, kss.rs

U Evroligi saglasni sa onim što im je u pismu predložio prvi čovek KSS Dragan Đilas. Međutim, još nema odgovora iz FIBA.

Beta/BranislavBožić/Ev
Beta/BranislavBožić/Ev

Povezane vesti

Podsetimo, posle odluke FIBA da suspenduje 14 reprezentacija sa Evropskog prvenstva 2017, prvi čovek KSS Dragan Đilas je reagovao upućivanjem pisama i Evroligi i FIBA, u kojima je apelovao na dve strane da se dijalogom reše aktuelni problemi.

Danas mu je stigao odgovor iz Evrolige, potpisao ga je Izvršni direktor Evrolige Đordi Bertomeu, a prenosimo ga u celini.

''Poštovani predsedniče,

Zahvaljujem na Vašem dopisu. Iznad svega želim da Vam zahvalim što ste izrazili želju za traženjem rešenja zasnovanog na dijalogu i poštovanju svih subjekata koji imaju različite odgovornosti u evropskoj košarci.

Veoma smo razočarani i iznenađeni da se konflikt koji je izazvala FIBA, sa jedinim ciljem kontrolisanja profesionalnih klupskih takmičenja, završio sankcijama prema nacionalnim federacijama koje nikada nisu imale udela u ovoj situaciji niti su bile odgovorne za istu.

Takođe je razočaravajuće videti da sportske vrednosti, koje FIBA tvrdi da poštuje, nisu uzete u obzir, te da su nacionalne selekcije, koje su izborile pravo učešća na takmičenjima, sankcionisane zbog svojih napora i dobrih sportskih rezultata.

Verujemo da će nacionalne federacije zahtevati poštovanje svojih prava i isto tako mislimo da federacije neće dozvoliti da im se ta prava oduzmu bez bilo kakvog validnog pravnog ili sportskog razloga.

Ne smatramo da su razlike između FIBA i Evrolige nepremostive. Mi smo dokazali sposobnost za saradnju tokom mnogo godina i nastavićemo i ubuduće. Imajući to na umu, u više navrata smo tražili od FIBA da, umesto pretnji klubovima i nacionalnim federacijama, možemo da razgovaramo i radimo zajedno za dobrobit košarke.

Tačno je da je, nakon poslednjih postupaka FIBA proteklih meseci, poverenje između naše dve strane narušeno. Ali to sa naše strane nije prepreka za postizanje sporazuma, pod uslovom da se ponovo uspostavi normalnost i poštuju prava nacionalnih federacija i klubova.

Dokazali smo da naša namera nikad nije bila da primoravamo klubove. Mi smo se ograničili na to da im predložimo projekat, prvo kroz domaće lige, a zatim i direktno, u nekim slučajevima kada je izostao odgovor domaće lige, i pozvali ih da mu se pridruže.

Velika većina klubova se složila sa predlogom, jer smatraju da je najkorisniji za njihovu budućnost i najatraktivniji za njihove navijače. Poštovali smo klubove koji su smatrali drugačije.

Lično smatram da bi bilo veoma pozitivno kada bi primer saradnje između nacionalnih federacija i klubova u Vašem regionu u poslednjih 15 godina mogao biti shvaćen od strane FIBA. Neophodno je prihvatiti ulogu svakog subjekta i poštovati je, kao i sarađivati u svakom vidu odgovornosti.

To ne sme biti sukob moći, kako je to FIBA iskazala, već razgovor o organizacionom modelu koji je potreban Evropi, a u kome košarka ima viši nivo profesionalnosti u odnosu na druge kontinente, kakav je slučaj u Severnoj Americi.

Model klupskog takmičenja organizovan od strane samih klubova se pokazao efikasnim za razvoj evropske košarke, iako postoji prostor za poboljšanja, kao i u svemu.

Kada su klubovi odbili ponudu FIBA da upravlja takmičenjem Evrolige i kada je, nekoliko meseci kasnije, većina klubova ponovo radije izabrala Evrokup umesto FIBA takmičenja, jasno su pokazali volju klubova koja bi trebalo da bude poštovana, jer su klubovi ti koji preuzimaju sav rizik upravljanja.

Reakcija sankcijama ne rešava problem, već ga pogoršava. To ne pomaže FIBA da povrati kredibilitet i poštovanje izgubljeno poslednjih meseci neprekidnim promenama strategije, izražavanjem neprihvatljivog pritiska i odbijanjem dijaloga.

Mi ne planiramo da donosimo odluke koje bi mogle ići na štetu odnosima između klubova i federacija, a bićemo i dalje otvoreni za dijalog i traženje rešenja zasnovanog na obostranom poštovanju i za dobrobit košarke'', navodi se u saopštenju.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Sad il\' nikad!
Thursday, 21.04.2016
15:30

Ajde nek se jave ovi sto su procitali tekst do kraja :D

avatar
Vanja Grubač
Thursday, 21.04.2016
16:29
avatar
Sad il\' nikad!
Thursday, 21.04.2016
19:28

Nzm sta ti nije jasno u mom komentaru . Hocu da kazem da nema svrhe citati ovo .

avatar
Bomb@$
Thursday, 21.04.2016
17:26

Nema svrhe citati do kraja.. Zadnjh mjesec dana je prespanje iz supljeg u prazno...