Đilas zabrinut, pisao i ABA ligi i KLS!

Autor: Darko Mitrović
sreda 24.02.2016.
15:57
Izvor: Sportske.net, kss.rs

Na zvaničnom sajtu Košarkaškog saveza Srbije objavljena su pisma predsednika KSS Dragana Đilasa, upućena i regionalnoj ABA ligi, ali i domaćoj, KLS. Glavna tema su problemi sa kalendarom takmičenja.

Beta/BranislavBožić/Ds
Beta/BranislavBožić/Ds

Povezane vesti

Najpre prenosimo pismo Dragana Đilasa ABA ligi, u celini.

"Poštovani,

Obraćamo Vam se sa zahtevom kako bismo izuzetno komplikovanu situaciju u kojoj su se našli svi savezi i klubovi u regionu, što zbog sukoba EL i FIBA, što zbog priprema nacionalnih selekcija, pokušali da rešimo za dobrobit i na zadovoljstvo svih.

Pred nama su izuzetno teška tri meseca u kojima svi mi u regionu moramo da isplaniramo kalendare završnice ABA lige i nacionalnih šampionata, ali pre svega da vodimo računa o usklađivanju početka priprema nacionalnih selekcija učesnika kvalifikacija za Olimpijske igre.

Kalendari takmičenja, kako domaćih prvenstava tako i ABA lige, su usvajani pre nego što se znalo da li će neke od reprezentacija zemalja našeg regiona učestvovati na olimpjskim kvalifikacionim turnirima (Srbija, Hrvatska). U tom trenutku se takođe nije znalo ni da li će neki od klubova nastaviti takmičenje u Evroligi u Top 16 fazi (Cedevita, Crvena Zvezda Telekom).


O činjenici da je kalendar donet u vreme kada se mislilo da će dve najbolje ekipe igrati Evroligu u sezoni 2016-2017. ne bih želeo da govorim, jer je to stvar koja se ipak tiče isključivo ABA lige i klubova koji su njeni osnivači, a ne košarkaških saveza. Ipak, moram da napomenem da je dosta nelogično da se u završnicu regionalnog takmičenja ulazi sa apsolutnom nepoznanicom da li će Evroliga prihvatiti da bar prvak ABA lige učestvuje naredne sezone u ovom takmičenju.

Dozvolite mi i da Vas podsetim da je ključni argument da se prošle godine odbije ponuda FIBA da bude suosnivač regionalne lige i finansijski istu pomogne bila činjenica da bi u tom slučaju ABA liga ostala bez dva garantovana mesta u Evroligi. Šta će se sada desiti ukoliko Evroliga ne ispoštuje ono što je bilo obećano klubovima učesnicima ABA lige na početku o ove godine? A
svima je jasno da će se to desiti...

Imajući u vidu sve ovde navedene činjenice, Upravni odbor Košarkaškog saveza Srbije je zauzeo stav da treba razmotriti promenu dogovorenih termina odigravanja završnice ABA lige, koji su sada predviđeni za mart i april, te omogućiti nacionalnim ligama prednost pri definisanju kalendara odigravanja nacionalnih prvenstava, čiji bi pobednici prema stavovima pojedinih saveza regiona trebalo da igraju u FIBA Basketball Champions League".

Posle dva identična pasusa kao u pismu ABA ligi, Đilas u obraćanju KLS-u nastavlja:

"Na Skupštini KSS održanoj u Nišu izneo sam stav, koji je i zvanično prihvaćen na sednici Upravnog odbora, da bi nacionalna liga trebalo da ima prednost u odnosu na regionalno takmičenje. O tome da je najveći interes omogućavanje nesmetanih
priprema muške nacionalne selekcije za učešće na predolimpijskom turniru neću ni dagovorim, jer je to svima jasno.

Trenutna situacija je takva da postoji niz problema sa kalendarom takmičenja, kako bi se naša KLS liga završila do početka priprema A tima. Mnogo toga zavisi i od uspeha naših timova u Evroligi i ABA ligi. Smatram da je zato neophodno u što kraćem roku definisati precizan kalendar KLS-a koji će omogućiti regularno takmičenje i neće favorizovati nijedan klub pred početak Super lige. Kao što sam rekao i na samoj sednici Skupštine, ne smatram da je pauza koju će imati većina učesnika Super lige od mesec dana dobra za klubove i igrače.

Poštujući samostalnost KLS-a, dozvolite mi da iznesem svoj stav da bi što pre trebalo razmotriti sve opcije odigravanja Super lige, uključujući i igranje lige u dve grupe, što bi sačuvalo igrače, ali koje sa sobom nosi neke druge vrlo ozbiljne probleme što se tiče organizacije i regularnosti takmičenja'', navodi se u pismu KLS-u.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

2 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
azor ahai
Wednesday, 24.02.2016
18:34

E sta ce da bude sa partizanom ako zvezda dobije a licencu ? Ja bas ne mogu da zamislim majkemi ! To bi bio bas jak udarac za jugoslovene

avatar
.
Wednesday, 24.02.2016
17:17

Kaži jasno i glasno da te cela Srbija razume, kaži da je specijalna pozivnica za crvenu zvezdu telekom od €L neizvesna tj. malo verovatna, da je skoro izvesno da ABA liga neće imati prohodnost u €L na osnovu plasmana i da je moguće da će šampioni država igrati FIBA Ligu šampiona. Znam da ste sada nervozni jer niste sigurni šta je prioritet crvenoj zvezdi telekom pa da na osnovu toga i napravite raspored i progurate ih u €L/LŠ, a još vas je Partizan pobedio poslednja dva meča i sada panika vlada.