Đilas: "Pričuvajte nas košarkaški bogate"

Autor: Beta Beta
četvrtak 19.11.2015.
15:30
Izvor: Beta

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dragan Đilas rekao je danas da finansijski motivi ne treba da budu presudni u izboru klubova koji će učestvovati u Evroligi i da kopiranje NBA lige po kojem je klubovima garantovano učešće nije dobra opcija, ali

BETA/BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS
BETA/BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/DS

Povezane vesti

Evroliga je početkom meseca saopštila da će od naredne sezone promeniti sistem takmičenja. Poznato je 11 učesnika, jedni od najbogatijih evropskih, tri kluba će biti šampioni svojih zemalja, pobednik Evrokupa i pobednik kvalifikacionog turnira.

 "Ako pobedi koncept Evrolige... Mi nažalost nemamo nikakve kontakte sa njima. Sigurno je da ova zemlja zaslužuje evroligaša. Razumem finansijske motive ali ne mislim da moraju da budu presudni. Ne mislim da je dobar koncept napraviti jednu ligu sa 16 klubova bez ispadanja. To je kopija NBA lige, koja je ipak drugačija od evropske košarke. Tamo nema klubova koji će ispasti u niži rang. Kopiranje NBA lige nije dobra koncepcija, niti je dobro previše činjenja NBA ligi",
rekao je Đilas novinarima u Beogradu.

Srpski klubovi učestvuju u Jadranskoj ligi i još se ne zna da li će učestvovati u Evroligi.

"Verujem da će ipak doći do rešenja koje će poštovati košarkaške, a ne samo finansijske standarde. Ne očekujem da se bilo ko ponaša kao Robin Hud, da uzima bogatima i daje siromašnima, ali dajte nas košarkaške bogate malo pričuvajte, mi finansijski ne možemo da se borimo", rekao je predsednik KSS.

Na konstataciju novinara da je Evroliga promenom sistema takmičenja morala da povuče neki fascinantan potez, pošto svih ovih godina nije postala ono što se od nje očekivalo, Đilas je rekao da su čelni ljudi Evrolige pokušali da kopiraju fudbalsku Ligu šampiona.

"Evroliga nije profitabilna, pokušala je konceptom kopiranja Lige šampiona, ali nije uspela u tome. U Ligi šampiona imate tri garantovana mesta za englesku Premijer ligu, ali nema garantovanih imena klubova. Mančester junajted zauzme šesto mesto i ne igra u Ligi šampiona, prva tri kluba idu direktno, a četvrti igra u kvalifikacijama", rekao je on.

"Šta znači da se garantuje klubovima da će sigurno učestvovati? Šta se dešava sa grčkom, španskom i ostalim ligama? Treba napraviti prelazni period koji će pojedinim klubovima garantovati mesto, ali posle toga da po dve ili možda i više najkvalitetnijih ekipa prođu. Treba da presudi kvalitet. Pogrešno je što se previše pridaje značaju najvećim klubovima, što oni odlučuju o svemu. Ako je tako onda napravite NBA koncept lige sa 16 klubova bez ispadanja da vidimo ko će to da gleda", dodao je Đilas.

On je naveo da će novi koncept Evrolige dovesti do mnogo problema u evropskoj košarci.

"Fudbal je otišao u drugu stanu, kada je (Mišel) Platini video da klubovi iz istočne i centralne evrope ne mogu da uđu u Ligu šampiona, promenio je sistem. Sada ti klubovi igraju normalno u Ligi šampiona. Ovim načinom ukidate tamo gde je najbolja košarka. Kažete da ekipe moraju da imaju 30 miliona, a ako mi sa četiri miliona odemo na 'fajnal-for', ili uđemo među osam najboljih što nas ne pustite. Ovakav koncept će doneti mnogo problema u Evropi i ovo će se jednog dana vratiti kao bumerang", rekao je Đilas.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

1 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Vanja Grubač
Thursday, 19.11.2015
17:23

Odjednom se toliko zauzeo za naše klubove koji igraju Evroligu da je to neverovatno.Ćutao je na Kragujevac.Ćutao na otimanje pehara.Ćutao je na ono iživljavanje u Železniku.Ćutao je kada je obećana hala za uspehe u toj istoj ligi.Ćutao je kada se jedan klub takmičio pod imenom drugog kluba.Ćutao je na idiotizam od kažnjavanja za nenošenje sakoa.Progovorio je u momentu kada jedan multinacionalni projekat(srb,cro ,mne) treba da ostane bez elitnog takmičenja.To govori o karakteru.