Đilas: ''Ojačati nacionalnu ligu!''

Autor: Beta Beta
četvrtak 19.02.2015.
19:13
Izvor: Beta

Prvi čovek Košarkaškog saveza Srbije gostovao je danas na B92, gde je izneo svoje stavove o aktuelnim pitanjima u srpskoj košarci.

kss.rs
kss.rs

Povezane vesti

Predsednik Košarkaškog saveza Srbije (KSS) Dragan Đilas rekao je danas da je ima negativan stav prema Jadranskoj ligi i da je cilj KSS da ojača nacionalnu ligu i obezbedi sprskim klubovima evropska takmičenja.

"Imam negativan stav o Jadranskoj ligi. Ona je dobra jer igrate sa ozbiljnim klubovima, ali domaća liga ne može da se razvije, kao ni centri Čačak, Niš, Kraljevo. Naš stav je da prvo treba igrati domaću ligu, pa se onda priključiti ABA ligi, odakle se izlazi u Evropu"
, rekao je Đilas za televiziju B92.

Međunarnodna košarkaška federacija (Fiba) i Udruženje evropskih košarkaških liga (Uleb) su u velikom sukobu, a umešana je i Jadranska liga od koje je traženo da prikaže način poslovanja.

Upitan na čiju stranu će stati domaći Savez, Đilas je rekao da će se KSS pametno izjasniti.

"To je velika priča, kada se slonovi igraju na ledini stradaju miševi. Mi ćemo se pametno izjašnjavati, očekujući da obezbedimo našim klubovima evrotakmičenja, ali i da nacionalna liga dobije na značaju. Mislim da ćemo imati drugačiju priču", rekao je on.

Đilas je naveo da se zalaže za to da država propiše koliko maksimalno jedna opština može da finansira jedan sport.

"Domaća košarkaška liga je pitanje novca. Iz lokalnih samouprava 80 odsto se daje za fudbal, a 20 odsto za sve ostale sportove. Ni Partizan ni Crvena zvezda nikada neće imati dovoljno novca, njihovi budžeti su daleko manji od ostalih klubova sa kojima se takmiče u Evropi. Zvezdin budžet u Evroligi je bio 21. ili 22. Partizan je imao mali budžet čak i u vreme kada je bio među četiri najbolje ekipe i zamalo igrao u finalu"
, rekao je Đilas.

"Srbija je siromašna, ne možemo da očekujemo čudo. Klubovi moraju da zarade novac na igračima koje su stvorili, to je biznis. Najteže je domaćim klubovima, od njih se očekuje da budu ravnopravni kada igraju sa večitim rivalima, a da imaju male budžete. Razvijanje nacionalnih liga je budućnost košarke", dodao je predsednik KSS.

Takmičenje u Kupu Radivoja Koraća počelo je danas u Nišu, a Đilas očekuje da će proteći bez incidenata.

"To ne zavisi samo od direktnih aktera nego i navijača. Znamo da je košarka takav sport, svi su deo priče. Drago nam je što je sada sve blaže nego ranijih godina i nadam se da će sve biti u granicama normalnog", rekao je on.

Izbori za predsednika KSS održaće se u subotu u Nišu, a Đilas je jedini kandidat.

"Od 32 ili 33 delegata potrebno je dobiti sedam potpisa, a ja sam dobio 26 i to je priznanje za prethodne tri i po godine rada. Savez dobro funkcioniše, finansijski je stabilan", rekao je Đilas.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
SAMOjeNEBOiznadNas.
Thursday, 19.02.2015
20:39

Nemoj Djilase da ojacavas nasu ligu pa ona je nebitna Panterima.Oni nece ligu Srbije

avatar
KME KME KME
Thursday, 19.02.2015
21:47

Neka Igokejci igraju tu ligu,njima je jako bitna jer je Evropa daleko

avatar
KME KME KME
Friday, 20.02.2015
02:22

Samo sto nece,a FIBA Evroligu mozete igrati vi,Banvit,Ritas i tome slicno. Zna se ko igra ULEB i ko ce igrati,finansijski stabilni klubovi,pomirite se sa tim.

avatar
DOKTOR VAS GASI!
Friday, 20.02.2015
00:19

Neki su videli da pored ovakve Zvezde nece skoro videti Evroligu pa pokusavaju da mesto Evrolige prebace u domaci brlog gde vlada javasluk i anarhija...Nesto nisam video da ste povukli igrace u ABA ligi kao sto radite u domacoj? Pukla bi kazna pa bi se pusili nedelju dana! Naravno da hocemo KSL radi prestiza ali necemo da KSL odlucuje u mestu u elitnom takmicenju prosto jer sumnjam u regularnost tog takmicenja. Hocu da gledam ABA ligu a ne da gledam pretnje sudijama, psovanje sudija, povlacenje ekipe sa terena i ostali cirkus koji praktikuje tvoj vrhovni vodja a gle cuda to sme da radi samo u KSL!

avatar
SAMOjeNEBOiznadNas.
Thursday, 19.02.2015
23:36

Uskoro ce ti ova lIga voditi u El.Samo polako raspada se ova placenicka Evroliga