Da smo imali Bobija...

Autor: Boban Filipović
sreda 23.09.2015.
18:40
Izvor: Sportske.net

Neće nam ništa pomoći ako se bavimo 'šta bi bilo kad bi bilo' temama, ali stoji da bi košarkaška reprezentacija Srbije lakše došla do zacrtanog cilja da je na nedavno yavr[enom Evrobasketu bila jača na poziciji centra.

BETA/BETAPHOTO/SRDJAN ZIVULOVIC/DS
BETA/BETAPHOTO/SRDJAN ZIVULOVIC/DS

Povezane vesti

Ukoliko je nekom slučajno promaklo, pisali smo neposredno pred početak Evrobasketa 2015 da je reprezentacija Srbije slabija u odnosu na onu od prošle godine sa Mundobasketa u Španiji jedino na 'petici'.

Potajno smo se nadali da bi činejnica da je ova ekipa bila igrački kvalitetnija na svim ostalim pozicijama nego ona lane mogla da nadomesti oslabljenost na centru, ali to se nažalost nije dogodilo.

Sleketor Aleksandar Đorđević ni jednog tenutka nije krio da je dobro poznati 'slučaj Marjanović' uslovio promenu plana igre nacionalnog tima neposredno pred odlazak na Evropsko prvenstvo.

Na početku takmičenja, u grupnoj fazi, to se nije mnogo osetilo. Srbija je igrala fenomenalno i tukla sve svoje rivale u Berlinu, potom je Miroslav Raduljica bio dominatnan u odnosu na finske i češke 'pacere' u 1/8 finala i 1/4 finalu, ali je u utakmicama koje su odlučivale o medaljama bio inferioran u odnosu na direktne rivale.

Uzroke ovoga treba potražiti u sledećem.

Pre svega, Raduljica do priprema, tj. do početka Evrobasketa nije odigrao ozbiljnu utakmicu još od finala prošlogodišnjeg Mundobasketa.

On je imao dobro plaćen angažman u Kini koji je trajao do početka tekuće godine, nakon toga se posvetio zalečenju povrede kako bi što spremniji dočakao okupljanje reprezentacije.

Deo struke je tu njegovu pauzu video kao plus za nacionalni tim, bilo je i gledišta da to nikako nije dobro, a kada se podvuče crta ispada da su ovi drugi bili više u pravu.

France Basketball Europeans

Biti četvrti u Evropi nije mala stvar, ali kada uzmemeo u obzir maskimalan skor ostvaren u berlinskoj "grupi smrti", a potom i "otvoren" put do finala jer je Srbija realno bolja ekipa od svih koje su se našle u tom delu kostura, onda "drvena" medalja može da se okarakteriše kao neuspeh.

Iako je pred odlazak na Evrobasket postavljen cilj da se reprezentacija plasira direktno na Olimpijske igre podrazumevao da u timu bude i najdominantniji centar Evrope iz prošle sezone Boban Marjanović, koga igrom slučaja, iz dobro znanih razloga, u njemu nije bilo.

Nedostajao je kvalitet na centru, iz ranije navedenog nije bilo realno očekivati da Raduljica može da izenese toliki teret tokom celog turnira, naš prvi centar je, moramo da priznamo, bio u veoma podređenom položaju u direktnim duelima sa Litvancem Jonasom Valančijunasom i Francuzom Rudijem Goberom u dva meča koja su odlučivala o medaljama.  Imamo svo pravo ovog svata da verujemo da se bivši kapiten Krstić sigurno ne bi libio da napadne Valančijunasa šutem s poludistance što Raduljica nije činio uprkos sasvim solidnom šutu koji poseduje, kao i da Gober pored Bobija sigurno ne bi pohvatao sve one lopte pod obručima...).

Ognjen Kuzmić je počinjao kao starter, ali on na svom debitanskom takmičenju u dresu reprezentacije nije dokazao da je reprezentativni potencijal. Istina, u odbrani je pružao sasvim korektne partije, ali u napadu gotovo beskoritan. Uplašen, krut, nedovoljno eksplozivan da isprati enegriju Teodosića, ali i ostalih bekova prilikom 'pick'n roll' igre. Selektoru su mnogi prebacili da se Kuzmić našao u timu samo iz razloga da bi opravdao to što ga je doveo u Panatinaikos.

kalinic kuzmic

Mlađani Nikola Milutinov nije dobio minutažu na osnovu koje bi mogao da se donese relavantan sud o njegovoj igri, uzroke toga možda treba tražiti u činejnici da sa Partizanom prošle sezone nije imao dovoljno jakih utakmica. Međutim, novi centar Olimpijakosa je budućnost naše reprezentacije, pred njim je sigurno lepa budućnost.

U košarkaškim kuloarima se priča da je greška što je Vladimir Štimac izvisio kao '13. ratnik' i to ne zbog košarkaških kvaliteta, koliko zbog njegovog personalitija i sposobnosti da ekipu trgne svojom energijom.

Ipak, opšti je utisak da nam je nedostajalo suvog kvaliteta na 'petici' da bi se došlo do cilja. Veći deo košarkaške javnosti je ubeđen da bi Bobija Marjanovića Teodosić još bolje hranio loptama od Markusa Vilijamsa i da bi novi centar San Antonio Sparsa bio u reprezenatciji još ubojitiji nego u Zvezdi.

Bobi

Podsetimo da se Nenad Krstić oprostio od dresa sa državnim grbom nakon osvojenog srebra na Mundobasketu u Španiji, pri tom, nije bio trenutak ni da ga neko ubeđuje da se predomisli jer je zadobio veoma tešku povredu igrajući za Efes prošle sezone od koje se još uvek oporavlja.

Kod Krstića valja malo zastati, on ima 32 godine, to za centra uopšte nije mnogo i valjalo bi da naš stručni štab i sam savez dobro razmisle o mogućnosti da se bivši kapiten vrati u reprezentaciju jer u bi u njoj trebalo da budu najbolji. Uostalom, pogledajte šta je učinio španski centar Pau Gasol sa svojih 35 godina na upravo završenom Evrobasketu, a gledaćemo ga i u Rio De Žaneiru u dresu 'Furije' dogodine.

Spain Basketball World Cup

Nema nikave sumnje da bi sa Nenadom Krstićem, Bobanom Marjanovićem i Mirloslavom Raduljicom u timu 'Orlovi' imali znanto više šansi da se preko kavlifikacionog turnira domognu Rija, a onda i dobrog rezultata na Olimpiskim igrama.

Iako je cilj ovog teksta bio da se dokaže teza o oslabljenosti na centarskim pozicijama u odnosu na prošlogosišnji Mundobasket, podsećamo da su u odnosu na to takmičenje zakazali i igrači koji pokrivaju druge pozicije.

Pisali smo i da su i Bogdan Bogdanović i Nikola Kalinić odigrali EP ispod očekivanja.

Takođe, i najiskusniji član ekipe, povratnik u reprezentaciju, Zoran Erceg, nas nije ubedio da je izašao iz okvira klupskog igrača jer nije dokazao reprezentativni potencijal i da na takmičenju ovog nivoa ne pravi razliku izuzev na utakmici sa Češkom. Naš krilni centar uprkos visini od 210 najčešće nije koristio 'mis meč' situacije prod protivničkim košem, na utakmicama za medalje je upao u kontarritam pošto je promašio prvi šut van linije 6.75, eksperiment sa njim na 'petici' nije uspeo jer nije bio sposoban da parira teškim centrima u defanzivi. Sa ove tačke gledišta odluka bivšeg selektora Dude Ivkovića da ne ne vodi Ercega na velika takmičenja izgleda sasvim opravdana.

Slične tvrdnje kao za Ercega mogu se 'prikačiti' uz Dragana Milosavljevića za koga je bilo očigledno da je povreda ostavila traga, kao i Marka Simonovića. Njih dvojica su uglavnom imali zaduženja da stegnu u odbrani, ali njihov doprinos u napadu bio je minoran, kao da su se plašili da preuzmu odgovornost (primera radi Gagijevo samopouzdanje je bilo toliko poljuljano da nije šutnuo nijednu trojku na celom turniru!).

Nemanja Nedović još uvek nije prelažao neke 'dečje bolesti', dok je prva zvezda tima Miloš Teodisić pokazivao određene znake nervoze i dekoncentracije u nekim situacijama kada se to od njega kao vođe i kapitena nije očekivalo, mada je tome doprineo i primetni strah kod većine ostatka ekipe. I Nemanja Bjelica je u završnici šampionata izgubio dah, a bio je 'meč viner' u utakmicama na jednu loptu u grupnoj fazi.

Selektor je suptilno istakao da je najbolji utisak ostavio Stefan Marković, koji je definitvno duša ovog tima i čovek koji nije propustio nijedno veliko takmičenje naše reprezentacije još od 2007. godine kada ga je Moka Slavnić uveo u nacionalni tim.

Aleksandar Djordjevic

Do Rija ćemo morati dužim putem, nekih promena u timu na predstojećem kvalifikacionom turniru će sigurno biti u odnosu na ovaj koji se vratio sa Evrobsketa kao četvrtoplasirani, a u interesu srpske košarke je svakako da za reprezentaciju igraju najbolji.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

14 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Skaut1
Monday, 28.09.2015
14:37

Imali smo ga na raspolaganju za SP, pa nije vođen...Sada je lako pametovati...eto ni Lučić ne bi bio višak, o Mačvanu i Jokiću da ne pričam.nMilutinov je mogao da dobije koji minut protiv Litvanije, ne bi bio gori od Kuzmića, ili mogao je Štimac da bude u 12, i slično.nJedna loše odigrana utakmica i to je to. Dozvoljena tuča, kojoj nismo ni probali da se prilagodimo, a bilo je nedovoljno pogođenih šuteva, i raspoloženih igrača. Ostaje žal, jer mislim da bismo dobili Špance u finalu, ma koliko to smešno sada zvučalo.

avatar
Thursday, 24.09.2015
09:19

veliki pomocni trener srpske evetinje KKFMPNesaZeleznik misli da nam nije trebao

avatar
REVOLT JOS 7 DANA
Wednesday, 23.09.2015
20:34

A da je Spanija imala Marka Gasola? Da je imala Rubia, Navara, Kalderona, Abrinesa, Ibaku itd?

avatar
Markocc
Wednesday, 23.09.2015
22:33

E sad ga i ti pretera, pa Navaro i Kalderon imaju godina koliko i Gasol, a za razliku od njega, oni u ovim godinama vise nisu igraci kao nekad, Abrines ionako nije neki specijalan igrac, Ibaka je ipak losiji od Mirotica, sigurno du im falili Mark Gasol i Rubio. E sad da je nama bio Bobi, tesko je reci koliko bi bili bolji, jer nema puno reprezentativnog iskustva, ocekujemo da ce znaciti u buducnosti, ali sa Krsticem bi igrali finale sigurno.

avatar
REVOLT JOS 7 DANA
Thursday, 24.09.2015
00:09

P.S. I Bobi zbog povrede ovaj put, a ranije zato sto nije bio toliko dominantan i strahovito je napredovao u poslednje dve sezone...

avatar
REVOLT JOS 7 DANA
Thursday, 24.09.2015
00:07

Slazem se, ali shvatas poentu. Vec Riki i Mark su dovoljni za obaranje teze da smo mi bili i vise oslabljeni nego oni jer ni slucajno nismo. Nama su falili potpuno zdravi BB i Gagi, ali i Lucic, Macvan, Jokic i Marjanovic kao i Krstic koji se oprostio, ali od svih njih koji nisu bili tu, samo je Krstic uvek igrao i bio nosilac, ovi ostali silom prilika mnogo vise nisu nego sto jesu, to jest, Jokic uopste nije, ova dvojica uglavnom zbog povreda, Macvan zbog koncepcijskih razlika koje ce, iskreno se nadam, biti otklonjene za sledecu reprezentativnu akciju tj. kval. turnir.

avatar
Doktor ijopet
Wednesday, 23.09.2015
22:37

De si revolte lutko moja! hahahahhaha Nisi jos cestitao tilulu?

avatar
Amar Zo
Wednesday, 23.09.2015
19:56

Da smo imali Bobija sad bi uzeli medalju i bila bi neka skroz druga prica , ovako ostaje samo da se nadamo da ce Bobi biti spreman za naredne akcije nacionalnog tima

avatar
smallvile
Wednesday, 23.09.2015
19:19

Krstic bi nam sigurno mnogo znacio ,onje godinama pokazivao da moze da se nosi sa svima a i bio je srce ekipe,dogujemo mu mnogo.Sto se tice Tea odigrao je odlicnona njemu je bio i najveci pritisak ne znam kakveje to znake nervoze pokazivao,

avatar
Toti 10
Wednesday, 23.09.2015
19:13

Sa Bobijem i Raduljicom bi imali bas jak roster sto se tice centarske pozicije, mislim da bi najbolja kombinacija bila da su na EP isli Bobi, Krle i Raduljica, onda bi u svakom trenutku imali veoma jake igrace na petici, ali ovako kad Raduljica zakaze nema ko da iskoci umesto njega kao zamena.

avatar
Wednesday, 23.09.2015
18:57

Svima je falio po neki igrač, zato tišina i priznajte više, najgoru utakmicu ste odigrali protiv smešne Litvanije i ćao! Biće bolje u Riu :-)