Da li Zvezdi nedostaje "plan B"?

Autor: Boban Filipović
subota 08.11.2014.
19:51
Izvor: Sportske.net

Pobede crveno-belih s početka sezone mahom su dolazile iz snažne odbrane koje su omogućavale dosta lakih poena iz kontranapada. "Braća" iz Pireja su sinoć u beogradskoj "Areni" te kontre svela na minimum, što je u kombinaciji sa odličnom odbranom nad Mark

Beta/BranislavBožić/Dr
Beta/BranislavBožić/Dr

Povezane vesti

Košarkaši Crvene Zvezde Telekom sinoć su odigrali verovatno najslabiju utakmicu ove sezone iako je na tribinama vladao veličanstven ambijent.

Možda je odličan početak takmičarskog dela sezone pomalo razmazio navijače crveno-belih, ali ko je pratio pripremne utakmice, posebno one na "Glorija" kupu u Istanbulu, mogao je da se uveri da Zvezda osetno zaostaje za najjačim klubovima Evrope.

Radonjićev tim je tada poražen u duelima sa moskovskim CSKA, Fenerbahčeom i Anadolu Efesom, a uprkos tome što se radilo o prijateljskim mečevima, po malo čudi velika doza optimizma sa kojom se očekivala utakmica 4. kola Evrolige protiv Olimpijakosa.

Istina, grčki vicešampion je bio oslabljen zbog povreda Printezisa i Lodžeskog, ali pravim poznavaocima košarke sinoć nije bilo potrebno mnogo vremena od kako je počeo meč da se uvere da je Olimpijakos jači od Zvezde.

Novi trener Olimpijakosa Janis Sfaropulos je apostrofirao da ključ uspeha leži u odbrani, pa je tako i postavio igru.


sfaropulos

Mancaris je udavio Vilijamsa i naveo ga da odigra neprepoznatljivo loše, najgore od kako je stigao u Beograd. Danston i Hanter, iako su niži od Marjanovića niži po 20-ak cm, uspeli su u prvom poluvremenu da ga drže dalje od reketa, gde je on totalno bezopasan.

Kapiten Luka Mitrović nije mogao da se nosi sa Petvejom, premda je u nekoliko navrata pronašao inteligentna rešenja. Fizikalije su ipak bile presudne. Stvari nisu bolje izgledale i kada je vodio duele sa vršnjakom Agravanisom.

Sa jakim pritiskom na glavne napadačke opcije, Olimpijakos je završio "posao", jer, ruku na srce, većina Zvezdinih igrača je prilično limitirana kada su njihove ofanzivne  karakteristike u pitanju.

mancaris

Primera radi, Nikola Kalinić i Jaka Blažič su pokazali najviše kuraži i želje za nadmetanjem, pa i pobedom, ali nijedan od njih dvojice nije tip igrača koji sigurno rešava napad.

Postavlja se pitanje zbog čega Čarls Dženkins nije uzeo nijedan šut u drugom poluvremenu. Istina je da je njegova osnovna uloga bila da u rotaciji igra flaster na Spanulisu (koji je i pored toga bio najefikasniji igrač utakmice), ali savremena ozbiljna košarka ne trpi igrače koji su apsolutno neangažovani u napadu: osim "Đenke", isti je slučaj bio sa Lazićem i Jovićem, koji su delovali dekoncentrisani i preplašeni.

bobi

Cirbes se sinoć načisto pogubio, ispadao je u odbrini na pick'n'roll gostiju kao "iz džipa", Radonjić je stoga žrtvovao Marjanovića i držao ga u igri više od pola sata, što za igrača njegove konstitucije može da bude i opasno. Ako je za uteu, Bobi je uhvatio 14 lopti pod obručima, što je rekord 4. kola Evrolige.

Nedopustivo je što su se Zvezdini igrači opustili kada je "Kill Bill" prvi put izašao iz igre. Tada su "braća" napravila razliku, koja je, ispostaviće se, rešila pitanje pobednika.

Vasilis Spanulis

Na osnovu meča sa Olimpijakosom slobodno se može konstatovati da Dejan  Radonjić u timu ima malo "dvosmernih" igrača za ravnopravno nadmetanje sa velikanima. Sinoćni poraz od 5 razlike protiv najjače ekipe u grupi, na meču gde je izborena neizvesna završnica, možda zvuči pristojno, ali nedostaci u igri pod datim okolnostima Radonjićevog tima navode da se stavi prst na čelo, da se o svemu dobro razmisli i duboko proanalizira i iz toga izvuku pouke. Prostim rečima, da se što više nauči na spostvenim greškama.

Zvezdin pozicioni napad delovao je bezidejno tokom većeg dela meča i taj segment igre će morati znatno da se unapredi da bi se ostvario cilj, a to je plasman u TOP 16 fazu.

Za razliku od prošle sezone Crvena zvezda Telekom sada ima dosta "pristojniju" (čitaj lakšu) grupu, u njoj nema nijednog šampiona svoje države, i zaista bi bila šteta da se to ne iskoristi.

vucic i milo


foto: BETAPHOTO/BRANA BOZIC/D
S

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

8 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Радослав Хлапен
Monday, 10.11.2014
17:10

Morali smo izgubiti kad je ovaj srbomrzac djukanović na utakmici. Trebali su izviždati ovog izdajnika Srpstva. SLOGA I VJERA POBIJEDITI MORA BIĆE OPET SRPSKA CRNA GORA! Borim se protiv ovog izdajnika od kada znam za sebe i kao Srbin iz Cg izražavam Revot protiv prisustva dotičnog na utakmici!

avatar
Pipo Inzagi
Monday, 10.11.2014
17:03

Olimpijakos sve savršeno, Zvezda sve loše a da smo pogodili samo pola od promašenih bacanja mi bi pobedili ili da smo pogodili jednu više trojku od skromnih 3 ili oni dali jednu manje opet bi mi pobedili tako da ove analize su čisto lupetanje.Jedna ekipa sve super druga sve loše i opet odlučivao jedan šut, da li je baš sve kako piše u analizi meča.Prvi sam za to da nemamo dovoljno dobrog ofanzivnog trenera i da mora bolje u napadu ali igraš onoliko koliko ti protivnik dozvoli(nisu ni oni nama dali 100 poena) pa mi bi trebali to da znamo jer najvećim delom tako i dobijamo utakmice, mi ne damo protivnicima da se razigraju.

avatar
Poetry in motion
Sunday, 09.11.2014
21:31

Upravo to nedostaje Zvezdi, plan B. Naravno da ce svi pokusavati da izoluju Vilijamsa, a tu dolazi do izrazaja velika bolja ekipe, odsustvo pouzdanog sutera. Da li se mogu osloniti na Blazica, kojeg vuce lopta mnogo, ili Dzenkinsa koji je van forme? Sumnjam. Da ne pricam o Kalinicu, Lazicu, Dangubicu i ostalima kao suterima, na stranu ostali njihovi kvaliteti. Zvezda ima problem sa sutem spolja jos od prosle godine kada je otisao Silb. Morao se dovesti jos jedan suter, previse je defanzivno dobrih igraca na racun napada.

avatar
Vanja Grubač
Sunday, 09.11.2014
14:50

Ne znam šta će reći u APR-u...

avatar
Alexander Stonsky
Monday, 10.11.2014
23:26

Zašto si promenio ime ?

avatar
jocars
Sunday, 09.11.2014
01:31

Samo jos jedan suter i zamena Mitrovicu umesto Tejica(ja bih njega na pozajmicu),nako malo jaci na njegovoj poziciji.Ne valja nam to sto ako Vilijamsu ne ide ili ga pritisnu tu je kraj.

avatar
сочинитељ
Saturday, 08.11.2014
21:02

ову анализу је могао да напише сваки навијач који иоле прати звезду...синоћ смо налетели на екипу која игра снажнију одбрану од нас,направили су одличан скаутинг (за разлику од нас) и видели да се наш напад углавном базира на тандему вилијамс-марјановић,е ту је решење било да неко искочи из сенке,џенкинс је био идеалан али...звезда ће проћи у топ 16 али дефинитивно нам фали замена за вилијамса,свака част јовићу на одбрани али он у нападу не уме да се снађе,само преведе лопту преко центра у уручи је блажићу,не знам каква је ситуација са цветковићем,истиче му позајмица,можда би био добро решење...сачекаћемо џенкинса ако треба до краја године али онда дефинитивно треба поразговарати са њим

avatar
djordjepandurevic
Saturday, 08.11.2014
21:00

Njima treba trener.