Da ispratimo Čehe kako dolikuje

Autor: Boban Filipović
petak 08.07.2016.
14:18
Izvor: Sportske.net

Favoriti smo, jači smo za klasu, možda i više, kvalitet je aplotuno na našoj strani, imamo domaći teren, red je da večeras preskočimo još jednu prepreku ka putu za Rio...

BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO
BETAPHOTO/BRANISLAV BOZIC/MO

Povezane vesti

Upoznali smo Čehe vrlo dobro prošle godine u Lilu, uzeli smo im meru u 1/4 finalu Evrobasketa, mada se mora priznati da su pružili žilav i junački otpor.

Kad bismo pokušali da povučemo paralelu sa tim duelom prvi utisak je da su obe ekipe sada slabije nego lane.

U timu Srbije nema povređenog Nemanje Bjelice, dok Češka, makar na osnovu onog što je pokazala protiv Letonije, nije uhvatila ritam, jer potonji meč sa Japancima koji im je obezbedio plasman u polufinale ne može da bude pravo merilo.

Šta je recept za pobedu 'Orlova' i za plasman u finale kvalifikacionog turnira na Olimpijske igre?

Pre svega dobra i jaka odbrana i neutralizacija pikc'n'roll igre Satoranskog i Veselog.

Ključ će biti zaustavljane Tomaša Satoranskog, on je i mozak i motor češkog tima, ubedljivo najpismeniji, najškolovaniji i najbolji igrač ove selekcije, ostali su njegova svita. Plej Barse iza sebe ima dugu i napornu sezonu, priključio se reprezentaciji gotovo bez dana odmora, primećivao se umor kod njega tokom pomenute utakmice protiv Letonije, odigrao je prilično tanko i nije realno očekivati da ponovo podbaci. Valjalo bi maksimalno iskoristiti taj faktor premora kod njega, Stefan Marković i Stefan Jović su odlični defanzivci i ukoliko njih dvojica ne budu dozolili Satoranskom da diše, ne bi trebalo da bude problema.

Potencijalni problem za naš tim moglo bi da bude to što je Jan Veseli kod Željka Obradovića u Fenerbahčeu dosta unapredio centarsku tehniku, može da deluje kao "lažna petica", a niko od naših centara ne igra odbranu na zadovoljavajućem nivou, plus je 'Leteći Čeh' i brži i skočniji od svih svojih potencijalnih čuvara. Čak možemo konstatovati da su Raduljica i Štimac očajni u defanzivi, a ni Jokić ne uliva naročitu sigurnost. Zbog svega pobrojanog je odsustvo Nemanje Bjelice hendikep, moguće je da Kalinić ili Simonović, kao odlične atlete, budu bili prinuđeni da motre na nekadašnjeg ljubimca 'Grobara'. Međutim, primetno je da Veseli na ovom turniru nema kredit da radi neke prljavije stvari koje su mu arbitri tolerisali kada su mu 'čuvali leđa' autoritet i ugled Duška Vujoševića u Partizanu i najtrofejnijeg trenera Evrope Žoca u Feneru. Prtoiv Letonije je ušao u probelem sa penalima, napravio je tri lične u napadu u borbi za poziciju služeći se već oprobenim sredstvima, koja ne piju vodu kada je u dresu reprezentacije Češke upravo zbog nedostatka te zaleđine.

Ko se seća pomenutog 1/4 finalnog duela sa Česima sa prošlogodišnjeg Evrobasketa zna da je tada Blejk Šilb predstavljao najveći problem i dugo držao svoj tim u egalu. Bivšeg košarkaša Crvene zvezde je tada 'vezao' Marko Simonović u drugom poluvremenu i taj detalj je tada prelomio utakmicu, a ne puki kvalitet. Naturalizovani Amerikanac, kome je Češka tazbina, inače član Galatasaraja i osvajač Evrokupe iz prošle sezone, odlično je otvorio prvu utakmicu na turniru protiv Letonije, postigao prvih sedam poena na meču, ali se kako je meč odmicao uklopio u sivilo ostatka tima.

cesi
foto: fiba.com

Velika snaga češke reprezentacije je to što imaju čak petoricu igrača koji su prošle sezone igrali u istom klubu - u Nimburku, koji se takmičio u VTB ligi. Najveća 'faca' među njima je Jirži Velš, 36-godišnjak koji iza sebe ima veliku kariejru, NBA iskustvo i koji je bio najbolji strelac na Evrobasketu u Francuskoj pre 17 godina dok je još bio tinejdžer. Njegovo iskustvo je sigurno od nerocenljivog značaja za tim. Još dva veterana iz Nimbruka su poznata onima koji malo temeljnije prate košarku, to su Petr Benda i Pavel Houška, koji nisu igrači velikih karijera, ali dugo traju.

Uz najboljeg igrača ekipe Satoranskog, još dva igrača su prošle sezone igrala u ACB ligi, to su Pavel Pumprla, koji je bio saigrač našem Birčeviću u Estudijantesu, i Partik Auda, koji je igrao za Manresu za Muslijem.

Lukas Paliza
je razbio Japan, ubacio im je 22 poena, ali kako već rekosmo, 'Samuraji' nisu merlio.

Sve u svemu, Srbija drži konce u svojim rukama prevashodno zbog kvaliteta svog igračkog kadra, igra pred svojom publikom, za koju bi bio poželjno da bude malo življa i bučnija nego što je to bio slučaj u grupnoj fazi.

Utakmica počinje u 21h, a pobednik će sa plasman u Rio igrati sa boljim iz duela Letonija - Portoriko, koji kreće u 18h.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke