Čudesna priča srpskog košarkaša - I sport i nauka, ne zna se gde je uspešniji!

Autor: Darko Mitrović
četvrtak 01.06.2017.
15:49
Izvor: Sportske.net, novaekonomija.rs

Iako mu je tek 28 godina, ovaj momak je uspeo da ostvari nešto što bi mnogima izgledalo kao ''nemoguća misija''. Pamte ga navijači Zvezde, Mege, Radničkog, a i američkim košarkaškim zvezdama ostao je u sećanju. Ipak, to je samo deo njegovih impresivnih do

Screenshot/YouTube
Screenshot/YouTube

Povezane vesti

Stefan Stojačić - jedinstvena pojava u današnjem srpskom sportu.

Ljubitelji sporta na ovim prostorima sigurno se sećaju ovog momka, koji je još kao 17-godišnjak najavio neslućene košarkaške domete, a iz današnje perspektive sve to izgleda još impresivnije.

On je bio kapiten naše omladinske reprezentacije koja je u Novom Sadu 2007. godine savladala reprezentaciju SAD sa 74-69 i osvojila titulu prvaka sveta, a uz Mačvana i Jeremića bio je najbolji pojedinac u našem tadašnjem timu koji je sa klupe predvodio Miroslav Muta Nikolić.

Član te generacije američke selekcije i direktan Stojačićev rival na parketu bio je i Stef Kari, danas velika NBA zvezda koji je u tom meču upisao skromnih šest poena.

Međutim, nije to početak čudesne životne i sportske priče Stefana Stojačića.

On je još desetak godina pre toga ostvario fenomenalan rezultat u šahu, kada je u konkurenciji dečaka do 10 godina bio treći šahista Evrope!

Ljubav prema košarci je kasnije prevagnula, a samo tri nedelje posle pomenutog trijumfa na Svetskom prvenstvu, Stojačić je branio boje juniorske reprezentacije koja je osvojila i zlato na Evropskom prvenstvu. Godinu dana kasnije, uspeh je ponovljen na šampionatu u Rigi.

Kada je njegova klupska karijera u pitanju, nastupao je za Mega Vizuru, Crvenu zvezdu i Radnički, ali se vremenom udaljavao od košarke i posvetio nauci i fakultetima.

Pogađate, i na tom polju je ostvario impresivne rezultate. Danas se može pohvaliti da uskoro završava treći fakultet, sa prosečnom ocenom 9,92 i prvak je Srbije u robotici.

Na ovogodišnjem takmičenju u robotici ''Eurobot Srbija", Stefan je bio član ekipe koja je osvojila prvo mesto i plasirala se na  evropsko takmičenje''Eurobot Europe", koje se uskoro održava u Francuskoj.

'Napravio sam promenu u svom životu, rešio da prestanem da se bavim profesionalnom košarkom i posvetim tehničkim naukama i matematici, koje su me oduvek zanimale", istakao je on za ''Novu ekonomiju''.

Ipak, košarku nije zapostavio, pa je ove sezone pomogao Vojvodini da izbori prvoligaški status. I uspeo je, naravno, a uz to je izabran za najboljeg igrača lige.

Svaka čast!
--

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

14 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Vanja Grubač
Thursday, 01.06.2017
17:58

Divna slika ,baš da ga odmah prepoznamo...

avatar
Thursday, 01.06.2017
17:54

Свака част, капа доле за сва достигнућа!

avatar
MJ23
Thursday, 01.06.2017
16:50

Stefan Stojačić je igrao za juniorski i mladi tim Partizana. Bio je fantastičan atleta sa odličnim procentom šuta. Na žalost (ili na njegovu sreću) košarka ga i nije toliko zanimala, jednostavno nije hteo da trenira, ali je u to vreme ubacivao i po 20p bez ikakvih problema.
Priča oko toga da je igrao za reprezentaciju zbog majke ne pije vodu jer je samo u finalu ubacio 14p za 18min.
Inače njegov otac je Zoran Stojačić koji je igrao za BFC Beočin u tada čuvenom timu (Topić, Kuzmanović, Topalović) koji je 1996 godine izgubio od Partizana u finalu play-off.

avatar
R E V O L T
Thursday, 01.06.2017
18:17

Jeste, igrao je prvo za nas, ali mislim da sam negde procitao da navija za zvezdu, ne znam da li je tacno. Nije trebao da ide iz Partizana u Megu, to je sigurno, ali tu negde su krenule i studije...

avatar
Anderton
Thursday, 01.06.2017
21:00

Ma 50 poena je ubacivao. Jedino je znao trojke da šutira, u odbranu se nije ni vraćao.

avatar
Anderton
Thursday, 01.06.2017
15:55

Ovo baš i nije sasvim tačno. Jeremić, Mačvan i Bobi Marjanović su tada odskakali, a za ovog mladog gospodina koji je solidno odigrao to prvenstvo, ali ga kasnije nigde nije bilo, se pričalo da igra zbog majke koja je bila pokrajinski sekretar za sport. Za akademsku karijeru svaka čast.

avatar
R E V O L T
Friday, 02.06.2017
09:45
avatar
R E V O L T
Thursday, 01.06.2017
15:51

Da je dosao u Partizan...

avatar
Pretorijanska Garda
Thursday, 01.06.2017
16:57

Prosao bi isto kao i bezbroj drugih talenata u vasem sistemu, proglasen netalentovanim kao Bjelica i Gudura, ili bi se otpustio zarad dovodjenja stranaca, kao sto je to slucaj sa Jaramazom N., Miljenovicem, Aranitovicem, ili bi im klub unistio karijere i igraci bi stagnirali, kao sto je to bilo sa Cakarevicem, Marinkovicem (Ivanom). Andricem, Klobucarom, Salicem, Sinovcem itd....ocigledno bi imao velike sanse da procveta kod vas....

avatar
Anderton
Thursday, 01.06.2017
21:04

Zato je Gromiko veliki talenat, ili kako vam se zvao onaj Ukrajinac? :D

avatar
bagra
Thursday, 01.06.2017
17:36

Zvezda je bas napravila tri tone nba igraca,prsptp se ne zna koji je bolji

avatar
Nicklas Bendtner
Thursday, 01.06.2017
17:25

Vjerovatno bih povjerovao u tvoju konstataciju da ne znam da je Partizan jedini klub u Evropi koji je dao 5 igraca u prvoj rundi NBA drafta, ali sta ja znam kad je Zvezda izbacila mnostvo NBA igraca i buduceg najboljeg evropskog igraca svih vremena Marka Gudurica kome zelim sve najbolje u karijeri. Zelim jos da ti kazem kad vec komentarises nesto to sto si napisao mora imati smisla I biti potkrepljeno cinjenicama, nije fora samo mlatiti na prazno pa kao ajde da se prepucavamo.