Čović se otvorio: "Bajern je ime manje od Zvezde, možda čak i u fudbalu"

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 02.01.2016.
22:07
Izvor: Sportske.net, mojacrvenazvezda.net

Nebojša Čović je u jednom veoma opširnom intervjuu za portal "mojacrvenazvezda.net" bio veoma otvoren rekavši nekoliko zanimljivih stvari.

Beta/BranislavBožić/Dr
Beta/BranislavBožić/Dr

Povezane vesti

Dosta zanimljivosti u intervjuu Nebojše Čovića za portal "mojacrvenazvezda.net". Prvi operativac Crvene zvezde Telekom govorio je o uspesima tima u 2015. godini, o Dejanu Radonjiću i njegovom statusu, Markusu Vilijamsu, Vasi Miciću, Tarensu Kinsiju...

Istakao je, pre svega, da je prekinuo dominaciju crno-belih iako je pre 4-5 godina izgledalo sasvim drugačije.

"Veliko mi je zadovoljstvo da smo od avgusta 2011. do 2015., to je, eto, četiri godine, uspeli da napravimo rezultat, koji će sigurno biti zapisan u istoriji kluba. Osvojili smo tri trofeja, nismo se osramotili u Evroligi, završili smo UPPR, i sve to u 2015.godini. Takvu godinu je teško ponoviti, naravno, ali mi ćemo se truditi, i nadu ne može niko da nam uzme. I to ne jednom da ponovimo, nego više puta. Naravno, iza toga mora da stoji ogroman rad i trud svih nas, kao i do sada. Takav pristup će uvek doneti rezultat. Gotovo da smo ni iz čega startovali u avgustu 2011. godine, a sada smo napravili ono čime se svi mi, Zvezdaši, ponosimo. A to je rezultat u 2015. godini. I nastavlja se rezultat i sada u sezoni 2015/16. Iz najteže grupe Evrolige smo obezbedili plasman u TOP16. I stavili smo tačku na crno-beli svet."

Govorio je i o načinu kako je nastala ova Crvena zvezda i da njen brend nikada neće biti ugašen.

"2003.godine je Žika Anđelković došao sa idejom da mi napravimo saradnju između Crvene zvezde i FMP. Bili smo jako blizu, zaista. Moram da napomenem, Žika Anđelković je bio izuzetno pozitivan i bez obzira šta, ko pričao, on je pravi Zvezdaš! Ideja je propala, ponovo, zbog političkog straha. 2007. i 2008. godine, ja sam tad već izašao iz politike, bili su vođeni pregovori i sa Vučićevićem, pa je bila komisija u kojoj je bio Boža Maljković i vođeni su razgovori cele nedelje. Oni su mi ponudili saradnju, ali da oroče moj ulazak u Zvezdu na godinu dana. Ja sam otišao u međuvremenu u SAD, i tamo sam čuo da je sve to propalo. Naravno, nije mi padalo na pamet da ulazim u Zvezdu na godinu dana. Neka bivša rukovodstva Zvezde su radila o glavi KK FMP, zajedno sa rukovodstvima KK Partizan. Uspeli su pokvarenim igrama, u kojima su učestvovali Lorbek i Lisac, da istisnu FMP iz Jadranske lige. Nismo mi ispali iz Jadranske lige, nego se u domaćoj ligi nismo plasirali za Jadransku ligu, a tada to nije bilo tako teško. Pojedini tadašnji Partizanovi kadrovi su bili pravi “magovi” u odnosima sa sudijama. Da im ne pominjemo imena. Sve se to zna, retko ko ima hrabrosti da priča o tome, a ja nemam strah od takvih priča i volim da se zna istina. FMP se nakon sezone 2010/11 plasirao u Jadransku ligu, a Crvena zvezda je ispala iz Jadranske lige, nažalost.

Ostavljen je Mirko Pavlović, sam faktički, da se brine o Zvezdi. Boris Tadić i tadašnja politička kamarila, koja je bila vezana za Partizan, je sistematski rušila Crvenu zvezdu. Sistematski, to je bilo smišljeno. Zvezda je ostala bez para, bez sponzora, zabranjivani su sponzori. To se dešavalo i fudbalskom klubu, od strane crno-belih političkih kadrova. Fudbalski klub je ruiniran, a košarkaški srušen. Smogli smo snage, i tu je Dragan Đilas imao dovoljno mudrosti. Rekao sam mu tada – „Ako se i ti plašiš da će Čović uraditi ne znam šta, politički angažovati, onda si kukavica.“. On se nije uplašio, na sreću. Mi smo sproveli sporazum. Nikakvu fuziju! To neznalice pričaju da je fuzija. Sproveli smo sporazum, sve smo uradili u skladu sa zakonom, a nasledili smo gotovo ništa. Ne mogu da kažem ništa, jer Zvezda nikada nije ništa. Njen brend, ime, znak, tradicija na ovim prostorima, a i širom Evrope i sveta, nikada neće biti ugašena."

"Ostalo je ime, ostali su dugovi, ostala su četiri igrača – Nemanja Nedović, Sava Lešić, Aleksandar Cvetković i Uroš Nikolić. Formalno pravno sva četvorica su bila slobodna. U mlađim kategorijama, a i u seniorima, niste imali ni trenera. Ostala su neka deca, od koje je probrano 11 dečaka ukupno, pioniri, kadeti. Sve ostalo je FMP. I doveden je Svetislav Pešić za trenera. Tako smo krenuli i bilo je puno problema, naravno. Bilo je pokušaja rušenja celog koncepta. Najgori napadi došli su od pojedinih grupa bivših Zvezdaša. Valjda je bila navika u Zvezdi da se tako radi? Sve smo to prošli, i na najbolji mogući način potvrdili da smo bili u pravu. A kada se bavite sportom, najbolji mogući način su rezultati. Sad smo tu gde smo. Ne mislim da su mnogi zadovoljni zbog toga, ali šta da im radim. Ne mogu da im pomognem."


"KK Crvena zvezda nikada nije umrla, kako neki pričaju. Nikada nije izbrisana iz baze podataka Košarkaškog saveza Srbije, FIBA, itd. Ovde se radilo o sporazumu, koji je bio neka vrsta franšize. Vi joj dajete ime, a ja sprovodim sve onako kako je u sporazumu napisano. Svi trofeji su Zvezdini, svi rezultati su Zvezdini. A kada završimo sa UPPR-om imamo samo jednu Zvezdu, našu KK Crvena zvezda Beograd, Mali Kalemegdan broj 2. Znam da je mnogima muka, ali šta da im radim. Obećavam im da ćemo biti još bolji."

Došlo se do teme "Vasa Micić" i njegova navodna izjava da će se vratiti u Bajern nakon 6 meseci.

"Nekorektno je da klub sa takvim imenom to sebi dopusti. To je ime manje od Zvezde, pa čak i u fudbalu, možda. A u košarci naročito. Da na svom sajtu objavljuje nešto što Vasa nije izjavio, i to kada je igrač ušao u avion. To je ovde napravilo potres, među našim navijačima i javnošću. Vasa to nije izjavio. Da je to izjavio vratio bi ga Pešiću odmah. Ja sam sve to proverio odmah. Vasa nije to izjavio! Naši navijači treba da znaju šta je istina. Mi smo bili u kontaktu sa Pešićima, oni su se izvinjavali, rekli da šalju demante. Nema potrebe, hvala."

Sledi tema "Markus Vilijams".

"Neću da komentarišem. A time što neću da komentarišem kao da sam rekao šta se dogodilo! Ne želim da komentarišem jer mi je mnogo drag, zaista. Markus ostaje upisan u Zvezdinoj istoriji. Želim mu da nastavi karijeru i da bude pozitivna. Svaki moj dalji komentar može da ugrozi njegovu karijeru. Hvala mu na svemu što je učinio za Zvezdu. Meni će ostati u veoma dragom sećanju. Jedino što ne bih voleo jeste da Markus krene sa pogrešnim komentarima. To bi bilo veoma loše po njega", rekao je Čović.

Nakon svakog poraza Crvene zvezde deo navijača je bio protiv Dejana Radonjića. Čović ima odgovor za sve.

"Ima tu puno „štrikeraja“ viđenijih Partizanovaca. Možda sada nisu viđeniji. Pa se primilo dalje, kod ostalih. Ta bluza je počela da se štrika od kada je Radonjić došao u Zvezdu. Odmah samo da vam kažem, neću da smenim Radonjića! Kod mene on ima ogroman kredit, ogroman! Ja mislim da je odličan trener. Poznajem ga još i iz igračkih dana, igrao je za FMP. Znam ga, kao i njegov karakter i pristup. Biće pobeda i poraza. Znate koliko je bilo napada da se Radonjić smeni posle Cibone? Ne može! Zašto ne može? Ja sam još uvek tu. Ne može, ne dam. Neću. Šta da radim? Neće ga smenjivati niko. Razumem tu emociju kod Zvezdaša, još i ne izađemo iz hale krenemo da analiziramo trenera, mi smo bolji od svakoga. Setite se šta je Pešić doživljavao prve godine. Karija su prozivali i napadali, ulazio je u publiku. Da ponovim, Dejan Radonjić ima ogroman kredit kod mene. Ja neću lako dati da Radonjić ode. Produžio je ugovor, kao što znate. Radimo dalje. Ko je pobedio Real Madrid, Himki, Bajern dva puta? Ko je napravio ovaj uspeh sada i odveo ekipu u TOP16? Dejan Radonjić, igrači, administracija, Uprava, pa ja. Ja spadam u specifičnog predsednika, u košarci sam 48 godina. Znam ponešto i ja, razumem. Slab je taj Himki nešto, pobedili su CSKA. Možda je i CSKA slab.", istakao je on.

Kompletan intervju pročitajte na portalu "mojacrvenazvezda.net".

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

38 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
ЧУВАР КАДИЊАЧЕs
Monday, 04.01.2016
09:45

Ralee, nisi u pravu za navijace Vojvodine, putovali su cak 6-7 h do Beograda, i umesto da su isli autoputem, isli su kroz sremska sela. Zato je kasnilo to finale...

avatar
Šumadinac
Sunday, 03.01.2016
18:19

Tebi, Čoviću, stvarno nije dobro!

avatar
Sunday, 03.01.2016
13:23

Veći u fudbalu od Bajerna, bili zabranjivani sponzori, Zvezda bila rušena od vlasti, ovaj čovek svaki dan tera neke različite priče, hahahahahahahaha.....

avatar
marecareee
Sunday, 03.01.2016
05:26

Nista lepse nego kad dr Covke izmami komentare 80 grobara na Zvezdinim vestima! 😂😂😂

avatar
coas
Sunday, 03.01.2016
04:56

Tako je Neso majstore, vodi nas u nove pobede

avatar
Lazar Pešut
Sunday, 03.01.2016
02:51

U basketu su za nas male bebe, u fudbalu oni su dzinovi, a mi mravi.

avatar
The Real Man
Sunday, 03.01.2016
00:48

U vecinu ovoga ne veruju ni ovi sa Malog kalemegdana, bar oni razumni i oni koji nisu napaljeni klinci.

avatar
MilošPB
Sunday, 03.01.2016
11:55

Bitno je da ti veruješ naslovima Kurira.

avatar
Pelko_dq
Sunday, 03.01.2016
00:39

Оно што је постигао КК Партизан то ви нећете никада.
Двадесет један пута је освајао национално првенство, тринаест пута национални куп, шест пута Јадранску лигу, а такође је освојио и Куп европских шампиона 1992, иако је те сезоне, због рата у Југославији, одиграо само једну утакмицу пред својим навијачима. Партизан је освојио и три Купа Радивоја Кораћа 1978, 1979. и 1989. године. КК Партизан је први кошаркашки клуб из Србије који је у септембру 2009. године одиграо званичну утакмицу са НБА тимовима.
У годинама доминације наше репрезентације у свету Партизанови играчи су били темелј те репрезентације.
Кроз КК Партизан су прошла таква имена као што су:
Александар Ђорђевић, Борислав Станковић, Владе Дивац, Горан Грбовић, Душан Кецман, Драган Кићановић, Дејан Котуровић, Дејан Милојевић, Дејан Томашевић, Дражен Далипагић, Жарко Паспалј, Желимир Обрадовић, Желјко Ребрача, Зоран Славнић, Мирослав Берић, Мирослав Пецарски, Зоран Стевановић, Милош Вујанић, Ненад Крстић, Предраг Даниловић, Радомир Шапер, Светислав Пешић, Славиша Копривица, Владимир Драгутиновић, Харис Бркић, Млађан Шилобад, Иво Накић, Петер Вилфан, Предраг Дробнјак, Владо Шћепановић, Никола Пековић ...
Ви такву историју немате и разумем вашу фрустрацију али будите сигурни да ваш режимски клуб неће дуго трајати када га води криминалац у спрези са садшнјим властодршцима.

avatar
degrobarizator
Sunday, 03.01.2016
02:17

Lepo sto i kidnapovane Zvezdine kosarkase proglasavas vasim. Ko jednom navikne da otima nikad ne prestaje.

avatar
ЧУВАР КАДИЊАЧЕs
Sunday, 03.01.2016
00:28

Da ne pricam o tome da je onda kod Olje izjavio da misli da Dule malo dramatizuje i preuvelicava svoju bolest i njenu tezinu, a DV nam se prakticno prepolovio...

avatar
Nemanja Vidic NO.1
Sunday, 03.01.2016
00:11

au pravo u centar,bravo Covke,sve istina,pogledaj ih sad kao osice ima da skacu :)

avatar
ЧУВАР КАДИЊАЧЕs
Sunday, 03.01.2016
00:06

* kralju ruleta

avatar
ЧУВАР КАДИЊАЧЕs
Sunday, 03.01.2016
00:53

Pardon, kladionice.

avatar
mstix
Saturday, 02.01.2016
23:44

Nicija nije do zore gorela pa tako nece ni vasa. Svemu dodje kraj. ;-)

avatar
Pipo Inzagi
Monday, 04.01.2016
12:59

100% si u pravu, najbolji dokaz za to ste upravo vi

avatar
PoparaZarko
Saturday, 02.01.2016
23:38

Neverovatno sta covek govori. Ako manipulacijama i ovakvim izjavama nastoji da prisvoji razmune ljude za sebe, to nece uspeti jer u ovo sto ovaj covek govori(naravno ne sve u potpunosti), moze samo naivan covek da uzme za zdravo. Naravno da necu da komentarisem ovo pljuvanje na KK Partizan i ono za "tacku" na crno-beli svet. To je skandalozno. A tek ostatak price oko mesanja Partizanovaca u rad C. Zvezde i sklanjanja sponzora, to tek ne treba komentarisati pogotovo ako se uzmu u obzir igraci koje je C. Zvezda i u fudbalu i u kosarci za vreme "nepostojanja sponzora i budzeta" imala i onih kradja u finalu domaceg prvenstva kada je Partizan igrao sa nekoliko igraca na terenu i one sezone kada se sve i svasta sviralo C. Zvezdi u fudbalu. Ok, neka bude kao da nije bilo. To sve ne treba komentarisati jer je sve "rekla, kazala". Klasicni podmukli napadi, kao sto su ljudi i navikli od njega. O kosovskom novcu ne treba ni pricati. I pored toga, ljudi se prakticno lepe za ovog coveka, mislim na simpatizere i navijace koji slepo veruju u sve sto kaze, samo jer je doneo novac, nebitno kako i iz kojih izvora. Od miliona dugova i bez sponzora, bogatog vlasnika do ovako skupe ekipe gde se igraci menjaju kao "carape". U redu, mozda i ja nisam u pravu, mozda zato sto ima vise onih koji misle suprotno ide njima u prilog da su u pravu. Neka bude tako. "Bajern je mozda manji u fudbalu od C. Zvezde". Strasno, na osnovu cega, sta uopste komentarisati na tu konstataciju? Treba i u ovo da se poveruje pa da polako postajemo drustvo kao iz romana "1984". Pesici su odmah demantovali izjavu Micica. Pa ko je objavio demantij? Da li je Bajern demantovao izjavu koju je objavio na sajtu? I treba da se veruje na rec ovom coveku? Svako ima pravo na to, ako zelite verujte, ionako "Veliki brat" sve posmatra. Ja necu.

avatar
KOPITE96
Sunday, 03.01.2016
00:00

Ohladi malo, što se primaš toliko

avatar
PoparaZarko
Sunday, 03.01.2016
01:39

Znaci da nemas argumenata, cim menjas teze. Pozdrav!

avatar
Saturday, 02.01.2016
23:38

Ne verujem sta sam procitao!

avatar
degrobarizator
Saturday, 02.01.2016
23:21

Za prvi deo ( do teme Vasa Micic) amin.

avatar
Vanja Grubač
Saturday, 02.01.2016
23:20

Ovde se radilo o sporazumu, koji je bio neka vrsta franšize. Vi joj dajete ime....Ali to ime nije smelo da bude KK Crvena Zvezda jer je isto bilo zauzeto već je moralo da bude drugačije.Miljenović je uzet od FMP-a a onda je Crvena zvezda Diva tražila obeštećenje.Igrači FMP-a nisu potpisivali nove ugovore a Zvezdini su morali ,na kraju i sam je na You Tube rekao da je to FMP kome niko...,a i za Novosti je izjavio da taj klub nije član SD Crvena zvezda.Šta je sporno'

avatar
Nikola Nikola
Sunday, 03.01.2016
13:30

Upravo tako, od osnivanja CZT pričam da je tu interesantno sledeće - novoformiranom klubu su izbrisana sva dugovanja (dugovanja nasleđeba od CZT u FMP-a), a tom novoformiranom klubu, dužnici su morali da vraćaju novac koji su bili dužni i jednom i drugom klubu.

avatar
ЧУВАР КАДИЊАЧЕs
Saturday, 02.01.2016
23:09

Ovo je strasno...

avatar
The Real Man
Saturday, 02.01.2016
23:28

Ironija je sto je sve ovo istina, ali s obrnutim ulogama Partizana i Zvezde. Ali je sve potpuno tacno!

avatar
Pipo Inzagi
Monday, 04.01.2016
13:31

Za ovog ispod-svađe i kavga su počele onda kad je trener bez rominga ukapirao da je došao neko ko neće da ode posle prve godine i ne osvojene titule(kao Anđelković, Vučićević, Petrović...), već će biti tu sve dok se ne sruši lažna institucija izgrađena na sudijskoj organizaciji i igračima otetih iz drugih klubova(jer igrače koje je stvorio partizan je nabrojao Grbović u emisiji kod onog potprola kkp) i da, pomoći države(još jednom hvala na ovim informacijama g.Grboviću).E tad je počeo krvavi rat.Trener bez rominga nije želeo da bude taj koji će da izgubi titulu i prekine taj niz, pogotovo jer je neku godinu ranije imao plan da to se desi V.Jovanoviću i da se on vrati kao spasilac, kad ono Vlade osvoji sve što i on sem jadranske lige ali tad je igrao Makabi.

avatar
Alex DeLarge
Sunday, 03.01.2016
13:04

Partizan je veci klub od Bajerna u fudbalu? Alal tebi vera bajo moj...

avatar
MilošPB
Sunday, 03.01.2016
12:25

Da sa jedne strane zvanični papiri i ugovori, a sa druge isečci iz Kurira, Informera, Alo, Sporta... U jednom ćemo se složiti: da je Dule Vujošević najveći grobar. Nažalost, vašeg voljenog kluba.

avatar
gosfkcz
Sunday, 03.01.2016
00:35

To ni DV nije mogao da mu ospori nego se ironicno i bespomocno smejuljijo ali drago mi je sto lazuci sebe lakse prezivljavate muke.

avatar
ЧУВАР КАДИЊАЧЕs
Saturday, 02.01.2016
23:53

Naravno. Znamo ko je spin-majstor i manipulator, ko je i pre nekoliko godina zapoceo svadju i kavgu i ko uvek provocira i potpiruje vatru neistinama. Niko iz kluba zvanog Partizan mu opet nece odgovoriti, Pekovic ima neke dilove za izgradnju na Zlatiboru pa nece da se zamera, a niko normalan ne moze da ocekuje neki ostar odgovor Berica, a o kralju da i ne govorim... P.S. Dovoljno je reci da je rec o coveku koji misli da Partizan i zvezda ne mogu da imaju isti broj titula u fudbalu, da Kecman nije mogao fizicki da da kos u Zagrebu za onako kratko vreme, koji je tvrdio da su u Kragujevcu Grobari zapoceli onaj prekid i da smo mi krivi za to (dobro, to je smisljena izjava i unapred:-) pripremljen plan retardacije u slucaju da rezultat ne odgovara) itd.

avatar
KOPITE96
Saturday, 02.01.2016
23:40

Šta je strašno ?