Čović: "Šampion ABA lige direktno u Evroligi"

Autor: Beta Beta
sreda 09.12.2015.
14:58
Izvor: Beta

Predsednik KK Crvena zvezda Telekom Nebojša Čović govorio je danas o aktuelnim temama koje se tiču šampiona Srbije i tom prilikom istakao da će osvajaču ABA lige biti omogućeno da se takmiči u Evroligi.

Beta/BranislavBožić/Ev
Beta/BranislavBožić/Ev

Povezane vesti

Prvi čovek košarkaškog kluba Crvena zvezda Telekom Nebojša Čović rekao je danas da je gotovo siguran da će jedan klub iz Jadranske lige imati direktnu prohodnost u Evroligu,  a da će drugi igrati u kvalifikacijama za to takmičenje.

"Ne mogu da kažem 100 odsto, ali sam gotovo siguran da će jedan klub iz ABA lige direktno ići u Evroligu, a da će drugi igrati u kvalifikacijama. Mislim da će Jadranska liga imati i dva mesta u drugom po rangu takmičenju, Evrokupu. Može da se desi da imamo i više, videćemo kako će se postaviti FIBA, koja je krovna organizacija, jer kada su oni u pitanju možemo da imamo i dva mesta", rekao je Čović na konferenciji za novinare u Beogradu.

Čović je dodao da će predstavnici ABA lige sutra otputovati u Minhen na sastanak sa čelnicima FIBA i da bi voleo "da se FIBA i Evroliga dogovore, pošto bi to bio spas za evropsku košarku".

On je ponovio da je prošla godina, u kojoj su crveno-beli osvojili sva tri trofeja, prvenstvo, Kup Srbije i Jadransku ligu, jedna od najuspešnijih u istoriji kluba i podsetio da je klub u sezoni 2011-2012 bio gotovo pred gašenjem.

"Za tri godine smo mnogo napredovali i mnogo naučili, a nekima je za to trebalo mnogo više godina. Igramo treću sezonu u Evroligi i nadam se da ćemo ponoviti uspeh iz prethodne i plasirati se u TOP 16", rekao je on.

Čović je naveo da je zadovoljan postignutim u prvom delu ove sezone, iako će o tome pričati kada se završi i poslednja utakmica u grupnoj fazi Evrolige.

"Kao klub smo pokazali veliki stepen stabilnosti u odnosu na ono što nas prati poslednjih meseci, napade sa svih strana i povrede igrača. Od gotovo nepostojećeg kluba napravili smo održiv i snažan klub sa evroligaškom perspektivom i polako ćemo ići ka višim ciljevima. Navijački je da rezultati budu odmah vidljivi, ali za sve je potrebno vreme", rekao je on.

"Stara priča da smo državni projekat i priče o bankomatu su notorna glupost. U jednom trenutku prošle sezone smo izbegli štrajk igrača zbog neisplaćenih zarada, a izbegli smo ga jer su igrači imali razumevanja", dodao je on.

Čović je ponovio da je budžet seniorske ekipe bruto 2,5 miliona evra, kao i da je klub prošle sezone zaradio 2,2 miliona evra od sopstvenih prihoda, prodaje ulaznica i ostalih stvari.

On je rekao i da će Zvezda predstojeću utakmicu u Beogradu sa Bajernom igrati u hali "Pionir", zbog zauzetosti "KombankArene", što će kako je naveo, smanjiti prihode kluba.

Prvi čovek crveno-belih je ponovio da trener Dejan Radonjić ima puno poverenje uprave i da ima veliki kredit i naveo da "dokle god je on u upravi čaršija neće smenjivati niti dovoditi trenera".

On je dodao da su moguća pojačanja, ali da će se o tome razgovarati na kraju grupne faze takmičenja u Evroligi.

"Ove sezone skautovano je 200 igrača, a sve se radi u dogovoru sa stručnim štabom. Naravno da Uprava donosi odluke, nisam ja 47 godina proveo na livadi nego u košarci i mogu sa svakim da razgovaram o košarci", naveo je on.

Čović je podsetio da su ekipu na kraju sezone napustila petorica igrča, gotovo cela prva postava. Govoreći o odlasku Bobana Marjanovića u NBA ligu, Čović je rekao da je centru istekao ugovor i da je ispunjen dogovor pošto klub nikoga nije želeo da prevari.

Rekao je i da prilikom odlaska Čarlsa Dženkinsa klub nije mogao da isprati ponudu Armanija, da je sa Jakom Blažičem sporazumno prekinuta saradnja, a da bi bio "luksuz" da je klub odbio ponudu Fenerbahčea za Nikolu Kalinića.

"Transfer je vredan milion evra, 300.000 smo dobili, a 350.000 ćemo dobiti 2016. i 2017. godine. Bilo je raspoloženje da se produži ugovor sa Markusom Vilijamsom, ali se onda dogodio 'pušing defekt', ali smo sada izašli iz toga, istekla je suspenzija. Prekinuta je saradnja i sa Sofoklisom Skorcanitisom i na tome smo uštedeli dovođenjem Vladimira Štimca", dodao je.

On je neveo da će stav kluba o ostanku Gala Mekela i Rajana Tompsona biti poznat kada se završi grupna faza Evrolige.

Govoreći o povređenim igračima, Čović je rekao da očekuje da će se sledeće ili za dve nedelje vratiti Nemanja Dangubić, a da će se kapiten Luka Mitrović, čiji oporavak ide dobro, vratiti u februaru ili martu.

Čović je rekao da su dosadašnji rezultati u Jadranskoj ligi ove sezone "mogli da budu bolji, ali i gori" i da je u Evroligi po pitanju plasmana u TOP 16 sve otvoreno, kao i da crveno-bele čeka težak raspored.

Zvezda će u petak igrati protiv Fenerbahčea, a uprava beogradskog kluba savetovala je navijače da ne putu u Istanbul, posle prošlogodišnjeg ubistva Marka Ivkovića uoči duela sa Galatasarajem.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

16 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Goran Zdravkovic
Wednesday, 09.12.2015
22:18

ovako neutralno, Mekelu i Tompsonu otkazi, jos bolje kad bi mogli da ih prodate, ali tesko, a nikog da ne dovodite, vratice se Dangubic i Mitrovic i to je dovoljno da lagano osvojite sve sto moze da se osvoji, naravno bez Evrolige to je nemoguce a verujem da niko i ne trazi niti ocekuje...

avatar
Dusan Vukasinovic
Wednesday, 09.12.2015
21:19

Znaci i sledece sezone Zvezda u evroligi...

avatar
Vanja Grubač
Wednesday, 09.12.2015
20:31

Transfer je vredan milion evra, 300.000 smo dobili, a 350.000 ćemo dobiti 2016. i 2017. godine.Čović je ponovio da je budžet seniorske ekipe bruto 2,5 miliona evra, kao i da je klub prošle sezone zaradio 2,2 miliona evra.Prekinuta je saradnja i sa Sofoklisom Skorcanitisom i na tome smo uštedeli dovođenjem Vladimira Štimca.Brus li je živ ali mu je zabranjeno da daje izjave za štampu.Nema pljuvanja u vis.Ovo je tipičan primer kako je čovek uspeo u biznisu.Od fabričkog kluba bez budžeta ,bez navijača ,sa ponekim trofejom i istorijom od dvadesetak godina preko noći je samo jednim dokumentom nazvanim valjda UPPRD došao do svega,čak i do državne kaser.Komplekse zbog neuspeha kao igrač i kasnije o preuzimanju Partizana (ipak nije on kalibar Divca,Danilovića,Grbe i ostalih) leči pokušajem gašenja istog ali na našu sreću neće mu uspeti.Na kraju će morati da se zadovolji možda još nekom kupovinom nekog kluba u Srbiji da mu igraju unuci kao što je to uradio da mu sin bude standardan.Vreme leči sve.

avatar
svojnasvome
Wednesday, 09.12.2015
16:59

A ko si ti da se svud ti predstavljas kao neki nzastupnik srpskih interesa..i u domacoj i u fibi i u aba ligi....ko si ti bre...tj ti zastupas interese tvog kluba tj klubova a ne srpske interese i interese drugih nklubova

avatar
Lord of Nottingham
Wednesday, 09.12.2015
19:54

Interesi Zvezde kao sprskog kluba se poklapaju sa interesima srpske kosarke.. Je li dovoljno?

avatar
rivarinho
Thursday, 10.12.2015
16:01

S obzirom da dok ne iskoci neki Metalac, Mega, Radnicki, Vojvodina...Zvezda predstavlja Srbiju i srpsku kosarku, on je najpozvaniji i da brani interese! O interesima hrvatske kosarke cemo na drugoj vesti!

avatar
Vanja Grubač
Wednesday, 09.12.2015
20:23

Misliš na interese...ma znaš.

avatar
Wednesday, 09.12.2015
16:57

Dr Mr Maestro Spec Covke :-)

avatar
Volim Partizan
Wednesday, 09.12.2015
16:39

6aba šampion,final four Evrolige četiri puta a u skorijoj istoriji najsladja je final four 2010 godine...a šampioni drzave to svi znaju da smo najtrofejniji!!!A onda ono najlepše i sto je vas san - ŠAMPION EVROPE 1992 KK INSTITUCIJA PARTIZAN 10.12 PARTIZAN - AUGSBURG