Čović o napadu na Evroligu, budžetu, igračima, medijima

Autor: Pavle Knežević
petak 21.07.2017.
14:28
Izvor: Sportske.net

Prvi čovek Crvene zvezde pričao je sa novinarima duže od sat i po vremena na razne teme

kkcrvenazvezda.rs
kkcrvenazvezda.rs

Povezane vesti

Predsednik Crvene zvezde Nebojša Čović proveo je danas duže od sat i po vremena u razgovoru sa novinarima, tokom kojeg je otkrio da je klub tokom šest godina potrošio 28 miliona evra, ali da je država pokrila oko petinu toga. Taj podatak se otkrio tokom priče o pomoći države klubu.

"Imao sam kontakt sa Aleksandrom Vučićem. Koliko i kako će da pomogne, to ćete morati njega da pitate. Mi smo za šest sezona potrošili negde oko 28 miliona evra. Učešće države u tome je 18 odsto. Znam ja da 'botovi' to ne razumeju...Da bismo pričali o budžetu za narednu sezonu, moramo da sačekamo da stručni štab iznese listu želja za pojačanja. Svaki naš dosadašnji budžet je bio dobro projektovan, ali nisam očekivao da se neki dogovori ne ispoštuju. Nažalost i to se dešava, ali snašli smo se. Ovo što sam naveo je takođe vezano i za to koliko će igrača iz FMP-a preći u Zvezdu", rekao je Čović novinarima.

Predsednik zvezde je kazao da mu je "matematika osnovna nauka" i najavio da će Zvezda sledeće sezone imati "interesantan tim", uprkos brojnim odlascima igrača, ali i trenera. On je kazao će ciljevi biti ABA liga i Super liga i "što bolji nastup u Evroligi". Završni turnir elitnog evropskog klupskog takmičenja održaće se u Beogradu.

"Da li ćemo napasti 'fajnal for'? Nećemo...ili hoćemo. Do naše finansijske situacije je došlo tako što nisu ispunjena određena obećanja. Koja? Neću da vam kažem, ali zato imate istraživačko novinarstvo, frizerske salone i razne insajdere pa izvolite. Imaćemo interesantan tim, solidan i na nivou Evrolige. Ipak, sve i da nam država pomogne sa 20, 30, 50 miliona evra, što se, naravno, neće dogoditi, CSKA je državni bankomat u pravom smislu te reči pa im to nije garantovala titule", objasnio je Čović ciljeve.

On je kazao da su mimo plana otišli samo Ognjen Kuzmić i Marko Gudurić, a onda je otkrio o kojim ciframa se radi.

"Kuzmić je otišao u Real Madrid. Imao je ugovor od 375 hiljada evra, ni to nećemo kriti, a otišao je za 300 hiljada. Gudurić je otišao u Fenerbahče, a mislim da se takva ponuda ne odbija. Zvezdi je pripalo milion evra i 20 odsto od narednog transfera. Gudurić je koliko ja znam u Zvezdi igrao za oko 100 hiljada evra, a sada će u prvoj godini u Fenerbahčeu uzeti 400 hiljada evra. Ja tome ne želim da stanem na put. Kao i Čarlsu Dženkinsu da uzme 1,8 miliona dolara. Imao je klazulu od 100 hiljada evra definisanu ugovoru", rekao je Čović.

"Kuzmić će zaraditi značajnu sumu, ali mislim da je pogrešio. To sam mu i rekao čisto da mu se ne dogodi slučaj Panatinaikos. Marko Simonović će za naredne dve godine zaraditi oko milion evra, dok je u Zvezdi igrao za nešto manje od 200 hiljada evra. Luka Mitrović je dogovoren još prošle godine. Jović je otišao u Bajern, bio je u priči i Olimpijakos, ali je izbor pao na Bajern...Džona Bolden ide u Makabi. Što da ne? Na uloženih 40 hiljada, dobili smo 540. Teško se dogovaramo sa Makabijem, ali kada se dogovorimo, mi se dogovorimo Svim tim igračima kažem veliko hvala na svemu što su uradili za nas", dodao je on.

Čović je kazao da je želeo da produži saradnju sa trenerom Dejanom Radonjićem, ali da je on to odbio.

"Radonjić je odličan trener, posvećen i hvala mu na svemu. Vrata Zvezde su mu uvek širom otvorena, ali po sistemu. Zašto nije došlo do dogovora sa Radonjićem? To je pitanje za Radonjića. Naša ponuda mislim da je bila korektna, ali on je odbio. Nije mi rekao zašto, osim da se tako oseća. Problem u plaćanju nije nešto što se pojavilo ove godine. On se tako opredelio. Rekao je da ima takav osećaj da treba da ide. Možda su i njegova očekivanja bila veća od šire društvene zajednice", rekao je Čović.

U javnosti se u četvrtak pojavila informacija da bi Aleksandar Aranitović mogao da pređe u Partizan, a prošle nedelje da će Milko Bjelica u Mornar, ali je prvi čovek Zvezde to demantovao.

"Aranitović možda pređe u Partizan, ako ga razmenimo sa Vanjom Marinkovićem. Ostali igrači ostaju. Kada sam pitao Bjelicu za Mornar, rekao mi je – pa ja sam na moru. Aranitović je imao jako veliku nesreću. Povredio je ukrštene ligamente, prošli smo celu proceduru opravka...Vratio se treninzima i posle 15 dana, bez kontakta opet obnovio istu povredu. Njegov menadžer Miško Ražnatović je pričao sa njegovim roditeljima, uradiću i ja to ovih dana. Ne patim od toga da neki igrač Zvezde ili FMP-a pređe u Partizan. Ključno je to da se momak vrati košarci", rekao je Čović.

"Marinković je bio naš i otišao je iz kadeta zbog lošeg razgovora koji su pojedinci iz Zvezde imali sa njegovim roditeljima. Oni su tražili da ide brže u juniore, neki su hteli da ostane u kadetima. On ima dobru karijeru. Sa Partizanom nemamo nikakvu saradnju", dodao je on.

Čović je istakao i da je Zvezda klub, a ne sekcija sportskog društva, ali je kazao da bi moglo da se organizuje da KK postane deo sekcije i da se "veže" za onog sa "najviše para". On je pričao i sadašnjim i o mogućim sponzorima i novcu koji Zvezda dobija od institucija.

"Od Telekoma imamo 800 hiljada evra godišnje. Od Grada Beograda imamo između 200 i 400 hiljada, u zavisnosti od godine. Mi više državnih para nemamo. Zastupam ideju da treba da napravimo projekat učešća ekipe u Evroligi, Evrokupu i FIBA Lige Šampiona. Mislim da to treba da bude projekat koji će se predstaviti Ministarstvu omladine i sporta. To se do sada nikada nije dogodilo", rekao je Čović.

Bilo je priče i o potencijalnim sponzorima i prihodima od ulaznica za Evroligu.

"Bila je i priča u medijima da Huavei dolazi u Zvezdu i da će dati četiri ili pet miliona evra. Neće. TV prava od Evrolige koje dobija Makabi su 6,2 miliona evra jer se toliko plaća na njihovoj teritoriji. Kod nas se to plaća 400.000 evra, a mi tu imamo pola para. U proseku mi od utakmice u Areni u Evroligi ostvarimo 100 hiljada evra. Da smo igrali 15 utakmica u Areni, imali bismo 1,5 miliona evra, ali smo imali samo šest utakmica. U Pioniru sa prepunom dvoranom smo imali 30.000 plusa pa smo tako ostali kratki za otprilike 600.000 evra. Mislim i nadam se da ćemo u narednoj godini igrati svih 15 utakmica u Areni. Takođe, menjamo sponzora opreme to će biti Najk, a tehnički sponzor Pežo. Probali smo da napravimo dogovore sa Turkiš erlajns ustupi čarter letove, ali su tu bili tehnički problemi", rekao je Čović.

"Nije laka ni situacija u privredi. Ko može da napravi tako lako viška od pola miliona evra i da da klubu?", dodao je on.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

25 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Korner-Pixi-GOOOOOOL
Sunday, 23.07.2017
12:50

Covke ugasi i partizan dinamik kao sto si ugasio partizan igokeu.

avatar
dulebl78
Friday, 21.07.2017
18:08

Uppr je pobjednik svih ekonomskih doktrina, kraj priče.

avatar
Salone
Friday, 21.07.2017
16:53

Bravo doktore ugasili smo partizan igokeu sad sledi dinamik partizan

avatar
bonfim
Saturday, 22.07.2017
07:23

jedini klub koji je ugasen,koliko ja znam je Crvena Zvezda. to je cak i ovaj covek potvrdio zvanicno..

avatar
Bafana
Friday, 21.07.2017
16:16

Kako kosarkaski klub nije u okvir sportskog drustva Crvene Zvezde?

avatar
R E V O L T
Friday, 21.07.2017
17:13

To je rekao zbog Gazproma.

avatar
Friday, 21.07.2017
17:35

pitaj ove pajace sto sve gutaju

avatar
vlada1612
Friday, 21.07.2017
15:25

Voleo bih da vidim da se ovako objavljivalo za Pekovica,Vujanica,Bozica,Tepica,Bogdanovica....

avatar
R E V O L T
Friday, 21.07.2017
16:26
avatar
Korner-Pixi-GOOOOOOL
Friday, 21.07.2017
15:14

Covke Doktore. Sve drugo da kazem bilo bi suvisno.

avatar
Old_school
Friday, 21.07.2017
15:01

Iskreno i otvoreno. To sto neki imaju svoje vidjenje svega, zasnovano na mrznji i nemogucnosti da prihvate da je neko bolji, to je drugi problem. Voleo bih Todorica da objavi po godinama koliko ke Partizan dobijao od drzave zadnjih 15 god. Nista vise.

avatar
Vidicnemanja
Friday, 21.07.2017
14:50

Do sad je davao dva tri miliona svojih para ali se dusek istanjio,mora nesto za penzionerske dane da ostavi.Zato sad odjednom,kriza

avatar
R E V O L T
Friday, 21.07.2017
14:31

Ovaj je odlepio totalno...

avatar
Čerek Republika Srps
Friday, 21.07.2017
17:48

Ti imas neke druge informacije ili baratas sa drugacijim činjenicama?

avatar
Čerek Republika Srps
Monday, 24.07.2017
22:36

Oprosti,nisam shvatio sta si hteo da kazes. Totalno je sumanuta trampa Vanja za Aranitovica (bar trenutno iniz ove perspektive). Ali ko zna sta se krije iza brda, mozda je Vanja nezadovoljan, mozda ovo ,mozda ono, pa menadzeri ... Mada je nerealno

avatar
R E V O L T
Saturday, 22.07.2017
10:20

Vanju za Aranitovica?

avatar
Dača
Friday, 21.07.2017
18:25

A njegovi sendvičari još i više.