Cibona puštena niz vodu - Dvostruki šampion Evrope pred gašenjem!

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 09.05.2017.
14:41
Izvor: Sportske.net

Dvostruki šampion Evrope i jedan od najtrofejnijih klubova na 'starom kontinentu' nalazi se pred gašenjem. Cibona bi za manje od mesec dana mogla pod stečaj, a samim tim i u istoriju.

Beta/BranislavBožić/Mo
Beta/BranislavBožić/Mo

Povezane vesti

Košarkaški klub Cibona došao je na rub provalije i teško da će uspeti da se spasi potpunog propadanja. To je za hrvatske medije potvrdio prvi čovek kluba Aleksandar Petrović.

Bivši košarkaš i trener Cibone koji trenutno obavlja predsedničku funkciju u klubu iz Zagreba objasnio je da "Vukove" očekuje stečaj koji ujedno znači i gašenje.

"Kao neko ko je u klub došao baš u godini kada je Lokomotiva promenila ime u Cibona, a bilo je to davne 1976. godine, jako sam zabrinut za njegovu budućnost. Ima saznanja da 1. juna Cibona ide u stečaj i da kluba kakvog smo do sada poznavali više neće biti. Neće biti više kluba s takvim imenom, grbom i bogatom istorijom" rekao je Petrović za hrvatske medije.

Rešenje za probleme sa kojima se slavni klub suočava već nekoliko godina ne može da bude pronađeno u kratkom vremenskom periodu, ističe Petrović.

"Ako ne možemo da spasimo Cibonu, bilo bi važno da je barem dostojanstveno sahranimo" dodao je predsednik Cibone.

Postoje, međutim, nagoveštaji da bi Cibona mogla da se fuzioniše sa Zagrebom i da na taj način otpiše svoja dugovanja.

"Hipotetički, ako bi do toga došlo, onda bi taj klub bio dužan samo ono što je ovog trenutka dužan KK Zagreb, a ovih Ciboninih 15,5 miliona kuna poverenici bi mogli da zaborave. Neću da ulazim u priče o spajanju jer za to nemam dokaza" kazao je Petrović.

Košarkaški klub Cibona iznedrio je neke od najvećih košarkaša na ovim prostorima, a po pitanju trofeja samo nekadašnja Jugoplastika i Partizan mogu da se ravnaju sa "Vukovima" iz Zagreba.

Cibona je poput Bosne dva puta osvajala titulu prvaka Evrope, dok je u Hrvatskoj neprikosnovena sa 18 trofeja, plus 3 osvojena u bivšoj Jugoslaviji.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

30 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Bojan Samardzic
Wednesday, 10.05.2017
11:18

Pa jeste velika steta. Ipak, ne znam sta da mislim o takvim situacijama. Vremena se mijenjaju, klubovi bivaju slavni, padaju, dolaze drugi... Grehota je sistematski unistavati jedan takav klub i uzimati pare iz njega ili preko njega, a ako klub sam padne, usljed promjene nekih trzisnih i ostalih okolnosti, to je vec druga prica. Velicina jednog kluba se ogleda u njegovim navijacima, bivsim igracima itd., i kad je kriza oni bi trebali, ako je taj klub zaista veliki, da se posteno zaloze za klub. Znam da je na ovim prostorima situacija malo specificna, ne mozes se ni boriti protiv raznih mesetara iz vlasti i politickih struja. Jedno znam, a to je da drzava u ovakvim situacijama treba da pomogne na svaki nacin, OSIM finansijski (osim naravno ako se ne radi o bogatim drzavama, sto Srbija, BiH i Hrvatska nisu). Sve ovo sto sam napisao vazi i za Zvezdu, iako sam Zvezdas i volio bih da se vratimo na staze stare slave, realnost je takva da bih vise volio da imamo koliko-toliko sredjenu drzavu i normalan zivot.

avatar
Djordje Vukicevic
Tuesday, 09.05.2017
23:58

Jos mogu, po oprobanom receptu iz jedne, Hrvatskoj susedne drzave, da lepo zamrznu sve probleme....

avatar
Anderton
Tuesday, 09.05.2017
19:52

A. Petrovič, D. Petrović, Knego, Čutura, Arapović i Mihovil Nakić plus Danko Cvjetičanin..kakva je to ekipa bila vi niste svesni.

avatar
Poznavalac
Wednesday, 10.05.2017
10:27

Ko bre nije svestan??Pa gledao sam ih 100puta..To su bile nezaboravne utakmice,partizan-cibona,jugoplastika,bosna zadar..radulović je isto bio dobar..

avatar
Realan tip
Tuesday, 09.05.2017
19:44

Hrvati i EU. Bas mi je milo sto se brukaju!

avatar
Burazer
Tuesday, 09.05.2017
18:00
avatar
NE LJUTI SE COVECE
Tuesday, 09.05.2017
16:22

Steta da se ovo desi, valjda ce ipak naci neko resenje, kakvo takvo

avatar
X
Tuesday, 09.05.2017
15:22

Lepo uzmete KK Zagreb, promenite mu ime u KK Cibona Zagreb i resite se muka.. Igrate dva sampionata protiv, bukvalno, svog kluba i osvajate bodove koji vas vode u Evropu. Sasvim regularno..

avatar
Pretorijanska Garda
Tuesday, 09.05.2017
16:33

Dugovi se moraju vracati, cak i ako se sprovede fransizing i prenese brend na drugo lice, jer sve dokle god brend i simbol kluba sa svojom istorijom i zakonskim obelezjima postoji, on se moze teretiti za dela i dugovanja...UPPR se moze uraditi, ali i tada treba finansijska potpora od strane drzave i odredjena garancija da se sprovede...Jedino da Cibosi urade fuziju, ali tada nestaje u potpunosti KK Zagreb sa svojom istorijom, ako to ipak odgovara celnicima Zagreba, onda nema nikakvih prepreka...

avatar
Partibrejker
Tuesday, 09.05.2017
22:58

UPPR se ne moze uraditi jer to postoji samo kod nas.Neka nakaradna vrsta stecaja.Pa ni to niste uradili po zakonu,nego ste ucenama I prisilom naterali poverioce da prihvare plan reorganizacije,kojim vam se oprasta 97,5% duga.Cibona ce morati DA nadje sredstva DA namiri poverioce ili ih nece biti.

avatar
Manitu
Tuesday, 09.05.2017
22:23

Po oprobanom receptu

avatar
Tuesday, 09.05.2017
17:41

pa sto onda vi niste vratili nego vas tatica morao da opere malo para sa Kosova ?

avatar
Bafana
Tuesday, 09.05.2017
15:05

Zar nije Fmp najtrofejniji klub u istoriji košarke ili se košarka igrala i pre njihovo osnivanja ??

avatar
Pretorijanska Garda
Tuesday, 09.05.2017
16:44

FMP od svog ponovnog aktiviranja pocetkom 90-ih godina, je osvojio svega 2 Jadranske lige i 4 nacionalna kupa, vecinom je obitavao bez ambicija, i u potpunosti u sluzbi pravljenja i prodajom igraca bio podredjen, kao sada sto je Mega Leks...FMP sada predstavlja filijalu Crvenoj Zvezdi, otvorenom saradnjom, sa zvanicno drugim ljudima u upravi, kao i prvog coveka kluba...

avatar
EDO
Tuesday, 09.05.2017
14:59

Tuzno...Ali imam resenje za vas..pozovite jednog coveka koji je i kod nas izvrsio fuziju,promenio par imena i tako su se otpisali svi dugovi...

avatar
Pretorijanska Garda
Tuesday, 09.05.2017
16:21

Nije fuzija vec prenosenje brenda, poput fransiza, radi se to odavno u svetu...Fuzija je recimo Fenerbahce Ulker, gde je Fener nastavio svoj kontinuitet sa svojm obelezjima i trofejnom istorijom, a Ulker naprosto se podredio njima i nestao...

avatar
Vanja Grubač
Tuesday, 09.05.2017
23:32

Ulker je klub osnovan 93. pod sponzorstvom istoimene fabrike slatkiša i RASFORMIRAN 2006. i fabrika od tada sponzoriše Fener.Dakle lupaš.

avatar
Poznavalac
Tuesday, 09.05.2017
14:55

steta bi bila da se jedan takav klub ugasi..steta i za split,zadar i bosnu,to su klubovi sa tradicijom..

avatar
Pretorijanska Garda
Tuesday, 09.05.2017
16:57

Jeste steta, ali je tako kada izostane podrska, svuda po Evropi je tako, sport je jako neprofitabilan za sve koji ne igraju elitno takmicenje, pa cak i tamo je teska situacija...Niko ne pamti vise Kantu i Bolonju koji su bili po 2 puta sampioni Evrope, pa cak Vareze je ostao zaboravljen i svi digose ruke od njih, a oni bili prvaci Evrope cak 5-6 puta...Cibona iako prodala dosta talenata, i neke veoma velike za koji su uzeli milione poput Sarica, Zupca i Zizica, opet imaju strasne porobleme zbog izostanka podrske od grada i same drzave...preti im gasenje zbog svega 2.5m duga, a kkp duguje recimo 7m po izvestajima sa pocetka 2016-te, i opet i dalje sve normalno funkcionise, plate retko kasne itd...to je sve razlka u podrsci bez toga se ne moze, i nikad se nije ni moglo...

avatar
Vanja Grubač
Tuesday, 09.05.2017
23:39

Olimpija iz milana je menjala imena o čemu sam pisao više puta ali se zna da je to taj klub.Isto je i sa ILR Železnikom (današnjom C.Zvezdom Telekom).Ne može to da se sakrije.Ako je Zvezda dala ime FMP-u kome je dao ime FMP?Šta je sa ILR Železnikom?

avatar
masimomorati
Tuesday, 09.05.2017
14:53

I Zvezda je ugasena, pa vracena pod novim imenom. Steta bi bila da se velikan poput Cibone gasi i ponovo aktivira pod drugim imenom.

avatar
Pretorijanska Garda
Tuesday, 09.05.2017
16:27

Koje je to novo ime? Da ne smatrate mozda Telenor kao dodatak, ili MTS, ili mozda Regal, Suoperfoods, Odeabank i slicno za kreiranje novih imena? to su obicne sponzorski dodaci koji se menjaju po ugovoru o sponzorstvu...prvobitno je bilo izmenjeno ime, jer se digovi vracali preko jednog racuna prosto i jednostavno, a drugi racun je bio likvidan i bez prepreka...sada je sve kako je i bilo u principu, iako nije ni toliko bitno...

avatar
masimomorati
Tuesday, 09.05.2017
21:55

Sadasnja CZ je klub iz Zeleznika. Promijenila je ime, ne zato sto je htjela, kao sto ti navodis nazive sponzora, vec zato sto je MORALA, jer je drugi klub u pitanju. Promijenila je i adresu. Nema tu sta da se dodaje. U navijackoj praksi i za sportsku javnost to ostaje CZ, ali pravno to nije isti klub.

avatar
Tuesday, 09.05.2017
18:31

Nije tako u APR-u, nema te sile kojom biste mogli da promenite to ime tamo, a da to ne bude novi pravni subjekt i ti to znas. To vase je integracija (ako nisi znao, tako se zove, bolje da tako pises da te ne bi napadali sto pises fransizing), a sustinski se bas i ne razlikuje mnogo od onoga sto su uradili Fenerbahce i Ulker jer se i fmp tako samo podredio drugom klubu i nestao. Sta se ono desilo 2015. g. i zbog cega je ILR otisao u istoriju, koliko puta cete tako da anulirate dugove?

avatar
Tuesday, 09.05.2017
14:48

Bosna je (samo) jednom bila prvak Evrope.

avatar
Pretorijanska Garda
Tuesday, 09.05.2017
18:55

Bolje idi prati FMP sa kojim se mucite, umesto da ovde visite na nasim vestima, ima vas vise ovde nego u Pioniru....FMP nije nestao, mozda samo za one koji sport ne prate i nisu obavesteni, ali FMP ako bi sledece sezone osvojio titulu Aba lige recimo, to bi im bila treca titula, ili ako osvoje nacionalni kup, to bi se vodilo kao njihov peti...

avatar
Partibrejker
Wednesday, 10.05.2017
07:53

Koja bre vasa vest,pa ovo je clanak o Ciboni.

avatar
Manitu
Tuesday, 09.05.2017
22:53

Ne razumem sto se toliko mucis u objasnjavanju.KKCZ je na neposten nacin izbegla dugovanja i vratila se na velika vrata uz sve srdacnu pomoc drzave i sirenje po evrokupu.Kraj price

avatar
Tuesday, 09.05.2017
22:11

Fmp ne postoji, postoji Radnički basket koji je promenio ime u Fmp.
Fmp ustupio svoje mesto cz koja je po statutu ugašena ali Đilas prekršio statut KSS i dozvolio to.

avatar
Tuesday, 09.05.2017
19:08

To nije fmp, a ja gledam i slusam i pisem komentare, sta je sa tobom.