Budžeti evroligaša - Rusi milioneri, a gde je Zvezda?

Autor: Mihajlo Vidojević
ponedeljak 25.04.2016.
13:19
Izvor: Sportske.net

Ruski klubovi koji se takmiče u VTB ligi obelodanili su svoje budžete za sezonu 2015/2016 što je bila dobra prilika da se napravi poređenje u odnosu na šampiona Srbije koji je u sezoni na izmaku obezbedio plasman u plej-of Evrolige.

kkcrvenazvezda.rs
kkcrvenazvezda.rs

Povezane vesti

Malo je klubova u Evropi koji otvoreno govore o budžetima sa kojima raspolažu, ali u VTB ligi pravila nalažu da svi učesnici stave "papire na sunce" što je praksa koja treba da služi za primer.

Ruski mediji u ponedeljak su obelodanili kako stoje stvari u tamošnjim klubovima i otkrili nam da najveći budžet u Evroligi ima moskovski CSKA koji vredi 2.76 milijardi rubalja!

Ruska valuta doživela je pad vrednosti u odnosu na vreme kada je CSKA formirao tim pa se može reći da po kursu od pre deset meseci budžet Moskovljana iznosi oko 37 miliona evra.

Među deset klubova sa najvećim budžetom u Evroligi nalaze se još dva ruska, Himki (23 miliona evra) i Lokomotiva Kubanj iz Krasnodara (16 miliona evra) koji su kao i CSKA bili učesnici TOP 16 faze ali se Himki nije plasirao u plej-of.

Kada uporedite budžete ruskih klubova koji nastupaju u Evroligi videćete da CSKA mogu da pariraju jedino Real Madrid, Barselona i Fenerbahče čiji se budžeti procenjuju na oko 30 miliona evra.

Što se tiče jedinog predstavnika Srbije u Evroligi, predsednik Nebojša Čović više puta je govorio da ceo Zvezdin sistem košta 5 miliona evra, od čega 3 miliona odlazi na plate igrača.

Ako je verovati rečenom, manji budžet od crveno-belih u sezoni na izmaku imali su još samo Limož (4.6 miliona €), Žalgiris (4 miliona €) i Zelena Gora (3 miliona €).

Navedene brojke govore da je Crvena zvezda Telekom bila ubedljivo "najsiromašniji" klub u TOP 8 fazi Evrolige što uspeh ekipe Dejana Radonjića čini još većim gledajući okvire u kojima je ostvaren.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

28 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
MikiTheLegend
Monday, 25.04.2016
21:37

U strahu su velike oci... Sad ispade da je 5miliona evra nevidjena suma za funkcionisanje kompletnog kluba kao i da ulazak u top 8 nije uspeh gde smo se takmicili sa ekipama od koji svaka ima od 6 do 8 puta veci budzet... Po komentarima bi covek pomislio da se radi o jednom od najvecih budzeta u Evropi ali to ne treba da cudi jer kao sto rekoh u strahu su velike oci...

avatar
M_85
Monday, 25.04.2016
20:50

To samo govori koliko se moze kad se hoce!

avatar
PARTIZANE VOLIMO TE
Monday, 25.04.2016
20:08

Nikad smesnija Evroliga.PARTIZAN JE EVROPSKI SAMPION ZAPISANO ZLATNIM SLOVIMA

avatar
i.sarajevo
Monday, 25.04.2016
17:59

zakup dvorane utakmice ,treninzi,plate zaposlenim bez igraca i trenera,,duletov dug koji jsd mora da izmiruje godisnje u ratama i neke male pripreme na avali dodje ti blizu sedamsto hiljada,,,ostali se troskovi valjda vode mimo budjeta tako naucili devedesetih

avatar
Anti Beogradjani
Monday, 25.04.2016
17:10

Radnicki iz Kg-a,koga se sekunde delile od Eurolige,propao je zbog 150 000 eura,a proizveo je dva reprezentativca,evo sad ce i Metalac da propadne zbog i manje sume,Pa vi vidite koliko su jednaki svi klubovi u zemlji....

avatar
Pipo Inzagi
Monday, 25.04.2016
14:59

Neko se sa budžetom od 5 m bori za fajnalfor Evrolige a neko za plej of strašno jake francuske lige.

avatar
PoparaZarko
Monday, 25.04.2016
15:50

Vujosevic je tamo otisao pre dva meseca, poznavaocu kosarke je jasno da za dva meseca ne mozes skociti sa petnaestog na prvo mesto za dva meseca.

avatar
Милош Попић
Monday, 25.04.2016
19:26

ali mozes skociti sa prvog na poslednje,srusiti evropskog velikana kao sto je cska,a to je uspeo,ispao iz svega te sezone,o tome cutis?

avatar
zlogi
Monday, 25.04.2016
16:10

nekim ljudima ne mozes nista objasniti... to je jednostavno patoloski problem :/

avatar
RadovanRD
Monday, 25.04.2016
14:16

Svaka cast momcima koji su napravili sjajan rezultat protiv daleko skupljih protivnika

avatar
Anonymous
Monday, 25.04.2016
13:57

Odavno se pricalo o ovome, cak i u ono vreme na pocetku sezone, kada su neki tvrdili da Zvezda ima nenormalan budzet i da su igraci placeni strasno puno. Znaju se i najvece plate igraca u Evropi, samo mediji jos nisu stigli do tih informacija izgleda... Znalo se odavno i ko je Fiba i sta nudi i zeli, i to u ono vreme kada su neki ogromnim brojem glasali za tu opciju, a sada beze od njih i ugrozavaju reprezentaciju. Zna se vec neko vreme koji ce ishod rata Uleb-Fiba biti, i da ce sledece sezone Zvezda da 100% igra u elitnoj EL. Crvena Zvezda se ravnopravno borila u plej ofu sa ubedljivo najbogatijim, i u najgorem slucaju drugim najsnaznijim timom Evrope. Dalje se nije moglo, ali su sve 3 utakmice bile jako neizvesne i to je veliki uspeh za Zvezdu i srpsku kosarku koja je dobila nove junake ove evroligaske sezone.

avatar
PoparaZarko
Monday, 25.04.2016
14:43

Znas li ti sta je 5 000 000 evra za nase uslove? Ajde da je privatan klub, ali tu crnu rupu u budzetu pokriva drzava tj. mi.. 3 miliona evra samo na plate igracima, koliko zaradjuje Miler, Kinzi, Cirbes? Astronomske plate. Partizan ima 700 000 evra sveukupan budzet.. Pa uporedi. Pa da je Vujosevicev tim sa F4 imao toliki budzet, sta bi tek onda uradili?! Partizan nikada nije imao luksuz da dovodi proverene, dobro placene igrace za koje zna da su ogromna pojacanja vec uvek ili neke otpatke tipa Roberts iz CZ koji se pokazao savrseno ili neproverene strane igrace koje su dovodili na cist skauting tipa Mekejleb, Gist itd.. CZT lagano dovodi jednog Skorcijanitisa cije samo ime kosta mnogo, pa Mekel, pa Tomson, pa Miler, pa Kinzi, pa zadrzi Dzenkinsa, Vilijamsa, Cirbesa dve godine(ovo je samo u prethodne dve godine), kao da su grofovi.. Pored toga, Partizan je imao uvek ubedljivo najnizi budzet u EL. I sve to pored toliko rezultata koje je Partizan dao(aj klupskoj, ali reprezentativnoj kosarci!), da se tako postupa sa ekipom Partizana. Ne mora ovde da se radi o CZT(ona je samo paravan), ali kad vec svi kukate o nekakvim nemastinama i nepravdama, kako mozete da zmurite na jedno oko kada se ovakve stvari rade i to bez pardona, javno, na oci svima. Mislite da se ovde radi samo o razlikama u boji i grbu, gurne se satro navijacka prica da se vecinski puk raspravlja oko gluposti, a ovamo se zgrce na crno ogroman novac. I pored svega, pojavi se neko kao ti i kaze da 5 000 000 evra nije nenormalan budzet. Srecno ti bilo!

avatar
Tuesday, 26.04.2016
08:34

Odakle ti da smo dobili neke pare za Milutinova? Nazalost, otisao je u Pirej kao slobodan igrac, jos smo mu cak i ostali duzni 200 hiljada evra. Sa druge strane, za Lovernja smo dobili 600 hiljada dolara.

avatar
Anonymous
Monday, 25.04.2016
17:57

Strasno zaista, ko veverice neke, verujete i ponavljate neke neistine, savijate istinu po svojoj volji. Mi imamo dosta jake sponzore sada, i svi, sa sve odredjenim ulaganjima drzave, naravno da ce finansirati najbolji i ubedljivo najpopularniji klub/brend sa ovih prostora, koji veoma uspesno nastupa u eliti, a uz tu je i novac od ulaznica, tv prava, od ucesca u EL, prodaje igraca i drugo... Kazes Pekmen ima takav uticaj da dovodi igrace da igraju za 300g ljubavi??? a ranije je takav uticaj pravio veliki mag pretpostavljam, gde su svi stranci i ostali, trcali da besplatno zaigraju za najveci klub u svemiru. Govoris o Klobucaru kao jeftinom igracu? O nekome koji se navodi kao vas jedan od najskupljih i najvecih promasaja u novije vreme, pa cak najobicniji Klobucar je odlicno bio placen, a kamoli ostali, izgleda da pojma nemas kolika mu je bila plata (saznaj pa pricaj tek onda), a sa druge strane sigurno nemas predstavu koliko je potrebno za odrzavanje kluba. I da, od jednog drzavnog imate "samo" 500k, drugi tipa 350-400k, ne manje, a tu su i jos neki sponzori pored 2 drzavna, i jos neka ulaganja sa strane. Peki ulozio licno izmedju 600-900k, koje mora da mu vratite kad-tad jer je to dao kao pozajmicu. Imate po svim izvorima bar oko 1.3 - 1.5M, i ne zasluzujete ni toliko, pogotovo sto ovako kukate, bolje to da se Tamisu da, oni bi skakali od srece.

avatar
Милош Попић
Monday, 25.04.2016
17:06

@PoparaZarko a miler je formiran igrac? cirbes isto? bobi isto? jenkins isto? e moj ti, pricaj price nekom drugom o tome i o formiranim igracima, kao i o budzetu

avatar
PoparaZarko
Monday, 25.04.2016
16:57

@Aleksandar Karni Spasojevic Beric je i izasao na pocetku sezone i objavio da je budzet KKP 700 000 evra. Takodje je najavio i povlacenje iz Partizana zbog licnih razloga. Takodje je rekao da su stranci koji su dovdeni dovedeni veoma povoljno i zbog poznanstava Nikole Pekovica koji je to i potvrdio. Taj Vujosevic je imao ubedljivo najvecu platu u Partizanu, ali je covek za prethodne dve godine stvorio Bogdanovica i Milutinova koje je prodao za 2 miliona evra. Ne znam stvarno o cemu vise polemisem sa vama , kada ulazite u raspravu, a nemate nikakve argumente osim cistih vasih pretpostavki o platama Bertansa, o strancima iz inostranstva, a sve te informacije izvrcete kao da je bilo nesto potpuno drugo, pri tom uyimajuci samo informacije kojima mozete da izmanpulisete.. Dokle vise?

avatar
Aleksandar Karni Spasojevic
Monday, 25.04.2016
16:40

Vise puta sam u komentarima stao na stranu Partizana i ako navijam za Zvezdu sto mozes da proveris u mojim komentarima, ali se sve cesce zapitam cemu to kad su kod vecine grobara mozgovi isprani od strane velikog borca za ljudska prava da veruju sve sto dodje sa njegove strane. Pa samo je DV imao 300 hiljada platu a kmecao je na svakoj konferenciji za tampu kao da zivi od socijalne pomoci. U cemu je problem sto je Zvezdin budzet 5 mil., pa sami su zaradili 1.6 mil prodajom Kaline i Bobija, sto ne izadje Beric ili ko je vec zaduzen u Partizanu i kaze koliki je budzet za ovu godinu da vidimo koliko iznosi normalan budzet posto je Zvezdin evroligaski budzet nenormalan.

avatar
PoparaZarko
Monday, 25.04.2016
16:20

@Lord of Nottingham Molim vas, ne znam kako mozete dozvoliti ovakve stvari na portalu? Ovo prevazilazi granice rasprave. Kad vam vec posvecujemo paznju i omogucavamo da na nama zaradjujete, budite barem principijelni i eliminisite ovakve pojave...

avatar
zlogi
Monday, 25.04.2016
16:20

evo cisto jedno pitanje, posto svi znamo da je fudbal daleko profitabilniji sport, objasni kako to KK CZV da je imala godisnji budzet, tek nesto manji od FK Partizan, pogotovo kad se uzme, koliko je FK Partizan imao zarade ranijih sezona sto od takmicenja, sto od prodaje igraca, a pri tom KK CZV do juce nije postojala???

avatar
PoparaZarko
Monday, 25.04.2016
16:18

@Anonymous Ovi igraci su dosli na nagovor Nikole Pekovica koji je preuzeo i spasio Partizan, kosarkas tolikog uticaja moze da dovuce strance iz inostranstva i objasni im ko je sve igrao u Partizanu od stranaca i kako je posle naplacivao ugovore u drugim klubovima. Licno se zalozio za dolazak 2 od tri stranca. Ako Vrabca i Magdevskog racunas kao strance, sve mi je jasno. Ako ti je Klobucar skup stranac, onda tek nemam sta da raspravljam sa tobom, to je kao da ja kazem za nekog Crnogorca kod vas tako. Veseli skup? Pa covek je tek u Partizanu postao igrac ni iz cega zahvaljujuci Duletu. To sto danas zaradjuje mnogo je druga stvar, tada je veoma malo zaradjivao jer je dosao da se razvija, trebalo mu je 2 ili 3 godine... Dzerels je bio kratko u klubu, nije bio od pocetka do kraja, Gist doveden kao potpuna nepoznanica i to tek nakon pocetka sezone, u Partizanu stekao ime. Umes da koristis internet, ali ne i da izvlacis pravilne zakljucke. Od 2 drzavna sponzora Partizan dobija izuzetno malo, veliku vecinu od 700 000 evra pokriva Pekovic i zato kazem da je spasio KK Partizan, raspitaj se malo, ne brini za mene. Ti i dalje pokusavas da me ubedis da je normalno da imate 5 000 000 evra budzet.. Partizan je skoro uvek strance dovodio nakon pocetka sezone jer novca nije imao, pa nadje neku low-cost varijantu iz nuzde s kojom su mnogo puta pogadjali zbog dobrog skautinga dok CZT sa druge strane lagano formira ekipu pre pocetka priprema(ne sezone) i to sa nekoliko veoma poznatih stranaca, imaju luksuz da zadrzavaju strance poput Dzenkinsa(uglavnom dolaze zbog odskocne daske, ali kad mu ponudis nakon njegove dobre sezone veliki novac, naravno da ce da ostane). Dzenkins nije doveden da se razvija poput Veselog ili Bertansa, Vestermana, Dzavaija vec da zaradjuje i da se proda sto bolje nakon toga. Kreirate stvarnost kakvu zelite, a ne onakvu kakva ona jeste.

avatar
PoparaZarko
Monday, 25.04.2016
15:54

@Милош Попић Prvo, nisam ti nikakav drug. Bertans je bio mlad igrac, oko tog igraca se gradila ekipa, Pavlovic je dosao u sred sezone, igrao za mali novac jer je imao otvoren ugovor, izvolte, raspitaj se. Drugo, menjas teze. Trece, ne znam kako redakcija dozvoljava ovakve izraze, to govori koliko ozboljno treba da te shvatim kad sam vec izdvojio slobodno vreme da komentarisem o stvarima gde ne vredi ista pricati sa vama.

avatar
Lord of Nottingham
Monday, 25.04.2016
15:44

Sta koristis od narkotika?

avatar
Anonymous
Monday, 25.04.2016
15:41

Vecno verujete slepo, lazu vas a vi upijate ko sundjeri, imate kao 700k, a ovamo imate 2 DRZAVNA SPONZORA, 6 stranaca, od kojih 3 amera. Pre par meseci 2 igraca ste otpustili tokom i lako doveli nove. Imate u ovom trenutku roster od 18 igraca koji kao svi igraju za dzabe. Zvezda u svojoj najgoroj sezoni je imala oko 400-500k, tada su igrali uglavnom juniori i neki najlosiji I najjeftiniji, dostupni moguci igraci na trzistu, nijedan stranac nije bio u klubu. Tako da nema logike o sadasnjem vasem skromnom budzetu sa pregrst igraca i stranaca. Da napomenem da filijala FMP-a dobija od Zvezde 500k, i to je u sklopu zvezdinog budzeta od oko 5M. Budzet sada vam je oko 1.5M sigurno, imali ste i ranije dosta vece budzete i papreno placali strance, samo niste znali jer ste ziveli u lazi zbog vecno netransparetnog poslovanja kluba. Zbog takvih lazi imate sada 7M duga. Ne poznajete ni sopstvenu istoriju niti uspehe i neuspehe, kao i vasa poslovanja, a ovamo konstantno pokusavate da umanjite nas poprilican uspeh. U sezoni 2010/11 na primer, Partizan je imao OD POCETKA DO KRAJA SEZONE 6 SKUPIH STRANACA: Lafajet, Gist, Veseli, Klobucar, Dzerels, Dzavai. Znaci nisu bili sporazumni prekidi saradnje nakon par meseci kao ove sezone u Zvezdi, gde je Markus raskinuo cak i na svoju stetu jer se vratio starim navikama, dok su ostali placeni samo koliko su igrali. Naucite malo neke stvari, raspitajte se dobro, pa se onda javite da pricamo.

avatar
Милош Попић
Monday, 25.04.2016
15:34

au druze,al si se ti prosto receno prosrao,svaka ti cast,izgleda da ne znas koji ste budzet imali i slicno,jedan marko cakarevic je imao 200 000e godisnje u partizanu,proveri neke stvari pa pricaj i pisi o budzetu,jedan bertans je oprostio 144 000e klubu,a sta je u beogradu ziveo sa 2000e mesecno,teska prica bas da je bilo koji stranac igrao za pirinac i kikiriki,al dobro,t je diskutabilno s tobom raspravljati jer ocigledno nisi u toku i zivis o prica da je pavlovic pecao i od toga ziveo u srbiji kao i ostali. pozdrav

avatar
Marco Popovich
Monday, 25.04.2016
13:48

Price za malu decu.... cuj 5 miliona :D

avatar
Lord of Nottingham
Monday, 25.04.2016
13:26

Ko ono skoro rece da je Limoz amaterski klub?