Borba za Mundobasket BEZ najvećih zvezda!

Autor: Mihajlo Vidojević
utorak 02.05.2017.
17:22
Izvor: Sportske.net

Klubovi iz NBA lige ne planiraju da puštaju svoje igrače u reprezentacije tokom kvalifikacija za Mundobasket, što znači da će mnoge nacionalne selekcije nastupati u značajno oslabljenom sastavu.

fiba.com
fiba.com

Povezane vesti

Aktuelni šampion sveta u košarci neće biti pošteđen komplikacija koje su nastale odlukom FIBA da uvede kvalifikacije za Mundobasket. Sjedinjene Američke Države moraće da se bore za mesto na završnici Mundobasketa baš kao i selekcije koje dolaze iz Evrope, Afrike i Azije.

To znači da će aktuelni šampion sveta morati da se bori za plasman na planetarnu smotru u Kini kroz kvalifikacije što ipak neće biti preterano veliki problem za Amerikance.

Specijalizovani portal "Sportando" preneo je danas da klubovi iz NBA lige nemaju nameru da svoje igrače puštaju da igraju za reprezentacije tokom kvalifikacija, što znači da nijedna nacionalna selekcija neće moći da računa na svoje najbolje pojedince.


Gledano iz perspektive aktuelnog prvaka sveta to i neće biti preterano veliki problem jer Sjedinjene Američke Države imaju plan da u kvalifikacijama nastupaju sa igračima iz Razvojne lige i evropskih timova.

Amerikanci koji nastupaju u Evroligi svakako imaju kvalitet da svoj nacionalni tim odvedu na Svetsko prvenstvo, a potom će na scenu stupiti najveće zvezde NBA lige koje će u Kini braniti zlato.

Srbija bi potencijalno mogla da ima problem zbog eventualnog odsustva Nikole Jokića, Bobana Marjanovića i Nemanje Bjelice, a sve su prilike da će i Miloš Teodosić "preko bare", što znači da ni kapiten "Orlova" neće igrati u kvalifikacijama.

Borba za plasman na Mundobasket vodiće se od novembra 2018. do februara 2019. godine i to u šest kvalifikacionih rundi odnosno "prozora" koje je predvidela FIBA.

Svetsko prvenstvo u Kini biće održano od 31. avgusta do 15. septembra 2019. godine i biće kvalifikaciono za Olimpijske igre koje su na programu godinu dana kasnije u Tokiju.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

16 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Budimo.ljudi
Wednesday, 03.05.2017
09:34

Mnogo je glup novi sistem kvalifikacija.

avatar
srb10
Tuesday, 02.05.2017
20:42

to sam znao odma prvi dio kvalifikacija se igra u sred sezone drugi na ljeto za dvije god .taman da drugi igraci dobiju ulogu u repki imamo bazu iz evrope za razliku od spanaca i francuza .hrvata pogotovo oni neka brinu grci su takodje lagani

avatar
srb10
Tuesday, 02.05.2017
20:38

to sam znao.prvi dio se igra u sred sezone drugi za dvije godine na pauzu .ne bi trebalo srbiji toliko da smeta taman igraci koji otpanu da dobiju uloge.spanci francuzi po 10ak igraca iz nbai hrvati koji nemaju bazu treba da brinu .zato je grcima lagano

avatar
Amar Zornic
Tuesday, 02.05.2017
18:37

Na listi mozemo dodati i Bogdana koji bi mogao preko bare takodje

avatar
Tuesday, 02.05.2017
18:24

A ni Bogdan nije daleko od odlaska preko- cak se i rimuje:-) Taman lepo jedna malo visa petorka da nam izostane: Teodosic, Bogdanovic, Bjelica, Jokic i Marjanovic, sjajno, sjajno...

avatar
Sad il\' nikad!
Tuesday, 02.05.2017
21:10

Nije to nikako dobro ali ima i svoje dobre strane, gledacemo Stimaru u reprezentaciji i radovacemo se njegovim promasajima sa pozicije ispod kosa. :)

avatar
Sad il\' nikad!
Wednesday, 03.05.2017
15:25

Pa tako bi i trebalo da bude ali cisto sumnjam da ce kvalifikacije da prodju bez Stimare... Samo da ne bude ona prica o tome kako oni koji izbore takmicenje treba i da ga igraju.

avatar
Tuesday, 02.05.2017
22:48

Hahaha Ima ih jos koji mogu i trebaju pre njega, taman Radulja, Musli i Kuzma, a tu je i Milutinov :-D

avatar
Bafana
Tuesday, 02.05.2017
18:08

Velika glupost najvise zbog NBA ...naravno da Ameri nece davati igracima da lete preko okeana da bi igrali neke za njih nebitne kvalifikacije i samim tim ce biti mnogo slabije reprezentacije a i desavace se slucajevi da neki igraci budu glavni u kvalifikacijama (npr Bircevic, Stimac) i da odvedu svoje reprezentacije na veliko takmicenje a onda nece biti pozvani upravo zbog Nba zvezda sto nije fer nikako prema tim igracima ...ovo pravilo odgovora Amerima jer ce moci neki njihovi igraci koji nikada ne bi zaigrali za repku da igraju i nesto slabijim reprezentacija koje nemaju igrace u Nba i imace priliku da iznenade neke vece sile u kosarci. Generalno mi cemo biti dosta oslabljeni (Jokic, Marjan, Beli, Bogdanovic? ,Teodosic? ) sto znaci da nekih drugih pet koji ce igrati kvalifikacije nece igrati na tom prvenstvu ako se plasiramo naravno sto je glupost nevidjena.. u slicnom problemu ce biti Francuzi i Spanci

avatar
FaStee
Tuesday, 02.05.2017
17:56

Ne shvatam cemu ovaj termin kvalifikacija?Pa niko nije lud da pusti svoje igrace u sred sezone

avatar
Forza RoSs0neri
Tuesday, 02.05.2017
17:42

Pa generalno onda su sve bolje reprezentacije u Evropi u problemu,ni Hrvatima nece igrati Bogdanovic,Hezonja,Saric i onaj centar iz LA.Isto kao i Francuzima i Spancima.