Bogdane, kapa dole!

Autor: Darko Mitrović
nedelja 22.06.2014.
10:31
Izvor: Sportske.net

''Mi imamo našeg Boga...'' početni su stihovi dobro nam poznatog slogana koji smo uzvikivali posle brojnih uspeha našeg nacionalnog tima u prethodnim decenijama, a koji su upućivani ljubimcu nacije - Dejanu Bodirogi. Danas, svima koji nisu zadojeni podela

kkpartizan.rs
kkpartizan.rs

Povezane vesti

Evroliga, odnosno košarkaška Evropa i njeni najveći stručnjaci nedavno su izneli svoje jasno mišljenje o Bogdanu Bogdanoviću, kome je za proteklu sezonu zasluženo pripalo priznanje evropske ''Zvezde u usponu''.

Tome se nema šta dodati, samo priznanje dovoljno govori, ali posle svega što se potom izdešavalo na ovoj našoj, superligaškoj sceni, nema sumnje da se taj Bogdanov uspon, čak i u takvim okolnostima, nastavio vrtoglavom brzinom.

Na radost pravih ljubitelja košarke, na radost svih koji godinama čekaju da Srbija ponovo dobije asove poput Đorđevića, Divca, Bodiroge i svih ostalih koji su osvojili pregršt odličja na najvećim svetskim takmičenjima.

Reče Davis Bertans sinoć, posle nove titule crno-belih, da je Bogdan Bogdanović ''srpski Kobi Brajant''. Bogdanu svakako laska ovo poređenje, ali ono kroz šta je sjajni srpski košarkaš prošao u poslednje vreme i pritom ostao najbolji, Kobi neće moći ni da zamisli.

Da se zadržim samo na ovom finišu sezone.

Bura je počela onom famoznom utakmicom između Partizana i FMP-a, kada je tim iz Železnika bio na pragu pobede, imao ubedljivo vođstvo, ali onda, u trenucima kada su crno-beli uhvatili priključak i počeli da najavljuju preokret, dogodio se sada već čuveni incident kada je trener Partizana Duško Vujošević uhvatio za vrat Bogdana, a onda ga poslao u svlačionicu.

Tih dana se svašta moglo i čuti i pročitati na tu temu, kako Bogdan i Dule više ne mogu zajedno, da je Bogdan završio sa Partizanom, a nekako su najbučniji bili oni ''junaci'', uz komentare tipa : ''Jao, da je meni to Vujošević uradio, ja bih njemu...''

Bogdanu, naravno, nije bilo prijatno, osećao je i Vujošević sigurno grižu savesti, ali najbolji odgovor svim kritičarima od strane i jednog i drugog, bila je naredna utakmica, kada je Vujošević vratio svog najboljeg igrača u ekipu, a on mu uzvratio sjajnom partijom, ''rešetajući'' protivnički koš.

Bogdanovic

Bogdan je uspešno prebrodio to iskušenje, ali su ga ubrzo sačekala nova, mnogo veća, tokom finalne serije.

Počelo je, svi znamo kako, da ne prepričavam - sporne sudijske odluke, napuštanje terena ekipe Partizana, pa kad su se vratili, usledila je opšta tuča na terenu, ali Bogdan je ostao iznad svega toga. Govorio je na parketu, postigao ukupno 34 poena na toj utakmici, od toga otprilike trećinu u onoj skandaloznoj završnici ''3 na 5''.

Partizan je izgubio, ali su posle meča usledili novi verbalni napadi na Bogdana zbog njegove izjave kako će ''razmisliti da li će da nastupi za reprezentaciju Srbije''.

Naravno, igraće Bogdan za Srbiju, ponovo ćemo mu se diviti već na Svetskom šampionatu u Španiji za koji mesec, ali mnogi su zlonamerno pokušali da iz te njegove emotivne reakcije izvuku pogrešne zaključke i izazovu negativne reakcije na njegov račun.

Naizgled su u tome i uspeli, jer je jedan deo navijačke mase tokom poslednjih mečeva ove sezone skandirao ''Bogdane, ustašo'', a Bogdan je na sve uvrede opdgovarao osmesima i fenomenalnim igrama, kojima je doveo svoj tim do 13. uzastopne titule.

Uz sve skandale koje smo imali prilike da vidimo u proteklom periodu, za mene je jedan od najvećih bio trenutak kada se Bogdan okliznuo u poslednjem napadu Partizana, ostao da nepomično leži na parketu, dok je na drugoj strani Blažič šutirao za pobedu Zvezde. Pri izlasku sa terena, ''Pionirom'' (odnosno jednim njegovim delom) su ponovo odzvanjale gromoglasne uvrede na račun Bogdana.

Pomislio sam, ako se vrati na teren u produžetku, Bogdan će im odgovoriti na svoj način - košarkaškim umećem. Tako je i bilo...

Ali, tu Bogdan nije prestao da nas oduševljava. U svojoj prvoj izjavi posle osvojene titule, u prvoj rečenici, naglasio je da ovaj uspeh posvećuje devojčici koja se na VMA bori sa zdravstvenim problemima i kojoj je najveća želja bila da Partizan sinoć pobedi.

Bogdan joj je ispunio želju, kao i brojnim navijačima Partizana, kao i jednoj drugoj devojčici, kojoj je omogućio da ona umesto njega da izjavu na SOS-u.

Bogdane, kapa dole, i samo da tako nastaviš. Već na Svetskom prvenstvu...

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke