Bobi, rasturaj do rekorda!

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 31.03.2015.
10:56
Izvor: Sportske.net

Centar Crvene Zvezde Telekom ima neverovatnu sezonu, a u preostale dve utakmice ima veliku priliku da obori nekoliko aktuelnih rekorda Evrolige, pa i onaj najvažniji.

Beta/AP Photo/Darko Vojinovic
Beta/AP Photo/Darko Vojinovic

Povezane vesti

Ova sezona je svakako istorijska za Crvenu Zvezdu Telekom ako gledamo njihovo učešće u najjačem klupskom takmičenju u Evropi, ali možda još više za centra te ekipe, Bobana Marjanovića, koji ima priliku da uđe u istoriju Evrolige.

Ako gledamo prosečan broj indeksnih poena u ovoj sezoni Bobi Marjanović će skoro sigurno završiti na prvom mestu pošto u ovom trenutku ima prosečno 25,5 indeksnih poena. Pored toga, on je najbolji skakač ovog takmičenja sa 10,4 skoka po meču.

Ako uzmemo u obzir da je do sada imao 14 puta dabl-dabl i da ima priliku da se prvi nakon Tanoke Berda koji je u sezoni 2004-05 igrajući za Žalgiris imao prosečan dabl-dabl učinak (18 poena po meču i 10,6 skokova) nađe iznad ove granice, onda je sigurno da se radi o istorijskoj sezoni.

Upravo je broj dabl-dablova u jednoj sezoni ono u čemu je Bobi nadomak rekorda.

Pomenuti Tanoka Berd je imao 14 u jednoj sezoni, a ukoliko se desi da Zvezdin centar u jednoj od preostale dve utakmice napravi dabl-dabl učinak onda će ući u istoriju Evrolige kao najbolji ikada.

Pored ovoga, Marjanović juri još jedan rekord. Radi se o ukupnom broju skokova u jednoj sezoni Evrolige, rekord koji u ovom trenutku drži Mirsad Turdžan sa 248 u sezoni 2002-03 kada je igrao za Sijenu.

Marjanović do sada ima 228, potreban mu je još 21 skok na preostale dve utakmice do obaranja rekorda.

Ipak, ono što je najbitnije od svega, jeste da Boban Marjanović ima priliku da postane igrač koji je imao najveći prosečan broj indeksnih poena u Evroligi ikad kada se gleda jedna sezona.

Apsolutni rekorder u ovome jeste Arvidas Sabonis koji je igrajući za Žalgiris u sezoni 2003-04 beležio 26,3 prosečna indeksna poena na 18 utakmica. Mirsad Turdžan je igrajući za CSKA iz Moskve beležio 25,8 indeksnih poena po meču u sezoni 2001-02, a Marjanović je trenutno na trećem mestu.

Boban Marjanovic
foto: Beta

Kada posmatramo rekord po ukupnom broju indeksnih poena, onda je Bobi još bliži velikom uspehu.

Entoni Parker iz Makabija je u sezoni 2004-05 imao ukupno 597 indeksnih poena, a Bobi je trenutno drugi sa 561, tako da ni ovaj rekord uopšte nije daleko. Potrebno je da Marjanović ima prosečno više od 18 indeksnih poena na naredna dva meča i rekord će biti oboren.

Ovog petka Crvena Zvezda Telekom gostuje ekipi Žalgirisa u Kaunasu, a nakon toga u poslednjem kolu igraju protiv Panatinaikosa kod svoje kuće.

Bobi, rasturaj do rekorda!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke