Bertomeu: "Klubovi iz ex-Yu dobrodošli u Evroligu"

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 04.02.2016.
15:07
Izvor: Sportske.net

Prvi čovek najkvalitetnije košarkaške lige u Evropi Đordi Bertomeu poručio je da su klubovi sa prostora bivše Jugoslavije dobrodošli u Evroligu osim ako sami ne odbace mogućnost igranja u elitnom takmičenju.

euroleague.net
euroleague.net

Povezane vesti

Košarkaški klubovi sa prostora bivše Jugoslavije ne bi trebalo da strahuju od toga da li će za njih biti mesta u Evroligi, sve dok sami ne zatvore vrata elitnom takmičenju, poruka je Đordija Bertomeua.

Prvi čovek Evrolige govorio je za portal "eurohoops.net" o aktuelnim dešavanjima na relaciji FIBA - Evroliga i tom prilikom podvukao da klubovi iz zemalja kao što su Francuska, Nemačka ili iz regiona bivše SFRJ mogu da računaju na svoje mesto u eliti.

"Teritorije o kojima govorimo uvek su bile značajne za Evroligu i tako će ostati u budućnosti. Košarkaška federacija Francuske je zauzela stav da njeni klubovi nastupaju samo u takmičenjima pod okriljem FIBA, ali to nije stav klubova i francuske nacionalne lige" objasnio je Bertomeu.

Podsećamo da se FIBA nedavno oglasila saopštenjem u kojem je obelodanjeno da su Košarkaške federacije Francuske i Italije donele odluku da klubovi iz tih zemalja nastupaju isključivao u takmičenjima pod okriljem FIBA.

Sudeći prema onome što govori Đordi Bertomeu, a to važi i za klubove sa prostora bivše SFRJ među kojima su i srpski, stav nacionalnih saveza ne poklapa se sa željama predstavnika klubova.

"Predstavnici francuskih klubova su nam rekli da žele da igraju sa najboljim timovima na kontinentu i priznali nam da bi za njih bio veliki korak unazad ukoliko im to ne bude omogućeno" kaže Bertomeu i dodaje,

"Isto važi i za klubove sa prostora o kojima smo govorili. Ukoliko žele da učestvuju, vrata naših takmičenja uvek će im biti otvorena" zaključio je Bertomeu.

Ono što prvi čovek Evrolige nije rekao, a izuzetno je značajno, jeste princip po kojem će srpski klubovi i klubovi koji učestvuju u ABA ligi ostvarivati pravo na igranje u eliti.

Na osnovu onoga što trenutno znamo, samo pobedniku ABA lige u buduće će biti garantovano mesto u Evroligi koja će brojati 16 učesnika, mada i to još uvek nije potvrđeno.

Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

7 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Thursday, 04.02.2016
16:31

Meni samo nije jasno oko ovoga, Bartomeu je predsednik Barslone i Evro lige, kako je moguce da bude predsednik i jednog i drugog istovremeno? Ne znam bas pravila pa piam. Sto se tice ovoga ko ce ucestvovati, a ko ne, je l`zan neko koji su kriterijumi? Mislim Partizan je pre 4 godine imao tim jaci od vecien ovih u ligi, Zvezda sada ima dosta jaku ekipu, i realno uvek bar jedan tim ima jaku ekipu, ali nama su finansije problem. Sa konstantnim ucescem a mislim a Parizan zasluzuje A licencu, finansiej bi se morale srediti, a samim tim bi i klub bio mnogo jaci.

avatar
nekros77
Thursday, 04.02.2016
16:46

Moze cim je predsednik

avatar
Skaut1
Thursday, 04.02.2016
16:53

U privatnom takmičenju nikada sportski rezultati nisu kriterijum. Sa takvom logikom nastupa FIBA, a ne ULEB.nULEB ima mnogo neprihvatljivije (bar za moj ukus) principe, ali neuporedivo bolju organizaciju u svakom pogledu. Zato njima i pripada najbolje evropsko klupsko takmičenje.

avatar
Skaut1
Thursday, 04.02.2016
16:20

Vrata su veličine rupe za golf, a kroz njih treba da prođe slon,...inače sve OK,

avatar
REVOLT 24. III 2016.
Thursday, 04.02.2016
16:13

Aha, kako da ne, tek sada kada si obavio razgovore na odgovarajucim mestima, izrazavas dobrodoslicu takvom jednom podneblju. Ej, pa ja cak i Covicu vise verujem nego ovog gnusobi, a ni otrovnom patuljku ne verujem gotovo uopste osim u onom delu njegovih sjajnih izjava koji se odnosi na zabrane, adrese i tako dalje:-D