Apsolutna podrška Saletu - Ima boljih od Gagija i Lučića!

Autor: Boban Filipović
petak 27.05.2016.
20:05
Izvor: Sportske.net

S ciljem da jedinstvo nadjača raskol i klupsku obojenost među ljubiteljima košarke, redakcija porala sportske.net oseća potrebu da podrži poslednju "seču" selektora Đorđevića, a čitalaštvu pokuša da je opravda isključivo košarkaškim argumentima.

BETA/AP Photo/Michel Euler
BETA/AP Photo/Michel Euler

Povezane vesti

Bilo je 'brdo' primedbi još kada je Aleksandar Đorđević saopštio preliminarni spisak od 24 igrača.

Najviše njih se ticalo izostavljanja Dejana Muslija, inače igrača sa najvećim prosečnim indeksom u ACB ligi ove sezone u kojoj je, ruku na srce, njegova Manresa jedva uspela da opstane. Međutim, ukoliko Sale ima garancije od trenera San Antonio Sparsa Grega Popovića da Bobi Marjanović ima 'zeleno svetlo' da nastupi na Olimpijskim igrama, onda je izostavljanje Muslija sasvim logična stvar. Razlog je i taj što je Raduljica proverena opcija, što je Jokić izabran u najbolju ruki petorku u NBA ligi, a sigurno ima i toga da je Nikola Milutinov, uprkos ne tako dobroj debitanskoj sezoni u inostranstvu u dresu Olimpijakosa, centar koji predstavlja budućnost naše košarke jer je tri godine mlađi od Muslija, plus iza sebe ima 'iskustvo' igranja na prošlogodišnjem Evrobasketu, tj. već je prošao Đorđevićev "dril".

Onda je bilo zamerki što na spisku nema Stevana Jelovca i Ivana Paunića, koji takođe iza sebe imaju dobre sezone u ACB ligi, posebno Paun koji je eksplodirao i možda je i najzaslužniji što se Fuenlabrada domogla plej-ofa u kom nema šanse protiv Barselone.

U oba slučaja nema potrebe mnogo da se duži, jednostavno ima boljih. Jelovac nije nit' četvroka nit' petica, igra za Saragosu koja je prosek ekipa u Španiji, Đorđević je upravo zbog te nedefinisnosti pozicija već dva puta izostavljao Milana Mačvana koji je, bez sumnje, bolji igrač.  Jelovac ima 27 godina i zaista nema šta da traži u konkurenciji Bjelice i Jokića, kao i već pomenutih 'klasičnih petica' Bobija i Raduljice.

Što se tiče Paunića, upitno je da li igrača od 29 godina pozivati da sedi na klupi i bude u senci igrača top klase kao što je Bodgan Bogdanović ili četiri godine mlađeg Nedovića, naročito iz razloga što obojica iza sebe imaju daleko više jakih utakmica ove sezone jer igraju za Evroligaše.

Budući da je Vladimir Micov sam sebi zatvroio vrata reprezentacije pre dve godine, isti razlozi kao i u slučaju Paunića bili bi primenjivi i za njegovo izostavljanje, a sličan je slučaj i sa Draganom Milosavljevićem, zbog čijeg otpisivanja se danas najviše lamentira po komentarima na portalima i na društvenim mrežama.

Kada je reč o Gagiju, on nije opravdao poziv u reprezentaciju prošle godine na Evrobasketu. Za igrača koji iima 26 godina i dosta evsroligaškog iskustva u dresu Partizana iza sebe u dresu sa državnim grbom delovao je dosta preplašeno i nesigurno. Podatak da nije šutnuo nijednu trojku u nokaut fazi najbolje svedoči o tome. Osim toga, povreda kolena nije mogla da ne ostavi traga i njegova igra u odbrani više nije i ne može da bude tako agresivana kao nekada. Milosavljević ima solidnu sezonu u Albi, ima fine brojke u Evrokupu, ali s obzirom da su 'Albatrosi' počišćeni već u 1/4 finalu plej-ofa Bundeslige od Frankurt Skajlajnersa uz njegov skroman učinak u toj seriji, takav epilog i nije baš najbolja preporuka za mesto u reprezentaciji.

Dragan Milosavljevic

Neki će možda izneti subejkivan stav da Gagi zaslužuje mesto u reprezentaciji pre Dangubića, Gudurića ili Zagorca. Njih trojica, kao i on, mogu da pokrivaju pozicije 'dva' i 'tri', ali prednost ove trojice je mladost i perspektivnost. Dangubić zbog svojih fizikalija može trenutno više da da u odbrani, to je momak koji je najbolje čuvao najkorisnijeg igarča Evrolige ove sezone Nanda de Koloa, Francuz pored njega nije mogao da diše i samo je zahvaljujući sudijskom kriterijumu i suđenju nepostojećih faulova Zvezdinom atleti na svakoj utakmici četvrtfinalne serije 'prodisao' i dobijao priliku da 'budži' svoju statistiku sa linije penala. Nemojte da mislite da Đorđević to nije video. Što se tiče Gudurića i Zagorca, obojica su bolji u igri '1 na 1', a osim toga što imaju veoma dobre sezone iza sebe, red je da budu nagrađeni kao glavne poluge mlade reprezentacije koja je prošle godine na EP u italijanskom gradu Linjanu osvojila zlatnu medalju.

Osim primedbi za izostavljanje Gagija, mnogi, naročito oni kojima je crno-bela boja u srcu, osipaju paljbu po selektoru što je otpao još jedan bivši kapiten Partizana - Vladimir Lučić.

Kod Lučića je stvar još jasnija nego kod Milosavljevića. Valensija je bila hit početkom sezone, nazivana je evropskim 'Voriorsima' zbog duge serije nepobedivosti, ali je Lučić bio epizodista u toj priči. Iz tog razloga, kao i zbog hroničnog problema sa povredama jasno je kao dan da je miljama daleko od reprezentativnog nivoa, iako je igrački gledano na 'trojci' konkurencija najtanja. Pored Nikole Kalinića i Marka Simonovića, za Lučića mesta, jednostavno, nema.

lucic valensija

Istina je da ni Kalinić ne može da se pohvali 'bog zna kakvom' minutažom u svojoj debitantskoj sezoni u inostranstvu, ali imao je svoje blistave momente u uništavanju i čišćenju Real Madrida u četvrtfinalu Evrolige, kada je po specijalnom zadatku kao 'lažna četvroka' u odsustvu povređenog Jana Veselog bio jedan od odlučujućih faktora koja je donela prevagu Fenerbahčeu. Simonović je na prethodna dva velika takmičenja kupio Đorđevićevo poverenje, kao igrač iz senke, tj. džoker, spreman za 'specijalne operacije' u odbrani. Sjajan je u preuzimanju i višeg i nižeg igrača, tj. jednako dobro natupa u defanzivnim zadacima i spolja i unutra. Iza sebe ima dosta jakih utakmica za Zvezdu u Evroligi ove sezone, imao je sjajnih momenata da namesti ruku i veže nekoliko trojki u nizu i da bude čovek preokreta, ali ono što je možda i najbitnije svestan je svojih mogućnosti i limitiranosti, ne igra 'preko sebe' i selektor to ceni.

Đorđevićevi izbori su posledica trenutnih okolnosti, koje se tiču čisto košarke, ne emocija, a sve zarad višeg cilja - medalje u Riju. Ekipa ima ogroman potencijal i po imenima je sigurno najjača na svetu u ovom trenutku na svetu posle neprikosnovenog SAD.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

63 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Ivan Kostic1
Saturday, 28.05.2016
16:31

Ovo kao ja da sam pisao...

avatar
jv
Saturday, 28.05.2016
13:17

Mislim da je pogresio sa Simonovicem, i trebao je da vodi Paunica. Za ostalo se slazem, osim da smo najjaca reprezentacija po imenima posle Amerike.

avatar
Saturday, 28.05.2016
11:50

Razarao je citave sezone, ne znam ni sam koliko sam komentara ostavio bejavsi odusevljen njegovim igrama, a sad da se gleda samo cetvrtfinale, ne moze tako!

avatar
Lord of Nottingham
Saturday, 28.05.2016
13:19

Sale treba da te kontaktira pred svaki spisak. Mi veceg strucnjaka od tebe nemamo

avatar
Saturday, 28.05.2016
15:56

Imamo tebe. Prvo neka se tebi obrati:-D

avatar
Grunf Returns
Saturday, 28.05.2016
14:13

Odgovorit cu ti ovde. Pisem sa telefona pa mi je jako tesko pofatati ko mi je gde i sta odgovorio :-)nJa nemam idealnih 12 ali imam idealnih 10. Ostala dvojica bi morali da se izaberu u zavisnosti od forme na pripremamanSigurni bi mi bili:nMarkovic, Jovic i Teo: tri pleja iz razloga sto Tea trebamo cuvati sto vise, kako u odbrani tako i u napadu. Tri pleja jer svako od njih moze cuvati protivnicke bekove. Igra sa dva pleja na parketu je ofanzivno efikasna ali je problematicna za odbranu i cuvanje protivnickih bekova. Markovic je visok 199, jovic 198,.Teo je 196. Nadprosecno su visoki za svoje pozicije sto nam daje mogucnost da u napadu budemo kreativni a da se to visinski u odbrani ne oseti. Ako se uzme obzir kvalitet nase centarske linije vrlo cesto bi koristio igru sa dva pleja.nBekovi su: Bogdan, Nedovic i Zagorac ili Gudura. Prva dva sigurno, dok druga dva u zavisnosti kako se pokazu na pripremama. Kosarka postaje sve brza. Ove godine dominiraju ekipe sa vrlo niskim postavama ( CSKA, Fener i naravno GSW) i mi imamo igrace za takav stil kosarke. Sa izuzetkom nedovica koji je klasicna dvojka i ne tako dobar u odbrani i Bogdan i Zagorac i Gudura su takodje veci od vecine igraca na poziciji 2 i za potrebu mogu cuvati protivnicka krila.nKrila: tu mi je Kalina siguran. Ostalo nista nije sigurno. Simonovic i Danguba jos uvek nisu kalibar reprezentacije. Jedan nece ni biti, drugi ako bude zdrav hoce. Tu nisam siguran da li ne voditi vise nikoga uz Kalinu pa koristiti Bjelicu na krilu ( u zavisnosti od protivnika i u nekim varijantama gde bi visimom dobijali protivnike, npr postava Teo, Bogdan, Bjeli, Jokic i Marjanovic) sto nije nemoguce ali mislim da ce Sale ipak pozvati jos jedno nisko krilo. Od ovih igraca to je onda Simon. Ni ja nisam odusevljen ali ok. Simon je solidan defanzivac cuva igrace od pozicija 2 do 4, kad je na parketu zakucati mu noge ekserima za parket, narediti mu da kad primi loptu puca odmah bez ikakvih pomeranja nogu. Tako kad radi jako je dobar suter.nKrila: Bjeli i Jokic. Bjeli je brza cetvorka a namerno Jokica stavljam na to mesto jer je prirodna cetvorka sa gabaritima petice. U Denveru je igrao na poziciji 5 veci deo sezone ali je poslednjih par meseci igrao u tandemu sa Nurkicem. Nurkic je klasicna petica i sa Jokicem na 4 solidno su izgledali. Momak je pravi biser sa sutom kakav ima i visinom koju ima. Jako je pokretljiv pa moze cuvati i nize igrace od sebe. Macvan ima kvalitet za ovaj tim. Ako bi se odlucio da ne vodim jedno nisko krilo vodio bi Macvana. Mada neko ko je uspio da natera Dudu da digne ruke od njega uvek je pod znakom pitanja. Da ne bude zabune, Macvan jako gotivim kao kosarkasa, da je samo malo disciplinovaniji mogao je biti Carls BarklinCentri: Bobi i Raduljica. Bobi jer uz Tea, Jovica i Markovica bi se trebao igrati kosarke kao sa decom i Raduljica jer je Hogar Strasni :-)nTo je tim koji bi ja izabrao

avatar
Lord of Nottingham
Saturday, 28.05.2016
01:31

Svi ste vi selektori sad. Ne vjerujem da jos ima ljudi koji igrace u reprezentaciji odvajaju po boji dresa koji nose.. Prvenstveno mislim na ove koji se bune zbog Lucica i Milosavljevica

avatar
Gigi Datome
Saturday, 28.05.2016
00:45

Ova konstatacija da imamo najjaci tim po imenima posle SAD je netacna. Zar su Marjanovic,Jokic,Raduljica veca imena od brace Gasol? Je l' Bjelica vece ime od recimo Ibake? Tesko. Ali da imamo nesto sto ostali nemaju, to je tacno. A to je: 1. Teodosicn2. Veoma dobra hemija u ekipi(sto je tako,tako bitno)n3. Mu..(sto je isto presudno na velikim takmicenjima kao sto to OI jesu) :)nI jos da dodam, ako Sale stvarno bude vodio Simona, to znaci da cemo igrati i neke periode sa 3 beka(sto ce biti interesantno za videti), uzevsi u obzir da Simon nece da dobija vise od 6-7 min, a Kalinic sigurno nece da igra 35 minuta.

avatar
Saturday, 28.05.2016
05:59

Ni jedan Krstic nije vece ime od brace, a kamoli ta trojica. Mozda ce i biti Jokic jednog dana, ali mozda i nece. Samo da tu ne povede i Markovica i Jovica, i da se nekako pronadje mesto za Macvana, znacice nam mnogo.

avatar
Grunf Returns
Saturday, 28.05.2016
09:46

Zasto da ne povede i Jovica i Markovica? Vec ih je vodio pa smo sa njima u timu igrali najbolju kosarku zadnjih 10-tak godina. A Jovic danas je neuporedivo bolji nego Jovic tada

avatar
BlueBoy84
Saturday, 28.05.2016
00:18

Ma samo brani selektora autore citacemo tvoje misljenje nadam se i posle prvenstva ali te tada nece bii nigde.

avatar
Fungineer Ahkhobh
Friday, 27.05.2016
23:59

Najbolji tekst od kako posecujem sajt

avatar
Saturday, 28.05.2016
05:49

Ali kad bi obrnuo tabelu.

avatar
BlueBoy84
Monday, 30.05.2016
09:47
avatar
Ronaldinjo
Friday, 27.05.2016
23:11

Pored Kalinica i Simonovica za Lucica mesta jednostavno nema...naravno da se ne bi slozio s autorom texta, Luce igra u jednoj Valensiji a Simonovic nije cak standardan ni u CZ, ako su to kriterijumi koje autor daje u predhodnim poredjenjima

avatar
Saturday, 28.05.2016
05:50

To su kriterijumi:-) Milosavljevic je slabiji od Dangubica, Gudurica i Zagorca, a ako i nije, onda je mnogo star sa svojih 27 godina, strasno sta ovde pise...

avatar
Friday, 27.05.2016
22:00

Danasnju utakmicu czv telekom protiv Mega Leksa Dangubic je zavrsio sa 8 poena i indeksom korisnosti 3. Vasilije Micic je imao 4 poena i indeks korisnosti -4. Guduric je zabelezio 3 poena i indeks koritnosti 4 za nesto manje od 4 minuta u igri. Stimac je dao 5 poena i zabelezio indeks koristnosti 10.nPomenuti igraci su se nasli na sirem spisku reprezentacije pre Muslija i Jelovca. Neki od njih su prosli prvo reckanje spiska i to ispred Dragana Milosavljevica i Vladimira Lucica. Pa vi sad branite Saleta do mile volje...

avatar
Nemanja Vidic No1.
Saturday, 28.05.2016
03:50

koliko su igrali? :D o tome i pricam,gde je za simona statistika? :D hahahah naravno da je bolji sam guduric od obojice to sti si ti ostrascen to je druga stvar

avatar
Saturday, 28.05.2016
09:24

Ne mogu svi valjda lose da igraju, a i vise nego dovoljna su ova cetvorica, a vi od njih ocekujete da budu medju 12 ili barem 16, hvalite se da imate igrace da nam nose igre, a ovde vam stranci samo vladaju...

avatar
čerčil Brod
Saturday, 28.05.2016
07:21

Treba li replika i ovde ili je dovolj a ona na vesti da je Zvezda dobila Megu :-)

avatar
Friday, 27.05.2016
21:57
avatar
Friday, 27.05.2016
21:31

Imam predlog za vas, mislim da bi ovako trebala da izgleda nasa voljena reprezentacija: Teodosic (zamena Micic), Jovic (Markovic ipak nece moci), Nedovic, Guduric, Dangubic, Zagorac (zamena Keselj), Kalinic, Simonovic, Bjelica, Jokic (zamena Mitrovic), Stimac umesto Raduljice, moze on to jos jednm, i na kraju Marjanovic, a ako ni Marjanovic ne bude mogao, neka ide vremesni Branko Pekovic. Sta ce nam Bogdanovic, Macvan i Radulja, Milutinov svakako otpada. selektori Sasa Obradovic, Radonjic, Pavicevic ili cuveni agitator Maljkovic. Dresovi crveni, sorcevi beli, carape skladna kombinacija te dve boje, i ostala oprema takodje, to se valjda precutno podrazumeva, sastav etnicki cist, svi su tu- Srbija to zeli, Srbija to trazi!!!

avatar
kizito
Friday, 27.05.2016
20:44

Autore,svaka ti je na mestu,sve si im lepo objasnio ali ne verujem da ce to njima uci i glavi.Hajde videcemo gde ce sledece sezone igrati ti veliki igraci poput Muslija,Jelovca,Lucica...Ako su toliko dobri da mogu da se mere sa Bobijem,Jokicem,Raduljicom, Bjelicom onda cemo ih gledati u Evroligi a ne u prosecnim spanskim timovima.Ako naprave pomak u svojim karijerama u tom smeru onda svaka cast,sledece godine mogu da konkurisu za EP.

avatar
Dmxdux
Friday, 27.05.2016
21:38

Nije objasnio, ne govorim o prepirci Zvezda Partizan već o razlogu zbog koga je Milutinov ispred Muslija. 3 godine mlađi, pa kao da pričamo o veteranima. Musli ima 25 godina i star je, nema budućnost u reprezentaciji... Gluposti...

avatar
Nemanja Vidic No1.
Friday, 27.05.2016
20:40

naravno da ima,ne moze se njima objasniti,iz ekipe koja dodje do top 8 naravno da mora da ima vise igraca,ne zvace lucica odigrao 3 krstene utakmice,smesno

avatar
Tisina perhani!
Friday, 27.05.2016
20:28
avatar
Nemanja Vidic No1.
Friday, 27.05.2016
20:40

i vise od toga kad ocekujete lucica,smejurija

avatar
kosingas
Friday, 27.05.2016
22:51

Po toj logici nije se ni Danga naigrao Gudurić nema kontinuitet ,a Marjanović i Bjelica tek nisu igralo (ne sporim Bobija i Nemanju smeta mi razlog nisu bilo odlučajući faktor u svojim timovima kao što se prošle godine nije Mačvan uklapao a na Svetskom se nije uklapao Bobi)

avatar
kosingas
Friday, 27.05.2016
22:45

Ovo nema veze sa zvezdom i Partizanom ovo je reprezentacija!E sad pitanje da li misliš da je Simonović bolji od Lučića?Meni jedino to smeta ne smeta mi ni Gudurić ni Danga a ni Jović to nije sporno samo Simonović...

avatar
Tisina perhani!
Friday, 27.05.2016
21:15

ma ne ocekujem nego naslov je takav da me je zasmejao! ocekivao sam mene da pozove ipak!

avatar
gaStra_lego
Friday, 27.05.2016
20:26
avatar
banic
Friday, 27.05.2016
20:19

Bravo za tekst! Neka neko objasni ovim grobarima zasto nema Gagica, koga izuzetno postujem i ako sam Zvezdas. Jednostavno, ima boljih i mladjih. Takodje je i sklon povredama i sta da se povredi u najgorem momentu, sta onda? Simonovic je tu od pocetka Saletove i ere i zasluzio je svaki poziv, igrao je mnogo bolje nego u Zvezdi. Sve u svemu, nase prve petorke bi trebalo i Amerika da se plasi a kamoli neko drugi.

avatar
Vanja Grubač
Friday, 27.05.2016
20:49

Koliko si ostrašćen da ni prezime ne možeš da pogodiš...tvoj bol nema granice.

avatar
Goran Zdravkovic
Friday, 27.05.2016
20:18

odlican tekst, da ne pisem vise, sve je jasno...