Amerika odbranila titulu, naši momci su ZLATNI!!!

Autor: Mihajlo Vidojević
nedelja 14.09.2014.
22:46
Izvor: Sportske.net

Reprezentacija SAD odbranila je zlatnu medalju na Mundobasketu u Španiji ubedljivom pobedom nad selekcijom Srbije koja u očima naše javnosti ostaje pobednik i šampion.

fiba.com
fiba.com

Povezane vesti

Večerašnje finale XVII Mundobasketa pokazalo je da se reprezentacija Sjedinjenih Američkih Država nalazi "svetlosnu godinu" ispred ostatka sveta.

Prvi put u istoriji Amerikanci su odbranili zlato na Svetskim prvenstvima pošto su u finalu Mundobasketa u Španiji savladali reprezentaciju Srbije rezultatom 129:92 (35:21, 32:20, 38:26, 24:25).


Izabranici Saše Đorđevića osim dobrog uvoda i vođstva 7:15 nisu uspeli da pariraju Amerikancima ali težak poraz svakako ne umanjuje važnost svega što su "Orlovi" do večeras uradili na Mundobasketu koji su okončali sa srebrnom medaljom oko vrata.

Reprezentativcima Sjedinjenih Američkih Država treba skinuti kapu i čestitati im zasluženo osvojenu zlatnu medalju a nama ostaje da u ponedeljak dočekamo naše junake i prenesemo im zahvalnost za sve što su uradili u ime otadžbine.

Sudijsko podbacivanje pripalo je Entoniju Dejvisu a prve poene u večerašnjem finalu XVII Mundobasketa upisao je Kenet Farid sa poludistance.

Prve poene za reprezentaciju Srbije u večerašnjem finalu postigao je Nikola Kalinić nakon sjajnog proigravanja Miloša Teodosića. Košarkaš Crvene zvezde Telekom otvorio je meč na spektakularan način "brutalnim" zakucavanjem.

Kada je Džejms Harden uspeo da iznudi slobodno bacanje nakon postignutog poena u igri jedan na jedan sa Kalinićem Amerika je povela sa 5:4 ali je onda usledila sjajna serija "Orlova" od 0:8 koju tek posle dva minuta prekida Kenet Farid (7:12).

Serijom 15:0 Sjedinjene Američke Države preuzele su vođstvo na tri i po minuta pre kraja (22:15) što je bio signal da Aleksandar Đorđević pozove tajm-aut kako bi Srbija prekinula dvo i po minutni post.

Već u prvom napadu nakon tajm-auta Nemanja Bjelica sa linije penala smanjuje prednost protivnika ali Kazins već u narednom napadu vraća Ameriku na +7 (24:17).

Usledile su dve vezane trojke Irvinga i Tompsona koje su reprezentaciju Sjedinjenih Američkih Država odvele na +11 (30:19) uz impozantnu statistiku u šutu za tri 4/4!

Do odlaska na prvu pauzu "Orlovi" ne uspevaju da zbiju redove pa Amerikanci dodaju još 5 poena uz novu trojku Kajria Irvinga a Stefan Jović posle Bogdanovićevog pokušaja za tri u poslednjoj sekundi iz odbojke smanjuje na 35:21 i postavlja rezultat prve četvrtine.

Teren

Već na početku druge deonice reprezentativci Sjedinjenih Američkih Država stižu do nove trojke preko Kleja Tompsona čime zaostatak naših postaje 17 poena razlike (38:21).

U tim trenucima protivnik je u potpunosti preuzeo konce igre u svoje ruke a poeni su se nizali kao na traci dok našim igračima u napadu ništa nije polazilo za rukom što je rezultiralo sa svega 5 postignutih poena u prva četiri minuta.

Požrtvovanija igra u odbrani sredinom druge četvrtine rezultirala je smanjenjem zaostatka za selekcijom SAD na 16 poena razlike posle pogođenih slobodnih bacanja Miroslava Raduljice i Miloša Teodosića.

Već do 15. minuta igre Sjedinjene Američke Države stigle su do kote od 50 postignutih poena a do odlaska na odmor "Jenkiji" su nastavili da zasipaju koš našeg nacionalnog tima pa je, uz očajan košgeterski učinak "Orlova", do poluvremena prednost Amerikanaca dostigla 26 poena razlike iako je branilac titule u jednom trenutku imao i +31!

Da na odmor odemo sa nadom da se u nastavku može bolje postarao se Nikola Kalinić trojkom u poslednjoj sekundi prvog poluvremena za konačnih 67:41 posle dvadeset minuta igre.

Teren

Posle prvog dela igre Amerika je u svojim redovima imala dvojicu dvocifrenih igrača u svojim redovima a najistaknutiji pojedinci bili su Kajri Irving sa 18 i Džejms Harden sa 17 poena.

Najzapaženiji pojedinci u selekciji Srbije posle prvih 20 minuta bili su Nemanja Bjelica (9 pts), Miloš Teodosić (8 pts) i Nikola Kalinić (8 pts). Njima se pridružio i Miroslav Raduljica sa 7 poena ali posle prvog dela igre nijedan izabranik Saše Đorđevića nije uspeo da pređe kotu od 10 postignutih poena što je neminovno vodilo ka porazu.

Početak treće četvrtine pokazao je da našim reprezentativcima nije svejedno što u finalu deluju inferiorno u odnosu na rivala što je rezultirao požrtvovanošću ali i nesportskim i tehničkim greškama zbog viša nervoze.

Sve vreme reprezentativci Sjedinjenih Američkih Država igrali su svoju igru i nastavili da povećavaju cifru na svom poenterskom saldu.

Bez ikakvih problema branilac trofeja uspeo je da tokom treće četvrtine održi prednost stečenu tokom prvih 20 minuta a naše košarkaše dodatno je demoralisala i činjenica da su Amerikanci već do kraja teće deonice premašili kotu 100!

Teren

Poslednji kvartal na meču protekao je u egzibiciji i lakim poenima na obe strane a svakako da je alej-up Teodosića i Nikole Kalinića bio jedan od najlepših poteza na meču.

Tome treba dodati i akciju koju su dva minuta pre kraja izveli Stefan Jović i Vladimir Štimac koja je završena zakucavanjem centra Bajerna iz Minhena.

Teren

Osmorica reprezentativaca Sjedinjenih Američkih Država finale su završili sa dvocifrenim učinkom a bolji od ostalih bio je Kajri Irving sa 26 postignutih poena. Pratio ga je Džejms Hareden sa 23 poena.

U redovima reprezentacije Srbije Nemanja Bjelica i Nikola Kalinić postigli su po 18 poena a 15 je dodao Bogdan Bogdanović.

Na kraju, Amerika stiže do pete zlatne medalje na Svetskim prvenstvima a Srbiji ostaje da čestita protivniku i podignute glave napusti Španiju sa srebrnom medaljom koja ima zlatan sjaj.


Ne propustite

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke