Adio Bazile

Autor: Boban Filipović
ponedeljak 13.02.2017.
16:44
Izvor: Sportske.net

Jedan od najboljih italijanskih košarkaša u novijoj istoriji rešio je da se povuče u svojoj 42. godini.

EPA/FRANCK ROBICHON
EPA/FRANCK ROBICHON

Povezane vesti

Jedan od najvećih šmekera u svetu košarke, čovek koji je "furao" sa, verovatno najseksipilnijom ženom našeg doba, Monikom Beluči, odlučio je da okonča svoju bogatu karijeru.

Osim po igrama u dresu rerpezentacije Italije na velikim takmičenjima, Đanluku Bazilea pamtićemo po sjajnim partijama u dresu Fortituda iz Bolonje i Barselone, kada je bio na svom vrhuncu.

Kruna klupske karijere ovog vrsnog 'trojkaša' bilo je osvajanje Evrolige sa Barsom 2010. godine na fajnal-foru u Parizu, na kom je učestvovao i Partizan. Već tada je bio veteran sa punih 35 leta. Tokom šestogodišnjeg boravka u glavnom gradu Katalonije (2005-2011) osvojio je i dve titule šampiona Španije, tri Kupa Kralja i dva Superkupa.

bazile
EPA/IAN LANGSDON

Bazile je profesionalnu karijeru počeo u Palakanestru iz Ređane i to relativno kasno, kao 20-godišnjak. Potom prelazi u Fortitudo sa kojim osvaja dve titule prvaka Italije, u svojoj prvoj i poslednjoj sezoni u Bolonji (2000, 2005).

Početkom decenije vratio se u domovinu iz Barselone, odigrao po sezonu za Kantu i milansku Olimpiju, a poslednje tri bio je član Orlandine.

Bio je član italijanske reprezentacije koja je na Evrobasketu 1999. godine u Francuskoj prekinula dominaciju SR Jugoslavije na 'Starom kontinentu' i okitila sa zlatnom medaljom. Od odličja sa državnim timom ima još srebro sa Olimpijskih igara u Atini (2004) i bronzu sa Evropskog prvenstva u Švedskoj godinu dana ranije.

U penziju odlazi kao 42-godišnjak.


Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke