ABA - Sve što ste želeli da znate o regionalnoj ligi, a niste znali koga da pitate!

Autor: Pavle Knežević
petak 29.09.2017.
11:30
Izvor: Sportske.net

Nova sezona je pred nama, a po svemu što smo do sada videli, trebalo bi da bude jedna od najzanimljivijih do sada.

ABA Liga/kkcrvenazvezda mts
ABA Liga/kkcrvenazvezda mts

Povezane vesti

Utakmicama Cedevita-FMP i MZT-Partizan počinje nova sezona u Jadranskoj ligi, koja deluje da će biti jedna od najuzbudljivijih do sada. Ali, pre nego što pređemo na analizu timova, da bacimo pogled kako će organizaciono izgledati ABA u sezonu 2017/18.

Najvažnija stvar za ligu je to što je obezbeđeno finansiranje u narednih osam godina. Kompanija MYD otkupila je prava prenosa i osnovni marketinški paket. To znači da će liga svake godine imati bar 1,8 miliona evra (nešto malo više), a tek onda dolazi novac od ostalih sponzora i ostalih izvora. U praksi, to znači da će klubovima sada osim smeštaja i organizacije biti plaćen i put, tako da je takmičenje za sve klubove u ABA ligi potpuno besplatno.

Takmičarske novine su, naravno, smanjenje lige na 12 klubova sa 14, kao i formiranje druge lige. Šampion Jadrana plasiraće se u Evroligu, a sledeća tri u Evrokup. Plasman u ABA ligu ostao je nepromenjen. Ona se popunjava uglavnom iz nacionalnih šampionata i to po formuli: tri iz Srbije, tri iz Hrvatske, a svi ostali po jedan klub. To je 10 klubova, a 11. je onaj koji ima najbolji koeficijent, dok je 12. učesnik šampion lige ABA 2.

Druga liga ima 12 klubova, od čega je poznato učešće 10, a preostala dva će se znati posle kvalifikacionog turnira u Laktašima, na kome učestvuju i bivši šampioni Evrope – Split i Bosna.

Kada je u pitanju takmičenje, ova sezona će biti vrlo, vrlo ujednačena. Prema kvalitetu, izdvojila su se tri kluba: šampion Crvena zvezda, zatim Cedevita i podgorička Budućnost.

Na papiru, Zvezda i Cedevita su prilično ujednačeni, Budućnost bi trebalo da je odmah posle njih, dok je borba za četvrto mesto prilično otvorena i za nju konkurišu maltene ravnopravno Partizan, Igokea, Mornar, FMP, Cibona i Mega. Ili neko drugi. U ovako ujednačenoj ligi može se reći da su jedino možda nešto slabije ekipe MZT-a i Zadra, ali samo možda.

Ne zaboravite da je ovo sve teorija i da ćemo više znati kada se odigra nekoliko kola.

Da pogledamo šta nas čeka.

ABA liga logoi klubova

Crvena zvezda:

Otišli: Trener Radonjić, zatim igrači Dženkins, Mitrović, Simonović, Jović, Kuzmić, Gudurić, Volters, Tompson, Rakićević, Simanić, Uskoković i Bolden.

Došli: Trener Alimpijević, zatim igrači Antić, Kešelj, Jovanović, Janković, Radičević, Feldin, Lesor, Ročesti, Lazarević, Apić i Davidovac.

Zvezda je napravila odličnu kombinaciju, kako stara fraza kaže, mladosti i iskustva, ali sa mnogo kvaliteta. Ovo je po imenima verovatno najjači tim u ligi, ali ga čeka mnogo posla. Zvezda nijednom do sada nije radila u punom sastavu i moraće da se uigrava tokom sezone. Po tome nije jedina, naravno. Ono što je najveća nepoznanica jeste to kako će se snaći novi trener. Alimpijević ima samo 31 godinu, ali ima zavidno trenersko iskustvo. Trenersku karijeru je počeo pre devet godina kao asistent u Novom Sadu, a samostalno je vodio Vojvodinu, Spartak i FMP. Pokazao je do sada da poznaje košarku, da ima osećaj za utakmicu, ali i da nije naivan kada su u pitanju stvari van terena u košarci. To su dobri predznaci, ali je stvarno pitanje kako će to izgledati u Zvezdi, u kojoj je pritisak ogroman sa svih strana, ali i u klubu koji ove sezone počinje novi ciklus, nakon što je prošle godine bio uigrana mašina koja dominira regionom.

kk zvezda

Cedevita:

Otišli: Trener Mršić, igrači Mazalin, Dukan, Džejms, Boutrajt, Babić, Bilan Šurna, Begić, Rogić i Tomas.

Došli: Trener Zdovc, igrači Ukić, Ramljak, Čero, Nikols, Stipanović, Marfi i Džonson.

Cedevita je uz Zvezdu prvi favorit, iako je ove sezone napravila ozbiljan remont ekipe. Najznačanija promena je dolazak Zdovca, ali i asistenta Rimca, koji je sa Cibonom osvojio ABA ligu 2013. To je ozbiljan stručni štab, koji na terenu pojačava legenda hrvatske košarke Roko Leni Ukić, ali i provereni Amerikanci. Cedevita je sezonu počela osvajanjem svog prvog regionalnog trofeja, ABA Super kupa, na kome doduše nije igrala Zvezda. Zagrepčani će želeti da skinu konačno Zvezdu  sa trona, ali mislimo da crveno-beli ovde imaju prednost iz istog razloga iz koga ima i pritisak – ogroman broj navijača i vruć domaći teren.

Budućnost:

Otišli: Trener Zuros, igrači Vilijams, Klasen, Vranješ, Subotić i Savović.

Došli: Nikolić, Gibson, Lendri, Barović, Ivanović.

Budućnost su od novembra 2015. do juna trenirali Igor Jovović, Luka Pavićević i Ilijas Zuros, dok je ekipu u šampionatu Crne Gore vodio Igor Đaletić. Klub je promenio koncepciju i odlučio je da se osloni na mlade snage i da bude baza za najveće crnogorske talente. Doveden je trener Džikić koji bi trebalo da vodi ekipu sasatvljenu od proverenih igrača. Uz Nikolića iz Bilbaa i Ivanovića iz AEK-a, došli su Lendri i Gibson. Ostali su braća Šehović, Gordić i Nikolić, što sve zajedno čini odličnu ekipu, ne baš kvaliteta kao Zvezda i Cedevita, ali jasno iznad ostatka lige. Sve je to na papiru, naravno. Videćemo kako stvari funkcionišu kada se liga zaleti.

Partizan:

Otišli: Trener Džikić, igrači Robinson, Hečer, Luković, Ratkovica, Gordon, Birčević, Pot, Vrabac, Majstorović, Koprivica, Karahodžić.

Došli: Trener Nikolić, igrači Tomić, Aranitović, Vilson, Vilijams-Gos, Stevanović, Gavrilović, Čakarević, Miler, Šalić, Pecarski, Nikolić.

Partizan je kompletno promenio fizionomiju ekipe i sada je prepun mladih igrača, koji su tradicionalno skloni oscilacijama. Crno-bele i dalje najviše muče finansijski problemi (ogroman dug, BAT-ovi), ali i kadrovski problemi u upravi, koja nije kompletirana. Partizan je dugo pravio tim, koji je sada prilično iznuđen. Došao je iskusni trener Muta Nikolić, objavio da će forsirati mlade igrače i da će tim morati da se mnogo bori. Partizan se takođe kasno okupio i takođe će morati da se uigrava dok traje sezone. Kadrovski je jasno da fali bar jedan centar, ali moguće je i da on naknadno dođe. Gledano čisto birokratski, Partizan je jedan iz grupe timova koji ravnopravno konkurišu za četvrto mesto, ali ono što ga izdvaja od tih ostalih su brojni navijači, bučan domaći teren i, prosto, stav velikog kluba.

KK Partizan

FMP:

Otišli: Trener Alimpijević, igrači Bolden, Ostin, Kutlešić, Davidovac, Lazarević, Apić, Ljubičić.

Došli: Trener Jovanović, igrači Pot, Đumić, Rouan, Nenadić, Odžo, Slucki, Uskoković, Simanić, Momirov, Jeremić, Radovanović.

FMP je nastavio da uzima igrače koji nemaju mesto u Zvezdi, ali je doveo i solidna pojačanja. Slucki iz Himkija, Rouan sa Karolina stejta i Odžo sa Floride su prilično ozbiljna pojačanja za ABA. Osim toga, u ekipi je ostao vođa Filip Čović, jedan od boljih plejmejkera u ligi, kao i Marko jeremić. Trener Jovanović je bio asistent prošle sezone, poznaje ekipu, poznaje sistem i trebalo bi brzo da se uklopi. FMP je prošlu sezonu počeo burno, a ekipu su vodila trojica trenera, ali je završio uspešno, plasmanom u finale Super lige. „Panteri“ su prošle sezone krajnje neočekivano izbacili Partizan u polufinalu plej-ofa Super lige, tako da ih ove sezone valjda niko neće potcenjivati.

Mega Bemax:

Otišli: Zagorac, Kaba, Spasojević, Pavlivić, Simeunović, Tejić, Novak, Jaramaz, Lešić.

Došli: Fundić, Enis, Lazić, Koprivica, Marjanović i Sinovec.

Megi je razigravanje talenata i pružanje iskustva igranje seniorske košarke uvek bio prvi cilj, ali rođeni pobednik Dejan Milojević uvek tera svoje igrače na maksimum jer želi da pobeđuje u svakom takmičenju. Mega je i ove sezone planski smenila generacije, a sada je došlo vreme za Mušidija, evropskog prvaka Vlatka Čančara, ali i 18-godišneg Gogu Bitadzea, koji se istakao u juniorskoj ligi Srbije, ali i u juniorskoj Evroligi, gde je bio član idealne petorke završnog turnira Evrolige. Tu je i projekat Nikola Mišković, ali će on i Mušidi propustiti početak sezone. Ljubiteljima košarke će biti zanimljivo da vide i centra Mateju Jovanovića, 17-godišnjeg sina nekadašnjeg trenera Partizana Vlade Jovanovića.

Igokea:

Otišli: Robinson, Mićović, Mahković, Albijanić, Pešaković, Pašaljić i Talić.

Došli: Gajić, Glogovac, Vošington, Ljubičić, Jevtović i Ponjavić.

Igokea nije mnogo eksperimentisala, niti je menjala koncept. Okupila je iskusne, proverene i prekaljene igrače iz okoline i one jeftinije iz inostranstva – Vošington je došao iz Saudijske Arabije, Nikolić iz Rumunije, a Ponjavić iz Francuske. Osim pojačanja, ostali su Radivojević, Šibalić i Rikić, a tim bi mogao da pojača još jedan Amerikanac. Uigrana ekipa veterana može da bude nezgodna za svakog, a setite se samo pre četiri godine kako je to izgledalo kad su ti veterani „kliknuli“ i bili prvi na tabeli do kraja. Ne mislimo da će se ova ekipa boriti za vrh tabele, ali je sigurno u stanju da svakom zagorča život.

Mornar:

Otišli: Trener Đorđije Pavićević, igrači Voler, Balša Radunović, Mihailo Radunović, Džons, Elis, Anderson, Tatum, Vitkovac.

Došli: Trener Mihajlo Pavićević, igrači Mićović, Vranješ, Ros, Luković, Nedam i Šepard.

Posle prošle sezone, koja je uglavnom ličila na improvizaciju, ekipa iz Bara ove sezone ulazi u ABA ligu znatno ambicioznije, jer želi da se plasira u plej-of. Ova relativno mlada ekipa ima nekoliko zvučnih imena, pojačanih Lukovićem iz Partizana, Nidamom iz Ređo Emilije i Vranješom iz Budućnosti. Mornar je sasvim solidna ekipa, bar na papiru, i neće nikome biti lako da je dobije.

KK Mornar

Olimpija:

Otišli: Pelko, Dragan, Strmčnik, Mulalić, Milošević, Jankovič, Džeferson.

Došli: Špan, Kastrati, Radulović, Badžim, Morgan, Betl.

Olimpija je prošle sezone osvojila titulu prvaka Slovenije posle osam godina, odnosno okitila se „duplom krunom“. Odmah potom se bacila na sastavljanje tima sa trenerom Okornom i prva je u ligi kompletirala sastav. U timu su ostali Oliver, najbolji igrač iz prošle sezone, zatim Jurček, Bubnić i drugi, a ekipa je pojačana proverenim snagama iz prvenstava Slovenije i Hrvatske. To su proverene snage, a ekipa će igrati FIBA Ligu šampiona. Ovo nije baš tim koji će se boriti za plej-of, ali ni za opstanak, a verujemo da će nekom i pomrsiti račune.

Cibona:

Otišli: Trener Mulaomerović, igrači Joksimović, Rejnolds, Marineli, Marić, Samac, Sulejmanović, Slavica, Mandić i Šakić.

Došli: Trener Subotić, igrači Hol, Klivlend, Novačić, Bilinovac, Gilbert.

Najveća promena u Ciboni desila se na klupi. U regionalnu košarku se posle sedam godina vratio Slobodan „Piksi“ Subotić. On  mnje iskusni trener i pobednik i ne zanima ga prosek, niti sredina tabele i od igrača će uvek tražiti pobedu, bez obzira što je protivnik i kvalitetniji. U ekipi su ostala dobro poznata imena kao što su Luka Žorić, Marin Rozić ili Ante Gospić. Cibona je promenila i stil, za očekivati je da će igrati brzo i da neće više biti „troma“ ekipa. Iako ovo nije sastav za najviše domete, nemojte se iznenaditi ako „vukovi“ pobede bilo koga.

MZT Skoplje:

Otišli: Trener Nazor, igrači Klark, Skot, Drenovac, Sinovec, Dijabate, Kluf, Tejms, Mladenovski, Đuroski, Todorovski, Nastovski, Mileski, Simonovski.

Došli: Trener Todorov, igrači Stojanoski, Stajić, Mitev, Mamuzoć, Garsija, Trajkoviski, Maslinko, Bejli, Džensen, Penov.

MZT je prošle sezone uspeo posle velike borbe da zadrži mesto u ABA ligi, a pred početak ove je napravio veliki rez. Promenjeni su skoro svi igrači, kao i trener Nazor. Ekipu je preuzeo Aleksandar Todorov, trener koji je MZT-u doneo prvu titulu prvaka Makedonije i tako uspostavio dinastiju, pošto je ova ekipa državni šampion već šesti uzastopni put. Todorov dobro poznaje situaciju u ligi i zemlji, a radio je u Rumuniji i Bugarskoj. Prošlu sezonu je proveo u ligi Kosova. MZT bi ove sezone trebalo da se bori za opstanak.

Zadar:

Otišli: Vraneš, Špaleta, Ramljak, Marinković, Franke, Kovačević, Georgiev, Barać, Jurica.

Došli: Ivanov, Nouls, Vuković, Kraljević, Špralja, Tephorn i Božić.

Zadar je poslendji formirao tim u ligi, pošto je imao velikih problema sa finansijama. Na klupi je ostao trener Aramis Naglić, koji je egzodus iz kluba „pokrpio“ dobrim igračima iz hrvatske lige i jeftinim Amerikancima. Ipak, u timu su ostali Vladović, Bašić, Kraljević i Brzoja. Naglić je, dakle, pokrio pozicije plejmejkera i centra proverenim snagama, a ostalo je sakupljano usput. Ovo je tim skromnih dometa, ali ima iskusnog trenera i vernu publiku, tako da nikome neće biti lak protivnik.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

6 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Manitu
Friday, 29.09.2017
20:36

Nikad slabija liga.

avatar
nemam pojma
Friday, 29.09.2017
13:45

Iako je nagovešteeno da će u ABA 2 ligi biti po dva kluba iz svake države regiona, to se nije desilo. Iz Hrvatske je, na primer, samo jedan klub, Split. Ako vi već izbegavate, mogu ja da objasnim zašto. Po rezultatima mesto u ABA 1 je obezbedila ekipa GKK Šibenik, vodeća posle regularnog dela hrvatske lige, dok je po protekciji uguran Zadar, tek ŠESTI na tabeli. Šibeniku je ponuđeno mesto u ABA 2, ali su oni to odbili, pošto to smatraju za poniženje.

avatar
ZVEZDA PRVAK PONOVO
Friday, 29.09.2017
12:14

Odlican tekst.

avatar
Aleksej Alex Toskovic
Friday, 29.09.2017
11:42

Sjajna analiza, jedva čekam novu sezonu ABA Lige!

avatar
Markо Đorđević
Friday, 29.09.2017
11:40

Zvezda prva, ostali nek se poredjaju kako zele. :)

avatar
Aleksej Alex Toskovic
Friday, 29.09.2017
11:52