10 stvari koje niste znali o Eurobasketu

Autor: Aleksandar Obrenović
petak 04.09.2015.
13:24
Izvor: Sportske.net

Znate li koja je jedina selekcija van Evrope koja je osvojila EP? Ko je najviši igrač EP? Ko je prekinuo dominaciju SSSR-a? Evo prilike da saznate...

FIBA Europe/Christophe Petit Tesson
FIBA Europe/Christophe Petit Tesson

Povezane vesti

Evropsko prvenstvo nam kuca na vrata, Srbija svoje učešće započinje sutra od 18 časova utakmicom protiv reprezentacije Španije, jednog od glavnih konkurenata kada se radi o vizi za Rio i o samom vrhu evropske košarke.

Kao priprema za predstojeći Eurobasket pripremili smo vam 10 zanimljivih činjenica o svim dosadašnjim evropskim prvenstvima u košarci.

1. Jedini neevropski tim koji je osvojio Evropsko prvenstvo u košarci bila je reprezentacija Egipta. Ova reprezentacija je 1949. godine osvojila EP koje je održano u toj zemlji. Ukupno 19 reprezentacija je osvojilo EP, a zajedno sa Islandom učestvovalo je 47 reprezentacija. Ovo prvenstvo će biti po prvi put održano u četiri različite države zbog situacije u Ukrajini.

2. Najviše postignutih poena na jednoj utakmici delo je reprezentacije Poljske. Oni su 1955. godine pobedili reprezentaciju Velike Britanije sa 140:44. Najmanje poena postigla je reprezentacija Finske koja je u duelu protiv Estonije postigla samo jedan poen.

3. Najveća pobeda na prvenstvu Evrope desila se 1953. godine kada je SSSR pobedio Dansku 118:12.

4. Najmanje timova na jednom EP učestvovalo je u Egiptu 1949. godine, samo 7. Čak tri reprezentacije nisu dolazile iz Evrope tada, Sirija, pobednik Egipat i Liban.

5. Najviše produžetaka odigrano je u meču Jugoslavije i Izraela koji je naša reprezentacija dobila rezultatom 57:55. odigrano je čak 4 produžetka.

6. Čak trojica igrača na ovom prvenstvu su do sada bili najbolji strelci prvenstva Evrope. To su Toni Parker, Dirk Novicki i Pau Gasol.

7. Najstariji igrač na EP ikada je Margus Meštak iz Estonije sa 40 godina2001. godine na EP u Turskoj. Najmlađi je Konstantin Popa iz Rumunije sa samo 16 godina 1987. godine.

8. Najviši igrač koji je ikada igrao na Eurobasketu je Slavko Vraneš iz Crne Gore, nekadašnji košarkaš Partizana sa svojih 2,30m. Najniži je mario Gil Fernandeš Andrade sa 1,74. ovaj košarkaš je nastupao 2007. godine na EP.

9. Seriju SSSR-a od 8 uzastopnih pobeda na evropskim prvenstvima prekinula je reprezentacija Jugoslavije 1973. godine u Španiji.

10. Samo je Panajotis Janakis osvojio EP kao igrač i kao trener. Jedan selektor ima šansu ove godine.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke