'SPORTSKE' u poseti kampu Ratka Nikolića: "Rukomet, rukomet i samo rukomet!"

Autor: Aleksandar Obrenović
nedelja 12.07.2015.
14:40
Izvor: Sportske.net

Ratko Nikolić je ovog leta okupio sjajnu ekipu na Goču, a u razgovoru za naš portal na licu mesta je istakao da mu je najbitnije to što je dobio sjajnu povratnu informaciju od dece i što je svestan da je učestvovao u razvoju budućih kvalitetnih rukometaša

facebook: Ratko Nikolić
facebook: Ratko Nikolić

Povezane vesti

Jedan od najmasovnijih rukometnih kampova u Evropi i jedan od najbolje organizovanih jeste rukometni kamp koji je organizovao još uvek igrački aktivni Ratko Nikolić, čovek koji je bio i prvi kapiten reprezentacije Srbije.

Rukometni kamp koji se ove godine održava na Goču okupio je najbolje trenere iz regiona, zatim bivše, možda i buduće selektore, kao i dosta proslavljenih rukometnih asova, ali i poznate ljude iz sveta džet-seta.

Deca iz svih krajeva regiona su učestvovala na ovom kampu, a imala su dosta toga da nauče od svetski poznatih i priznatih rukometaša i trenera. Svi oni su bili podeljeni u tri grupe (tri smene) koje su trajale po sedam dana, a uprkos svim naporima, dečaci i devojčice nisu krili zadovoljstvo uzrokovano činjenicom da rade sa poznatim rukometnim velikanima.

"Sportske.net"
su bile u poseti ovom rukometnom kampu, pa smo za vas pripremili nekoliko fotografija, video snimaka, zanimljivosti i intervjua koje ćete moći da pročitate u narednih nekoliko dana.

Buduće reprezentativce i reprezentativke tokom čitavog toka kampa nadzirali su Slobodan Jedoskić, rukometni trener iz Aranđelovca koji je doneo prvi pehar šampiona države jednom klubu iz Šumadije kada je u pitanju ženski rukomet, Radničkom iz Kragujevca, kao i Nebojša Golić, sinonim rukometa Banja Luke, direktor Borca i čovek koji je toliko pružio rukometu na ovim prostorima, ali i mnogi, mnogi drugi poznati i priznati treneri iz okruženja među kojima su bili i Veselin Vujović i Slavko Goluža.

Ratko Nikolic kamp
Slobodan Jedoksić sa decom na treningu

Na pitanje da nam oceni kamp ocenama od 1 do 5, Ratko je dao veoma jaku četvorku uz obrazloženje da je bilo malo problema oko smeštaja, ali da je sve ostalo prošlo u najboljem mogućem redu. Posebno je imao reči hvale za osoblje koje je uvek bilo na usluzi.

Što se tiče samog kvaliteta rada na kampu, Ratko je rekao da je najbitnija povratna informacija od dece.

"Svako ko je došao na kamp od dece već je izrazio želju da i sledeće godine bude na njemu, upravo je to ono što je najbitnije i što je cilj ovog kampa.

Ratko Nikolic kamp

Ovo je sasvim nešto novo, kada je krenuo kamp ljudi nisu znali o čemu se radi, međutim kada su došli da se uvere o čemu je reč videli su da je ovde prioritet rukomet i samo rukomet. Nema ovde ni neke preterane zabave, nama je želja da deca ovde za sedam dana koliko provedu na kampu što više nauče.
", rekao je proslavljeni srpski i jugoslovenski reprezentativac.

"Kada pogledamo ko su bili promoteri, ko su bili gosti, možemo reći da su imali od koga da nauče.

Imali smo dosta talentovane dece, posebno u prve dve grupe, mada i u trećoj ima dosta kvalitetnih pojedinaca. U prve dve grupe kada bismo sastavili ekipu mislim da bismo osvojili sve turnire koji postoje u njihovom uzrastu.

Ratko Nikolic kamp

Vidi se da ima dosta potencijala, ali sa decom se ne radi u klubovima na najvišem nivou, čak se i deca žale da nikada nisu radili pojedine stvari koje rade sada na kampu sa poznatim trenerima.

Naša obaveza je bila da se isprave greške, da se deca nauče stvarima koje nisu u mogućnosti da nauče u svojim klubovima, a sa ponosom mogu da kažem da dete koje dođe na početku kampa nije isto na kraju nakon tih sedam dana koje provede ovde sa nama.

Ratko Nikolic kamp

Generalno, slabo se radi kod nas što se tiče rukometa, nadamo se da će se to promeniti u bliskoj budućnosti. Mi treba da ulažemo u budućnost, treba se ulagati u mlađe kategorije da bi nam se jednog dana vratilo. Upravo zbog toga se i prave ovi kampovi, želimo da deca što više nauče i da rade sa kvalitetnim stučanjacima.
"

Osvrnuo se i na onaj deo koji je takođe bitan, a to je disciplina ovih momaka i devojaka rekavši da su kodeksi ponašanja ispoštovani do samog kraja, a i kada je bilo problema oni su sečeni u korenu.

"Prezadovoljan sam kako slušaju, kako su došli da rade, ne prave probleme, postoji kodeks ponašanja koji su oni ispoštovali do samog kraja."

Ratko Nikolic kamp

Pitali smo ga i odakle dolaze najtaletovanija deca koja su bila na ovogodišnjem kampu koji se završava u sredu.

"Kada pogledam ovaj kamp, moram da kažem da najtalentovanija deca dolaze iz Crne Gore i BiH. Iz Crne Gore ima dosta kvalitetnih dečaka, posebno se istakao pivotmen Ašanin, u njemu vidim sebe kada sam počinjao. Ako nastavi da radi na najvišem nivou siguran sam da ima velike šanse da uspe u rukometu. Imali smo decu iz Banja Luke koja su takođe veoma obučena za svoje godine, vidi se da se tamo veoma kvalitetno radi."

Ratko je zajedno sa svojom ekipom trenutno u pregovorima oko naredne destinacije gde će naredne godine biti smešten kamp.

Ivan Đorđević je radio sa golmanima tokom ovog kampa

"Što se tiče naredne godine, još uvek smo u pregovorima oko naredne destinacije, a pokušaćemo što pre da to obezbedimo kako bismo roditeljima omogućili da na vreme organizuju svoje planove. Najkasnije za mesec dana ćemo znati gde će biti naredna destinacija.

Naredna destinacija će biti, nadam se, i stalna, i nadam se da će trajati minimum dvadeset godina. Već smo krenuli u potragu za novim promoterima na kampu za sledeću godinu.

Nebojša Golić radi sa najstarijom generacijom na kampu

Ivano Balić je imao problema sada i u savezu, ali se nadam da će do srede kada se završava kamp izdvojiti jedan dan da svrati ovde na Goč. Ukoliko ne izdvoji, sam je rekao da će naredne godine doći šest dana.

Recimo, Slavko Goluža je došao kolima na kamp, odradio dva vrhunska treninga sa decom, a naredne godine je izrazio želju da bude i sedam dana sa nama. Već smo u pregovorima sa vrhunskim trenerima, pri kraju smo dogovora sa Milošem Perovićem iz ŽRK Budućnost koji je i ove godine sa nama na kampu, biće tu i Mateo Garalda."
, rekao je on.

Za kraj, Ratko nam je rekao da je interesovanje ogromno za narednu godinu.

"Sledeće godine imamo ekipu iz Slovačke, iz Prešova, verovatno će tu iti i dece iz Španije, a kako stvari sada stoje sledeće godine ćemo morati da proširimo i stručni kadar.", završio je priču za naš portal Ratko Nikolić, bivši reprezentativac Srbije.

 

Ne propustite