"Sportske" predstavljaju bisere srpskog rukometa - Anđela Janjušević

Autor: Aleksandar Obrenović
subota 21.02.2015.
09:58
Izvor: Sportske.net

Nakon dva veoma naporna meča sa norveškim Bjasenom i pred najvažniji meč u sezoni za rukometašice Radničkog iz Kragujevca koje igraju protiv Jagodine, porazgovarali smo sa zvanično najboljom rukometašicom domaćeg prvenstva i jednom od najperspektivnijih r

Zoran Petrović
Zoran Petrović

Povezane vesti

ŽRK Radnički iz Kragujevca ima visoke ambicije u narednom periodu, aktuelne su šampionke Srbije sa istim ambicijama i u ovoj sezoni, a devojke su sve iznenadile svojim učešćem u Evropi čime su skrenule pažnju na sebe.

Za sada u domaćem prvenstvu znaju samo za pobede, dok su u Evropi bile veoma blizu ulaska u Ligu šampiona nakon pobede nad znatno renomiranijim rivalkama, ali je u utakmici za plasman u najelitnije kupsko takmičenje u Evropi naša ekipa poražena od hrvatske Podravke.

Jedna od istaknutijih igračica ove sezone u Radničkom jeste Anđela Janjušević, devojka koja je zahvaljujući svojim dobrim igrama ove sezone zaslužila i poziv Saše Boškovića u nacionalnu selekciju sa kojom je bila na EP u Mađarskoj i Hrvatskoj decembra prošle godine, i rukometašica koja je zvanično najbolja u domaćem šampionatu.

Ona je u razgovoru za "Sportske" predstavila sebe, svoje ambicije, kao i očekivanja koja su vezana za Radnički i reprezentaciju Srbije kada je u pitanju ova sezona.

"Rukomet sam počela da treniram sasvim slučajno, u petom razredu. Radili smo na časovima fizickog i tada sam pokazala veliko interesovanje za ovaj sport. Pre toga sam trenirala ples, pa je mnoge čudilo kako sam odlučila da pređem na ovako grub sport. Prvim rukometnim koracima me je naucila moja razdredna, profesorka fizickog Vesna Vujičić,a zatim sam pocela da treniram u "ŽRK VOZDOVAC 1955" ,to je klub koji mnogo volim."

Od Anđele se očekuje da jednog dana na svojoj poziciji (desni bek) bude nosilac igre reprezentacije Srbije, neko ko će u golgeterskom smislu zameniti Andreu Lekić i Sanju Damnjanović. Ona ističe da je spremna za tako nešto, da vredno i uporno radi kako bi dostigla najviši nivo.

"Hvala za takvo mišljenje, to mi mnogo znači,jer znam da sam na pravom putu da postanem pravi sportista. Spremna sam na sve i jako sam uporna, tako da se trudim da mi ništa ne predstavlja problem. Velika je stvar biti u reprezentaciji, a jos veca biti nosilac igre."

andjela janjusevic
Foto: Zoran Petrović

Popularne "Tigrice" su ove sezone, kao što smo to i napomenuli, odigrale veoma dobro u Evropi i skrenule pažnju na sebe.

"Jesam, jako sam zadovoljna našim učešćem u Evropi. Dobro smo odigrali kvalifikacije, mnoge smo iznenadili. Nažalost, nismo ušli u LŠ, ali smo u daljem takmičenju Kupa Pobednika Kupova nastavili sa dobrom igrom i daleko dogurali,jer nismo imali nikakav pritisak."

Radnički je stigao do osmine finala ovog takmičenja gde je poraže od norveškog Bjasena iz Trondhajma, u prvoj utakmici je rezultat bio ubedljivo na strani Norvežanki (+16), dok je u drugom meču naš tim pobedio, ali nije uspeo da nadoknadi veliki minus iz prvog meča. Ipak, ono u šta šira javnost nije upućena, jeste to da je ekspedicija Radničkog imala dosta problema na putu ka Trondhajmu.

"Otišle smo tamo umorne, put naš je previše iscrpeo. Imali smo problema sa povredama i bolešću, što je uticalo na našu igru. Pad koncentacije je protivnik dobro iskoristio. Da protivnik nije toliko kvalitetniji pokazale smo na revanš utakmici kada smo mnogo bolje odigrale."

Sutra je najvažnija utakmica za rukometašice Radničkog u ovom trenutku, u goste im dolazi Jagodina, meč se igra u hali "Jezero" od 18 časova. Anđela Janjušević od ovog meča očekuje veliku borbu.

"Biće to odlična utakmica u borbi za titulu. Pozvala bih navijače da dođu i bodre nas. Sigurna sam da će atmosfera biti super. Pobeda mnogo donosi, na korak smo od titule, mnogo će nam značiti i za nastavak domaćeg prvenstva."

zrk radnicki
foto: Zoran Petrović

Što se tiče reprezentacije Srbije, rukometašica Radničkog veruje da dolaze bolji dani i da će se reprezentacija plasirati na SP u Danskoj. Predstoje dva meča protiv Rumunki, prvi se igra u Srbiji 6. ili 7. juna, a revanš je sedam dana kasnije kod suseda.

Takođe, istakla je da bi volela da bude u sastavu Saše Boškovića.

"Uverena sam da dolaze bolji dani, definitivno će biti dosta bolje u narednom periodu što se tiče reprezentacije.

Svakako bih volela da budem pozvana, to je velika stvar. Mislim da reprezentacija ima vremena da se spremi i da imamo velike šanse. Iskreno se nadam i verujem u pobedu."


Kao neko na koga se ugleda i kao neko koga vidi kao velikog profesionalca, Anđela je istakla dva imena.
 
"Naravno, postoji mnogo sportista na koje mladi igrači i deca treba da se ugledaju. Kada sam počela da treniram imala sam mnogo idola, kao i sva mala deca. Profesionalci i dobri primeri uspešnih sportista su za mene Novak Đoković i Andrea Lekić."

Istakla je i svoje zadovoljstvo dolaskom u Kragujevac u koji se preselila poslednjeg leta, a otkrila nam je i sa kim se najbolje slaže u ekipi.

"U Kragujevcu su me sve devojke super prihvatile i svi su mi pružili podrsku kada sam došla. Najbolje se slažem sa Sanjom Radosavljević."

Za kraj, rekla nam je kakvi su joj planovi za neku dalju budućnost.

"Planiram da odem u inostranstvo i tamo nastavim karijeru, posle odlaska iz Kragujevca.", završila je svoj razgovor za "Sportske" najbolja rukometašica domaćeg prvenstva, 19-ogodišnja Anđela Janjušević.

Ne propustite