Umro legendarni fudbaler Real Madrida

Autor: Beta Beta
petak 03.03.2017.
15:42
Izvor: Beta

Bivši fudbaler Real Madrida Ramon Kopa, čiji je nadimak bio "Napoleon fudbala" umro je danas u 85. godini, saopštili su članovi njegove porodice.

Twitter/Real Madrid
Twitter/Real Madrid

Povezane vesti

Kopa je legenda Reala, upamćen je kao vrsni tehničar, a prvi je Francuz koji je osvojio Zlatnu loptu.

Kopa je dobio nadimak "Napoleon" posle sjajne igre protiv Španije, u pobedi Francuske od 2:1, 1955. godine.  

On je dobio Zlatnu loptu 1958. godine, osvojio je tri Evropska kupa sa Realom od 1957. do 1959. godine, igrajući uz Alfreda di Stefana i Ferenca Puškaša.

"Ramon Kopa je oličenje naše institucije, njegove vrednosti i pravi Madridista. Uvek ćemo ga pamtiti kao jednu od naših ikona", rekao je predsednik Real Madrida Florentino Peres.

Kopa je dete poljskih imigranata, kao dete radio je u rudniku sa porodicom i izgubio dve kosti u ruci od teškog rada. On je u Anžeu počeo da trenira fudbal, a zatim je otišao u Rems, gde je proveo veći deo karijere. 

Posle četiri šampionske titule u Francuskoj, kopa je prešao u Real za 52 miliona franaka, što je u to vreme bio veliki transfer.

"U to vreme takvi transferi su bili retkost. Ne znam koliko bi to danas bilo novca, ali tada je za taj iznos moglo da se kupi tri kuće",
rekao je Kopa pre četiri godine u intervjuu za Fifu.

On se 1959. godine vratio u Rems i karijeru je završio u 35. godini.

Kopa je osvojio Zlatnu loptu 25 godina pre nego što je to pošlo Mišelu Platiniju.

"Bio je legendarna osoba. Bio je strog prema nama kada nismo igrali dobro, a s vremena na vreme su ga nervirale kritike koje je morao da nam upućuje. Znate, fudbaleri ne vole da ih kritikuju. Ali, mi smo ih prihvatili, pošto su dolazile od Ramona Kope", rekao je Platini za radio RTL.

Ostala dvojica Francuza koji su osvajali Zlatnu loptu bili su Žan-Pjer Papen i Zinedin Zidan.

Kopa je odigrao 45 utakmica za Francusku i postigao 18 golova. Predvodio je "trikolore" do trećeg mesta na Svetskom prvenstvu 1958. godie i tada je izabran za najboljeg igrača turnira.

Francuski predsednik Fransoa Oland rekao je da je Kopa bio jedan od sportista kojima su se u Francuskoj najviše divili.

Ne propustite

Komentari

3 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
Aleksej Alex Toskovic
Friday, 03.03.2017
22:01
avatar
БОЖЕ, СПАСИ СРБИЈУ
Friday, 03.03.2017
20:16

Nije Ramon nego Rejmon, i sami ste naveli da nije Spanac nego Francuz. Bas sam pre neki dan isao da procitam nesto o njemu tj. jedan podatak da pogledam i eto, odnela ga je smrt. Pocivaj u miru, legendo...

avatar
Friday, 03.03.2017
17:38