Preminuo Srđan Kalember

Autor: Beta Beta
sreda 03.02.2016.
12:49
Izvor: Beta

Jedan od osnivača i legendi košarkaškog kluba Crvena zvezda, Srđan Kalember preminuo je u utorak u 88. godini života u Beogradu, saopštili su danas crveno-beli.

kkcrvenazvezda.rs
kkcrvenazvezda.rs

Povezane vesti

Srđan Kalember je rođen 5. juna 1928. godine u Sarajevu, tadašnjoj Kraljevini SHS, a već sa 18 godina osvojio je prvu titulu sa Zvezdom.

"Srđan Kalember će ostati upamćen kao član prvog tima košarkaškog kluba Crvena zvezda, koji je pod zidinama Malog Kalemegdana osvojio devet uzastopnih titula prvaka države, ali i kao čovek koji je svojim ponašanjem, stilom igre i držanjem na najlepši način nosio sve ono što Zvezda kao klub predstavlja", navodi se u saopštenju.

Kao krilo crveno-belih, bio je važan član tima koji je u narednih osam godina osvajao titule, a svojim načinom igre, bio je jedan od razloga zbog kojih su tribine na Malom Kalemegdanu bile pune iz nedelje u nedelju.

Za Crvenu zvezdu, Srđan Kalember je odigrao 108 utakmica do 1955. godine i u tom periodu postigao je 734 poena.

U istom periodu nastupao je za reprezentaciju Jugoslavije (47 utakmica) na Evropskim šampionatima 1947 i 1953. godine.

Nakon igranja u Crvenoj zvezdi, preselio se u Francusku, gde je nastupao za ekipu Nanta, a kasnije se posvetio trenerskom poslu. Bio je trener muške i ženske ekipe Jugosplastike, kasnije i Sloge. U Splitu je osvojio i kup Jugoslavije sa seniorskom ekipom.

Osim po svojim majstorijama na terenu, Kalember će ostati upamćen i kao jedan od osnivača Sportskog društva Crvena zvezda i košarkaškog kluba.

Srđan Kalember biće sahranjen u petak u 12.30 u porodičnoj grobnici na Novom groblju u Beogradu.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke