Per Mertezaker - Od vojske, psihijatrije, do 'velikog' čoveka

Autor: Aleksandar Obrenović
utorak 09.12.2014.
12:45
Izvor: Sportske.net

Zanimljiva je priča Pera Mertezakera, kao i način na koji je postao bolji čovek.

Beta/AP Photo/Rui Vieira
Beta/AP Photo/Rui Vieira

Povezane vesti

Stub odbrane Arsenala i reprezentacije Nemačke ove godine jeste Per Mertesaker, teško da koja lopta može da ga preleti tek tako, a da bude opasno po gol.

Njegova visina je uvek bila prednost u odnosu sa korpulentnim napadačima u Premijer ligi. Ipak, ta ista visina o kojoj pričamo, "spasila" ga je odlaska u nemačku armiju.

"Propustio sam služenje vojnog roka u Nemačkoj. Pisao sam im, rekao sam da ne želim da imam kontakta sa oružjem, kao i da ne mogu da stanem u tenk ili podmornicu.

Upalilo je, umesto toga sam služio kao civil. Radio sam u klinici sa pacijentima koji imaju mentalni poremećaj.

Trenirao sa sa svojim klubom ujutru, a popodne sam išao tamo. To je kao neka bolnica, niko vas tamo ne prepoznaje, čak i vrište na vas.

Nikada se nisam uplašio.

Nikada neću zaboraviti taj period, idete iz jednog sveta u drugi. Imalo je to veliki uticaj na moj život i na formiranje osobe, pomoglo mi je da porastem.
", rekao je Per Mertezaker.

Boravak u ovoj bolnici, ako i smrt njegovog bivšeg klupskog druga, Roberta Enke, dovela je do toga da Mertezaker otvori "Per Mertezaker Fondaciju" koja podržava ljude koji prate od depresije.

Ova fondacija organizuje godišnje jedan humanitarni meč u kome su do sada učestvovali Filip Lam, Lukaš Podolski, Tomaš Rosicki kao i mnogi drugi iz sveta džet-seta i sporta.

Kao miran i skroman momak on je oženio Ulrike Štange, nemačku reprezentativku u rukometu koja igra na poziciji desnog krila i sa kojom ima dvoje dece.

ulrike stange

Ne propustite