Novak obišao decu migranata u Beogradu: ''Duboko sam dirnut''

Autor: Beta Beta
sreda 23.09.2015.
18:06
Izvor: Beta

Najbolji teniser sveta i UNICEF-ov ambasador dobre volje Novak Đoković posetio je danas dečiji kutak u Beogradu i upoznao decu izbeglica i migranata koja prolaze kroz Srbiju.

BETA/AP Photo/David Goldman
BETA/AP Photo/David Goldman

Povezane vesti

On je rekao da je "duboko dirnut" situacijom u kojoj se nalaze deca, preneo je sajt UNICEF-a.

"Ova deca danima putuju sa svojim porodicama. Izloženi su strašnim vrućinama, spavaju na otvorenom po kiši i hladnoći. Fizički su iscrpljena i psihološki istraumatizovana.

Dečiji kutci, koje je za njih uspostavio UNICEF, pružaju im možda jedino bezbedno mesto gde mogu da se odmore i igraju i dobiju psihosocijalnu podršku od strane kvalifikovanih stručnjaka"
,
rekao je Đoković.

Prema podacima UNICEF-a, trećinu migrantske populacije koja beži od nasilja u Siriji, Avganistanu i Iraku čine deca.

U saopštenju se navodi da je od početka godine u Srbiji registrovano 129.947 osoba koje su tražioci azila, a prema prema procenama agencije Ujedinjenih nacija za izbeglice (UNHCR), najmanje još toliko ljudi je prošlo kroz Srbiju bez registrovanja.

"Da bi se pomoglo ovoj očajnoj deci, neophodne su koordinirane aktivnosti koje će rešavati glavne uzroke situacije u kojoj su se našla - da se deluje kroz mnogo snažnije diplomatske napore za zaustavljanje konflikata i da se u zemljama njihovog porekla obezbede humanitarna i podrška za razvoj", istakao je Đoković.

UNICEF je do sada uspostavio dva dečija kutka koja su opremljena obrazovnim materijalima i igračkama – u Preševu i u Beogradu. Kroz UNICEF-ove kutke je do sada prošlo oko 1.100 dece uzrasta od šest do 10 godina.

U Preševu i Beogradu su uspostavljeni i prostori za majke i bebe, gde dojilje mogu da nastave da doje svoju decu i dobiju neophodne informacije o dojenju.

Za oko 200 odojčadi i male dece biće obezbeđena dnevna ishrana, a pratiće se i stanje uhranjenosti dece, navedeno je u saopštenju.

Ne propustite