Zvezdo, bolje je bez stranaca?!

Autor: Boris Jovanović
nedelja 20.07.2014.
11:58
Izvor: Sportske.net

Kako sada stvari stoje, u slučaju da ne dođe Regan iz Napretka, Zvezda bi posle dugog niza godina mogla da ostane bez stranaca u klubu. Ako izuzmemo igrače sa prostora bivše SFRJ, jasno je da Zvezdi skauting baš ne ide od ruke...

crvenazvezdafk.com
crvenazvezdafk.com

Povezane vesti

Dugi niz godina ređali su se Južnoamerikanci i Afrikanci na "Marakani", sa velikom nadom i obično manjim učinkom od očekivanog. Često se pričalo da zarad stranaca sumnjivih kvaliteta Zvezda gura svoju decu od sebe.

Uostalom takva politika je svoj epilog dobila i u manjku trofeja i višku uludo bačenog novca, tužbama, praznoj kasi, nemogućnosti da se kasnije stranci prodaju, i na kraju suspenziji.

Možemo da sada pričamo o nesrećnim okolnostima, lošim procenama, nemogućnosti da "kvalitetni" igrači iskažu kvalitet, ali, pustite utiske, brojke govore za sebe.

Ako pod strance računamo igrače sa prostora bivše Jugoslavije, slika se menja, ali je pitanje koliko se oni mogu podvesti pod strane igrače, ako izuzmemo pasoš. U pitanju su fudbaleri koji obično imaju zajedničko nasleđe, svesni su šta je Zvezda, neki od njih su prošli i istu fudbalsku školu, karakterističnu za prostore nekada zajedničke države.

Zbog toga treba praviti razliku između recimo Pečnika, Kelhara, Crnogoraca koji imaju obično dvojno državljanstvo poput golmana Bajkovića, Pavićevića ili Kasalice i igrača sa drugih kontinenata koji su manje dali od očekivanih, delom i zbog nemogućnosti da se prilagode.

Novo rukovodstvo bi moglo da promeni praksu, stranci će napustiti klub, Arauho odlazi, Dauda je takođe napustio "Marakanu", a Onjilo će verovatno negde na pozajmicu, skupo je plaćen, ali ne postoji šansa da se vrati i deo tog novca, i njega slobodno možemo da upišemo u spisak promašenih investicija kluba s obzirom na ogromno obeštećenje plaćeno Javoru.

Otišli su i Slovenci, koji su ipak druga priča, Pečnik i Kelhar su igrali odlično, ali kako rekosmo, finansijska situacija ih je oterala iz Zvezde.

Interesantno da crveno-beli nikako da naplate obeštećenje za svoje strance, setimo se samo onih nejasnih ugovora Borhe, ili "čarobnjaka" Evandra, koji su odlazili kao slobodni igrači. Kadu se najviše zadržao i recimo i to,  najviše pružio, iako je često bio osporavan, a opet i on nije uneo nikakav novac u kasu.

Ne možemo da grešimo dušu i da kažemo da su svi bili loši, Kastiljo je jedan od najboljih stranaca ikad na ovim prostorima, a opet, Zvezda je potpisala takav ugovor da se on isplatio svima, osim crveno-belima. Gaj je takođe igrao dobro, a opet nije napunio kasu.

O Bronovickom sve znate, to je bio ubod u srce, a sećate se verovatno i Edgara, Salasa, Somea...

Jedini na kojima su zaradili bili su Li Adi, verovanto najbolji transfer potez Lukićeve vladavine (uz Lekića), i Mao Molina koji je bio nesumnjivi kvalitet.

Ne, nismo zaboravili Džefersona Da Silvu, pa Mezengu, Pašeka, Fereiru Da Rosu, Eli Tadeua, da ne nabrajamo, zaboleće vas glava.

Nije bilo strpljenja sa Barkosom, koji je po povratku u Južnu Ameriku eksplodirao, i Oumaru je oteran kao netalentovan, pa ga sad Zvezda hoće nazad. Kleo? Da preskočimo, on je napunio kasu sa druge strane brda.

Bilo je jasno i loše procene, ali i igrača koji su tek kasnije eksplodirali, u svakom slučaju, ma šta radila, Zvezdo bolje ne dovodi strance!

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke