Zvezdine utakmice na rođendan - Hoće li Partizan proći kao Real?

Autor: Mihajlo Vidojević
četvrtak 02.03.2017.
13:41
Izvor: Sportske.net, crvenazvezdafk.com

Peti put u svojoj sedam decenija dugoj istoriji fudbalski klub Crvena zvezda odigraće značajnu utakmicu na dan osnivanja. Evo kakav je dosadašnji učinak crveno-belih.

twitter.com/FAIreland
twitter.com/FAIreland

Povezane vesti

Predstojeći "večiti" derbi koji će u subotu od 18 časova biti odigran na stadionu "Rajko Mitić" imaće posebnu težinu za domaći tim jer će Crvena zvezda na dan odigravanja meča proslaviti 72. rođendan.

Nikada u istoriji "večitih" derbija Crvena zvezda i Partizan nisu igrali na dan kada je osnovan klub iz Ljutice Bogdana i to je razlog zbog kojeg su na stadionu "Rajko Mitić" posvetili posebnu pažnju ovom detalju.

Tekstom na zvaničnom sajtu fudbalski klub Crvena zvezda podsetio je na velike uspehe koje su crveno-beli imali u martu tokom prethodnih sedam decenija, ali i na evropske utakmice odigrane na rođendan.

Kako se dueli Crvene zvezde i Partizana jedini mogu meriti sa onim evropskim koje "večiti" igraju sve češće, logično je da su u Zvezdi napravili osvrt samo na one značajne, evropske utakmice.

Samo četiri puta od osnivanja fudbalski klub Crvena zvezda igrao je evropske mečeve na svoj rođendan! Statistika kaže da su crveno-beli ostvarili dve pobede, remi i poraz, s tim što su samo jednom igrali na domaćem terenu.

Baš na svoj rođendan, 1987. godine, Crvena zvezda je u okviru četvrtfinala Kupa evropskih šampiona sa 4:2 (3:0) savladala najtrofejniji klub Evrope - Real Madrid!


Radi se o jednoj od najslavnijih pobeda Crvene zvezde u bogatoj klupskoj istoriji, a ostaće upamćeno da su domaći do 40. minuta stekli tri gola prednosti ali je Real zahvaljujući golovima Huga Sančeza uspeo da u Madridu nadoknadi zaostatak iz Beograda i plasira se u polufinale KEŠ.

Osim utakmice protiv madridskog Reala, Crvena zvezda je još tri puta na svoj rođendan igrala neku evropsku utakmicu. Početkom devete decenije prethodnog veka crveno-beli su remizirali sa Interom u Milanu (1:1), a 1982. godine poraženi su od Anderlehta u gostima (2:1).

Poslednju evropsku utakmicu na svoj rođendan Crvena zvezda je odigrala 1992. godine protiv Panatinaikosa u Atini i upisala trijumf rezultatom 2:0.

Ako napravimo osvrt isključivo na "večite" derbije koji su igrani tokom marta meseca, Crvena zvezda je uspešnija. Aktuelni šampion Srbije slavio je 8 puta, četiri puta je bilo nerešeno, dok je Partizan upisao 4 pobede.

Ne propustite

Preporuka za vas

Obavezno pročitati

WEB preporuke

Komentari

10 Komentara

Ili komentariši kao gost:
avatar
mrgud1_dq
Friday, 03.03.2017
11:18

Mi smo slabiji od Reala,mi smo kao Anderlecht!

avatar
БОЖЕ, СПАСИ СРБИЈУ
Friday, 03.03.2017
00:35

Nisu ni na nas rodjendan, a vi razmislite zbog cega je to tako, slucajno nije sigurno...

avatar
Гроф Доктор фудбала
Thursday, 02.03.2017
16:57

Сви параметри иду у прилог Звезди. Овај пут партизан ће се гадно провести на Маракани и дуго ће памтити овај Звздин рођендан.

avatar
paok
Thursday, 02.03.2017
19:21

Ajde videcemo u subotu oko 8 sati kako ce biti

avatar
Emperador(2018)
Thursday, 02.03.2017
14:42
avatar
BRAT IGI
Thursday, 02.03.2017
17:35